Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ernas krav etter avsløring om etterlønn: - Han må rydde opp

Erna Solberg sier det nok «ikke var så lurt» av fiskerministeren å søke om - og motta - 120 000 kroner i etterlønn som han ikke har krav på.

KREVER OPPRYDNING: I München forteller Erna Solberg at hun nå forventer en opprydning fra fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H). Foto: Steinar Suvatne / Dagbladet
KREVER OPPRYDNING: I München forteller Erna Solberg at hun nå forventer en opprydning fra fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H). Foto: Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

MÜNCHEN (Dagbladet): Erna Solberg sier hun fortsatt har tillit til fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H).

Dagbladet avslørte i går at Sivertsen søkte om - og fikk - 120 000 kroner i etterlønn da han ble statssekretær i november i fjor. Dette på tross av at Sivertsen gikk rett inn i ny jobb i regjeringen.

Sivertsen kom fra jobben som ordfører i Lenvik kommune i Troms. Søknaden om etterlønn ble sendt flere uker etter at Sivertsen var utnevnt som statssekretær. Sivertsen tjente like over millionen i året som ordfører. Som statsråd i Solbergs regjering tjener han enda mer.

- Dette synes jeg Sivertsen skal rydde opp i. Hvordan regelverket har vært i den kommunen, det får kommunen rydde opp i. Vi bør ha et system hvor en som går over i vanlig jobb ikke mottar etterlønn, sier Erna Solberg til Dagbladet.

- Er det hans feil eller regelverkets feil?

- Det er nok åpenbart et regelverk som ikke har vært godt nok, det må kommunen se på, men man må heller ikke søke om etterlønn i en slik situasjon, svarer Solberg.

- Ikke så lurt å gjøre

Hun er på sikkerhetskonferansen i München denne helgen, og møter Dagbladet like før hun skal ha samtaler med Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

- Hvilket signal tenker du denne saken sender til mannen i gata, som ser at en politiker som tjener godt skaffer seg etterlønn han ikke har krav på?

- Det var ikke så lurt å gjøre dette, derfor må han rydde opp i saken, svarer Solberg.

SMK har snakket med Sivertsen

Som Dagbladet skrev i går, er etterlønnen Sivertsen mottok trolig i strid med kommuneloven siden den ikke er avkortet kroner for krone fra ny inntekt.

- Har du snakket med Sivertsen?

- Jeg har vært i München. Statsministerens kontor og mine folk har snakket med ham, svarer statsministeren.

- Hva har dine folk fortalt ham?

- Alle våre samtaler med statsråder og andre forblir mellom oss.

- Har du fortsatt tillit til Sivertsen som fiskeriminister?

- Ja.

Flere av Dagbladets spørsmål om Geir Inge Sivertsen og etterlønna på 120 000 kroner ønsker ikke statsministeren på besvare.

Lokal protest

Søknaden om etterlønn var oppe til behandling i kommunestyret i den nye, sammenslåtte storkommunen Senja 11. desember i fjor. Sivertsen var til stede under behandlingen, men erklærte seg inhabil.

Bare den lokale Senja-lista protesterte på etterlønnen.

Senja-listas representant Jasmin Agovic-Nordaas argumenterte fra talerstolen i kommunestyret mot etterlønn til Sivertsen og Fred Ove Flakstad. Den tidligere ordføreren i Torsken kommune hadde også en jobb å gå til.

- Etter min klare mening kan ikke ettergodtgjørelse forsvares for disse to tidligere ordførerne. De har en jobb å gå til umiddelbart etter endt ordførerperiode. Da vil jeg heller bruke disse pengene på viktige ting for kommunen, som skole, veier og slike ting, sa Agovic-Nordaas.

- Manipulerer systemet

Etterlønn for politikere har vært heftig diskutert den siste tida.

Frp-leder Siv Jensen gikk nylig ut i Dagbladet og kritiserte ordningen. Hun refset samtidig politikere som hun mener bevisst manipulerer systemet.

- Set som kan være problematisk er at noen - vel vitende om hvordan regelverket er - manipulerer systemet ved hjelp av selskapsstrukturer som gjør at de kan strekke strikken. Derfor sier jeg at vi kanskje burde stramme inn på ordningen, sier Frp-lederen.

SV har fremmet et forslag om å redusere etterlønn til politikere. Det samme har Rødt gjort.

Ingen av de andre partiene - heller ikke Frp - har stemt for liknende forslag tidligere.

Sandberg og Eriksson

Statsråder som må gå på dagen, får lønn i én måned eller i inntil tre måneder dersom vedkommende ikke får noen ny jobb i perioden. Dersom det er konflikt mellom vedkommendes nye jobb, og jobben som ble gjort i regjering, kan man få etterlønn i seks måneder.

Blant dem som har fått dette er Robert Eriksson (Frp), Tor Mikkel Wara (Frp) og Per Sandberg (Frp). Alle har fått etterlønn på mellom 600 000 og 700 000 kroner. Eriksson og Sandberg fikk etterlønn etter å ha opprettet egne konsulentselskaper.

Erikssons selskap er nå lagt ned, uten å ha fakturert én eneste krone.

Hele Norges coronakart