Ernas flyktninganslag risikerer tredobling

Regjeringens kostnadsanslag de neste fem årene som følge av flyktningstrømmen står allerede foren en oppjustering.

 Lavt anslag:  Om flyktningestrømmen fortsetter i samme tempo som nå, kan Erna Solbergs kostnadsanslag fort bli altfor lavt. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Lavt anslag: Om flyktningestrømmen fortsetter i samme tempo som nå, kan Erna Solbergs kostnadsanslag fort bli altfor lavt. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): «Skulle 40-50.000 få opphold, vil utgiftene de neste fem årene kunne bli mellom 40 og 50 milliarder kroner». Statsminister Erna Solberg varslet tirsdag om at de høye asylankomstene medfører høye oppjusteringer av utgiftene i både saldert budsjett for 2015 og i neste års statsbudsjett, skriver Finansavisen.

Men hvis asylankomstene fortsetter i samme tempo som nå, og sysselsettingen av flyktningene ikke tar seg opp, risikerer regjeringen at utgiftene blir mer enn tredoblet.

- Vi understreker at kostnadsanslaget på 1 million kroner per flyktning som bosettes er et grovt anslag, sier statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet til Finansavisen.

Det er begrenset til kostnader knyttet til saksbehandling, ett år på mottak og kommunalt integreringstilskudd over fem år.

- Det er flere kostnadselementer som ikke er tatt med i beregningen, understreker han.

Men Venstre-leder Trine Skei Grande er uenig og mener anslaget er alt for høyt. «Jeg vil stille spørsmål ved selve tallet og om regnestykket er riktig satt opp», uttalte hun til VG kort tid etter Solbergs redegjørelse.

Men prognosene fra UDI blir trolig oppjustert. «I tillegg kommer de langsiktige samfunnsøkonomiske kostnadene. Disse vil særlig avhenge av arbeidsdeltakelsen», uttalte statsministeren.

Risikerer mer enn tredobling «UDI anslår nå at det kan komme 23.000 asylsøkere i år og 33.000 i 2016», står det i redegjørelsen fra regjeringen.

- Prognosene benyttes for å gjøre beregninger av budsjettbehov, sier Aleksander Åsheim, enhetsleder i avdeling for statistikk og analyse i UDI, til Finansavisen.

- Prognosen tilsier mindre trykk fremover. Er toppen bak oss?

- Antallet har økt siden prognosen ble fastsatt. Vi kan derfor ikke utelukke at våre anslag vil måtte heves. Europa og Norge har ikke tidligere hatt en tilsvarende økning i antall asylsøkere, sier Åsheim.

Opprettholdes forrige ukes tilstrømning kommer det 100.000 asylsøkere neste år. Blir det en realitet må regjeringens anslag for 2015-2016 tredobles.

Det kan bety utgifter på 150 milliarder kroner de neste fem årene, og ikke 40 til 50 milliarder slik statsministeren antydet.

Flere nyheter Regjeringen reduserte anslag for asylsøkere SV raser mot budsjettprosessen
Solberg: Flyktningene vil koste milliarder