Ernas jernhånd virker

Kommunalminister Erna Solbergs asylpolitikk gir resultater. 8500 asylsøkere kommer til Norge i år. Det er nær en halvering fra i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

10 000 søkere var prognosen tidligere i år. I fjor kom det 15 600. Når nye tall anslår 8500 asylsøkere, er det nesten en halvering.

-  Vi har fått færre asylsøkere med åpenlyst grunnløse søknader. I 2001- 2002 ble Norge sett på som et land med en liberal, myk asylpolitikk. Med 48-timersordningen og kutt i økonomiske ytelser har Norge normalisert seg i forhold til andre europeiske land, sier Solberg.

Nedgang i hele Europa

UDI-direktør Trygve Nordby peker på tre grunner:  Færre konflikter leder færre asylsøkere til Norge.  Nedgangstrend for hele Europa som følge av Dublin-samarbeidet (søkeren sendes tilbake til førsteland) og det europeiske fingeravtrykkregisteret (Eurodac).  Norsk politikk de siste to åra, blant annet 48-timersordningen og strengere regler for familiegjenforening.

Flere får asylstatus

-  Tiltakene det siste året er hovedsakelig rettet mot dem som ikke trenger beskyttelse. Andelen som får asylstatus, har aldri vært høyere enn i dag, sier Nordby.

De største gruppene som kommer er russere, afghanere og somaliere. Antallet søkere fra Irak, Serbia og Montenegro har gått kraftig ned. Inntil oktober i år var 6200 asylsøkere registrert. Tilsvarende i fjor var 12 000.

-  UDI innvilger faktisk hver tredje sak som behandles i Norge, sier Nordby.

-  Det kommer fortsatt for mange som ikke burde ha kommet, sier Solberg.

-  Så antallet søkere bør bli enda mindre?

-  Men det blir feil å fokusere bare på tall. Asylstrømmen er avhengig av hvordan verden ser ut.

TAR GREP: Erna Solberg.