Sindre Finnes om mobbing

Ernas ektemann: - Jeg er flau

Sindre Finnes valgte drosje da han så seg selv i speilet etter hudkreftoperasjonen, men stilte til mobbedebatt to dager etter inngrepet.

TOK TAXI: Da Sindre Finnes så seg selv i ansiktet etter operasjonen, ville han ikke ta offentlig transport. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
TOK TAXI: Da Sindre Finnes så seg selv i ansiktet etter operasjonen, ville han ikke ta offentlig transport. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To dager etter sikringsoperasjonen for hudkreft møtte Sindre Finnes (54), best kjent som Norges førsteektemann, opp som paneldeltaker på et møte om mobbing og negativ sosial kontroll på Stovner bibliotek onsdag kveld.

- Jeg er flau for å gå ut i verden med et stort plaster i panna. Rett etter operasjonen spurte legen meg om hvordan jeg skulle komme meg hjem. Jeg svarte at jeg skulle ta banen, men etter å ha sett meg selv i speilet, endte jeg opp med å ta taxi, sier Sindre Finnes.

Finnes gikk gjennom den første delen av hudkreftoperasjonen 10. desember.

Like før julefreden senket seg i statsministerboligen, fikk familien Finnes/Solberg den dystre bekreftelsen: «Du har kreft». Vis mer

I et videointervju fortalte statsminister Erna Solberg at hun ble bekymret da mannen hennes fikk kreftdiagnosen. Sindre Finnes mener dårlig beskyttelse mot sola kan være årsaken til hudkreften. Han understreker at prosedyren han har gjennomgått er helt ufarlig.

Fra scenen på Stovner bibliotek understreket han viktigheten av å bry seg.

- Når noen kommer inn med plaster i hele ansiktet, må det være lov til å spørre hva som har skjedd og hvordan den personen har det, sa Finnes til forsamlingen.

Dialogmøtet ble arrangert av Stovner Høyre med ildsjelen Aamir Javed Sheikh (H) i spissen.

PANEL: Stovner Høyre inviterte til dialogmøte der temaet var nulltoleranse for mobbing og negativ sosialkontroll. I Panelet satt Daniel Abimael fra tenketanken Minotenk, Afshan Rafiq, som er bystyrekandidat for Høyre i Oslo, legen Usman Rana og Sindre Finnes. Rania Jalal Al-Nahi, prosjektleder i Født Fri, deltok også, men måtte gå før dette bildet ble tatt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
PANEL: Stovner Høyre inviterte til dialogmøte der temaet var nulltoleranse for mobbing og negativ sosialkontroll. I Panelet satt Daniel Abimael fra tenketanken Minotenk, Afshan Rafiq, som er bystyrekandidat for Høyre i Oslo, legen Usman Rana og Sindre Finnes. Rania Jalal Al-Nahi, prosjektleder i Født Fri, deltok også, men måtte gå før dette bildet ble tatt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Vonde opplevelser

Det ble delt flere sterke historier både fra scenen og fra publikum som hadde møtt opp.

- Jeg har fått ropt apelyder etter meg og blitt kastet salami på, fortalte Rania Jalal Al-Nahi.

Midt på 80-tallet ble hun og familien flyttet til Bygdøy. Det skulle vise seg å bli vanskelig for innvandrerdatteren.

- Vi var ikke mange med annen etnisk bakgrunn på Bygdøy, og jeg fikk kjenne på det å ikke føle seg som en del av samfunnet.

Rania Jalal Al-Nahi husker sitt første møte med rasismen. Hun var en av to elever som var valgt ut til å holde tale på skole i forbindelse med frigjøringsdagen 8. mai.

MOBBET: Rania Jalal Al-Nahi vokste opp på Bygdøy på Oslos beste vestkant. Det var ikke lett for en med annen etnisk bakgrunn. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
MOBBET: Rania Jalal Al-Nahi vokste opp på Bygdøy på Oslos beste vestkant. Det var ikke lett for en med annen etnisk bakgrunn. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- En elev kom bort til meg å sa at jeg ikke kunne holde den talen fordi jeg ikke var norsk, sier Rania Jalal Al-Nahi, som førstkommende mandag publiserer en kronikk i Dagsavisen om oppveksten i Bygdøys «gettostrøk».

Tillit

Temaet for møtet var «negativ sosial kontroll».

- Sosial negativ kontroll er når personer forsøker å styre andres liv mot deres vilje, sier tidligere stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H).

Rafiq mener tvangsekteskap, foreldres valg av barns venner, seksuell legning og press til utdanning er eksempler der foreldre kan påvirke barn og unge på en negativ måte.

VIL BYGGE KOMPETANSE: Tidligere stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H) vil bygge tillit hos foreldregenerasjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
VIL BYGGE KOMPETANSE: Tidligere stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H) vil bygge tillit hos foreldregenerasjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Fra scenen trakk Rafiq fram fire punkter hun mener må på plass for å hindre og hjelpe barn og unge:

  • Bygge kompetanse hos dem som skal jobbe barn og unge.
  • Informasjonskampanje som når fram til de som utfører negativ sosial kontroll.
  • Nøytral meklingsinstans.
  • Bygge tillit hos foreldregenerasjonen.

Angrer

Sindre Finnes mener at han selv ikke har blitt mobbet, men sier han holdt lav profil i barndommen fordi han brukte briller. Men han har opplevd mobbing på nært hold.

- Jeg angrer masse på at jeg ikke turte å gå imellom. Da den samme jenta ble kastet over brøytekanten for fjerde gang, burde jeg ha sagt fra at nok er nok, sier Finnes, som fra scenen understreket viktigheten av å tørre å stå opp for de svake og de som har det vondt.

Sindre Finnes og statsminister Erna Solberg er begge personer med høy offentlig profil, noe som kan gå ut over de to barna de har sammen.

- Vi fikk barn i voksen alder og kunne forberede dem på hva som kunne skje, sier Finnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer