- Ernas kontor har et spesielt vaske-ansvar

- Det sier noe om situasjonen i renholdsbransjen når selv de som vasker på statsministerens kontor ikke har ordnede forhold, sier SVs Kirsti Bergstø.

ANSVAR: - Statsministerens kontor har et helt spesielt ansvar for å sørge for at de som jobber rundt statsministeren jobber under lovlige forhold. Dette inkluderer de som vasker hennes kontor, sier SVs arbeidspolitiske talsperson Kirsti Bergstø til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET
ANSVAR: - Statsministerens kontor har et helt spesielt ansvar for å sørge for at de som jobber rundt statsministeren jobber under lovlige forhold. Dette inkluderer de som vasker hennes kontor, sier SVs arbeidspolitiske talsperson Kirsti Bergstø til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Statsministerens kontor har et helt spesielt ansvar for å sørge for at de som jobber rundt statsministeren jobber under lovlige forhold. Dette inkluderer de som vasker hennes kontor, sier SVs arbeidspolitiske talsperson Kirsti Bergstø til Dagbladet.  Lørdag avslørte Dagbladet at renholdsfirmaet Abo Renhold har brutt arbeidsmiljøloven. Selskapet vasker en rekke sentrale bygninger for Forsvarsbygg, blant annet Statsministerens kontor.  Renholderne har ikke fått overtidsbetalt, til tross for at enkelte har jobbet mer enn tolv timer i døgnet og over hundre timer ekstra i løpet av én måned.

«Som mottaker av renholdstjenestene burde Erna Solberg og statsministerens kontor selv sjekket hvordan renholderne hadde det. Altfor ofte toer de ansvarlige sine hender når ansvaret skal plasseres», sa distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet mandag. - Gambler med sikkerheten - Det sier noe om situasjonen i renholdsbransjen når selv de som vasker på statsministerens kontor ikke har ordnede forhold. Konkurransen og arbeidspresset gjør at forholdene stadig blir dårligere for de som jobber i renholdsbransjen, sier Bergstø.  Regjeringen har vedtatt å konkurranseutsette all renhold ved Forsvarets mange lokaler. Søndag gikk Norsk Tjenstemannslag ut i Dagbladet å advarte mot konkurranseutsettingen.  «Å slippe til private vaskefirmaer inn i Norges viktigste og hemmeligste lokaler, er å gamble med Norges sikkerhet», sa forbundssekretær i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Guro Vadstein, til Dagbladet  - Ideologisk avgjørelse - Dette er en ren ideologisk avgjørelse. Man sier at det er det samme hvem som utfører oppgavene, så lenge den blir gjort. Om renholderne tjener mindre eller har dårligere pensjon etter konkurranseutsettingen betyr ingenting for regjeringa, sier Bergstø. Hun mener anbudsutsettingen vil kunne skade norsk sikkerhet.  - Når den enkelte arbeidstaker jobber for langt dårligere lønns- og arbeidsvilkår blir det også lettere å utsette dem for press, sier Bergstø. Hun håper regjeringen nå lar Forsvaret beholde sine egne renholdere.  - Gode arbeidsforhold er den beste måten å styrke sikkerheten både i det norske samfunnet og i arbeidslivet, sier Bergstø.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer