Ernas kriselov blir trolig midlertidig, etter press fra Ap og KrF

Venstre stemte nei til å gi regjeringa rett til å instruere Utlendingsnemnda.

SIER NEI: Venstreleder Trine Skei Grande sier nei til  regjeringens lovforslag som gir adgang til å instruere Utlendingsnemnda. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET
SIER NEI: Venstreleder Trine Skei Grande sier nei til regjeringens lovforslag som gir adgang til å instruere Utlendingsnemnda. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ser defintivt behov for raske løsninger for Storskog, men det må også fungere over tid. Dette forslaget løser ikke problemet, og vi mener departementet i dag har gode muligheter til å styre UNE gjennom eksisterende forskrifter, sier André N. Skjelstad, innvandringspolitisk talsmann i Venstres stortingsgruppe, til Dagbladet.

Venstre bestemte på et gruppemøte i dag at de ikke ville stemme for forslaget som gir regjeringen adgang til å instruere Utlendingsnemnda.

Partiet mener det går utover rettssikkerheten til asylsøkere.

- UNE må være et uavhengig klageorgan, og vi må forholde oss til internasjonelle konvensjoner, sier Skjelstad.

- Mener du lovforslaget bryter med internasjonele konvensjoner?

- Nei, men vi må beholde UNE som er uavhengig klageorgan.

Første behandling av lovforslaget ble gjennomført på Stortinget mandag kl 12. Regjeringen har som mål om å få lovforslaget endelig vedtatt på fredag, men de møtte noe motstand.

Ap og KrF ser ut til å få flertall for å tidsbegrense en strengere utlendingslov for en periode på to år, melder NTB. Arbeiderpartiet har dessuten tatt til orde for en evaluering av lovendringene, og også dette ser det ut til å bli flertall for under avstemningen seinere mandag.

- KrF mener en strengere lov er nødvendig slik situasjonen nå er, men vi vil ha en begrensning som opphever loven 1. januar 2018, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da Stortinget mandag diskuterte regjeringens forslag om å stramme inn utlendingsloven i løpet av en uke.

Den uvanlig raske saksbehandlingen — uten høring og uten de vanlige diskusjonene i komiteen — har utløst stor skepsis på Stortinget. Flere spørsmål og mulige innvendinger ble reist under debatten mandag, skriver NTB.

Både Venstre og Senterpartiet har signalisert at de vil støtte en tidsbegrensning og en evaluering. Dermed ligger det at til at det blir flertall i Stortinget for at regjeringens innstramminger kun blir vedtatt under forutsetning av en tidsbegrensning.

- Unødvendig belastning Fredag dag holdt statsminister Erna Solberg og og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen pressekonferanse om den varslete lovendringen.

- Vi ser at over halvparten som kommer over Storskog, ikke kommer fra Syria. De belaster det norske asylsystemet unødvendig, og vårt system er ikke dimensjonert for en så stor migrasjon, sa Solberg da.

Dersom et flertall på Stortinget slutter seg til, vil regjeringen fra neste fredag kunne instruere utlendingsmyndighetene om å returnere asylsøkere med opphold i Russland direkte, uten realitetsbehandling.

- Lovendringen er også et signal på at asylsøkere uten beskyttelsesbehov, ikke bør komme, sa Solberg.

Slik ser lovendringen ut:

•Raskere behandling av asylsøkere uten beskyttelsesbehov
•Justisdepartementet kan instruere UNE og UDI
•Utreisefrist endres, kan både fjernes og forkortes
•Forslagene fører til at saksbehandling kan effektiviseres

Saken oppdateres.