HAR BESTEMT SEG: Partileder Erna Solberg og Høyre vil innskrenke abortloven. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HAR BESTEMT SEG: Partileder Erna Solberg og Høyre vil innskrenke abortloven. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Ernas frie valg

Høyre vil markere stemmerettsjubileet med å innskrenke kvinners rettigheter, skriver Martine Aurdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På kvinnedagen 8. mars tok Erna Solberg endelig bladet fra munnen: Hun vil innskrenke abortloven. Dette er første gang partilederen sier hva hun selv mener om ett av de mest omdiskuterte verdispørsmålene i Høyres programforslag.

Helsepolitisk talsmann Bent Høie har de siste dagene drevet bevisst tåkelegging av det politiske forslaget. Han har påstått at forslaget ikke er en innstramming av abortloven, bare «en endring». Abortloven er dessuten «diskriminerende», og «forslaget vil ikke inneholde noen endringer når det gjelder kvinnens rett til selvbestemt abort». Omtalen er et ekko av George Orwells nytale. Der KrF går til valg på å stramme inn abortloven, gjør Høyre hva de kan for å tildekke hva de mener.

Abortloven gir kvinner rett til selvbestemt abort inntil uke 12 i svangerskapet. Paragraf 2 gir ytterligere rett til abort, dersom en såkalt abortnemnd godkjenner det. Herunder kan gravide voldtektsofre, mødre hvis liv står i fare eller der graviditeten kan føre til urimelig belastning for kvinnens helse innvilges abort også etter uke 12. Paragraf c gir også rett til abort på slike vilkår hvis «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet.» Denne paragrafen er det Høyre vil endre, slik at sykdom hos barnet ikke lenger skal være grunnlag for rett til abort. Uansett hva slags sykdom man påviser hos fosteret, ønsker altså ikke Høyre at verken leger eller mødre skal få velge å avslutte et svangerskap med den som begrunnelse.

I år feirer vi at det er 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett. Abortloven ga oss 65 år seinere retten til å bestemme over vår egen kropp. Den rettigheten er det Høyre vil innskrenke. De kan kalle det hva de vil, men forslaget innebærer en reell svekkelse av kvinners rettigheter.

Partilederen burde heller lytte til Høyres første og forrige kvinnelige partileder, Kaci Kullmann Five. I Aftenposten tidligere denne uka satte hun skapet på plass, da hun advarte sterkt mot å endre en lov som har fungert så bra i så mange år. Hun understreket at abortloven er kjempet fram under stor motstand. Og:
«Den gir kvinner og familiene et fritt valg, som er noe Høyre ellers legger vekt på.»

EN REELL SVEKKELSE: Martine Aurdal om Høyres forslag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EN REELL SVEKKELSE: Martine Aurdal om Høyres forslag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.