IKKE ROM FOR STOR PENGEBRUK: KrF ønsker å sette sitt preg på den nye regjeringsplattformen, men det er ikke store pengesummer til rådighet, forteller Erna Solberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
IKKE ROM FOR STOR PENGEBRUK: KrF ønsker å sette sitt preg på den nye regjeringsplattformen, men det er ikke store pengesummer til rådighet, forteller Erna Solberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Ernas julegave til Frp og KrF: Varsler forhandlinger på sparebluss og krever lojalitet

Statsministeren sier den økonomiske situasjonen ikke tillater stor offentlig pengebruk.

Statsminister Erna Solberg sier regjeringsforhandlingene starter rett over nyttår. Og ved forhandlingsbordet vil hun sitte med sparekniven kvesset og klar.

- Det er utfordringer, særlig på utgiftssiden. Vi er nødt til å holde igjen på offentlig pengebruk nå, ellers truer vi den økonomiske oppgangen gjennom økt press på kronekursen og konkurranse om arbeidskraften, sier Solberg under hennes oppsummerende pressekonferanse i dag.

Erna Solberg maner også til lojalitet på borgerlig side dersom de fire partiene skulle finne sammen i regjering.

- Jeg forventer at kompromisser gjort i regjeringen bæres gjennom i Stortinget. Det er jo grunnlaget for å sitte i regjering sammen, så lenge man ikke har tatt klar og tydelig dissens på forhånd.

Forhandlinger på sparebluss

Tradisjonen tro møtte Solberg pressen få dager før jul for å oppsummere de siste seks månedene i norsk politikk. Drapene i Marokko satt en dyster ramme for seansen, og Solberg begynte med å uttrykke avsky overfor drapene.

Kort tid seinere manet hun sine borgerlige venner til å ikke kreve for mye i de kommende forhandlingene. Denne uka har både Venstre, Frp og KrF, i tur og orden, sagt ja til regjeringsforhandlinger, etter flere uker med sonderinger.

- Økonomisk oppgang legger begrensninger på ambisjonsnivået på utgiftssiden i forhandlingene. Men erfaringen mellom de fire partiene er at vi greier å bli enige – slik vi har blitt om store reformer, statsbudsjetter og mye dag-til-dag politikk, sier Solberg.

DRAPENE: Statsminister Erna Solberg uttrykte sin dypeste medfølelse for familiene og vennene til norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) som ble funnet brutalt drept i Marokko mandag denne uka. Video: NTB Scanpix Vis merVis mer

Enighet og uenighet

Statsministeren avfeier at uenighetene er for store mellom partiene på borgerlig side.

- Vi er ofte enige om målet. Uenigheten handler oftest om virkemidlene. En fordel, når vi skal forhandle om konkret politikk, er at vi møtes i det Jan P. Syse kalte «vår skapende uenighet og samlende enighet». Da utvikler vi også nye politiske løsninger underveis, sier hun.

Frp har vært tydelige på at partiet kommer til forhandlingene med store forventninger. Det samme gjør Venstre og KrF. Siv Jensen har overfor Dagbladet også konkretisert en kravliste.

- Samferdsel blir viktig for Frp. Vi vet mange bilister sliter. Det blir også viktig for oss å til større innstramminger på asyl- og innvandringsfeltet. Og vi må få til en pakke som ytterligere senker det samlede skatte- og avgiftstrykket i Norge. Det blir beinharde forhandlinger, fortalte Frp-lederen til Dagbladet på tirsdag.

Ernas krav

Solberg mener en eventuell borgerlig flertallsregjering vil ha gode muligheter for å bli gjenvalgt i 2021.

- Men vi vet også at gjenvalg ikke kommer av seg selv. Det krever hardt arbeid. Vi må fortsette å levere på løfter og ambisjoner, sier Solberg og legger til at også Høyre har krav foran forhandlingene.

- Men våre krav er nok mer helhetlige enn det som andre partier kanskje kommer med. Det er noe vi ironisk kaller «hæsjtagg helheten». For Høyre er det retningen til samfunnet som blir viktigst. At vi ikke går i feil retning i forhold til de viktige utfordringene for det norske samfunnet, det er avgjørende for oss. Det er altså helheten på politikken som betyr noe for oss, sier Solberg og utdyper:

- Høyre ønsker et samfunn hvor ingen faller ut, hvor alle får mulighet til å bidra. Vi skal ha et velferdssamfunn som det fundamentet som binder oss sammen.