- Ernas Lofoten-utspill er strategi

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Høyre driver taktikkeri med Lofoten og Vesterålen. Erna Solberg blånekter.

- TAKTIKKERI: - Alle uttalelser nå bærer preg av at partiene ennå ikke har pratet skikkelig sammen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Han mener Erna Solbergs iver etter å bore etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen, er et strategisk utspill i forkant av regjeringsforhandlingene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
- TAKTIKKERI: - Alle uttalelser nå bærer preg av at partiene ennå ikke har pratet skikkelig sammen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Han mener Erna Solbergs iver etter å bore etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen, er et strategisk utspill i forkant av regjeringsforhandlingene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kilder i Venstre og KrF Dagbladet har snakket med, tar det nærmest for gitt at de borgerlige partiene enes om vern av Lofoten og Vesterålen - i hvert fall for denne stortingsperioden. Men da Erna Solberg fredag møtte sin nye stortingsgruppe og sentralstyret i Høyre på et flyplasshotell på Gardermoen, benyttet partilederen anledningen til å gjøre det klart at det ikke vil skje uten kamp:

- Det er flertall i Stortinget som ønsker en konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen. Det er én av grunnene til at det er en vanskelig sak for Høyre å gi opp i forhandlinger, sa Solberg til den frammøtte pressen.

Kilder i KrF og Venstre forstår signalene fra Høyre-lederen som et forsøk på drive opp aksjene i Lofoten-saken - før hun eventuelt selger den i regjeringsforhandlingene.

- Lofoten vil ha olje - Nå driver vi vel alle med litt taktikkeri og strategi. Jeg ser dette som en strategisk melding fra Erna, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Det benekter imidlertid Solberg overfor Dagbladet.
 
- Dette har vi ment hele tiden, og det er et reelt flertall på Stortinget for konsekvensutredning. Jeg tror ikke noen skal undervurdere det faktum at når vi har gjort et kjempegodt kommunevalg og et enda bedre stortingsvalg i Lofoten, Vesterålen og Senja, så er det fordi vi har tatt et klart standpunkt. Det partiet som var mest imot, SV, er altså ute av Nordland for første gang. Og de som sier det ikke er et ønske der oppe, de tar feil - i regionen er det et ønske og en forventing om olje- og gassvirksomhet, sier den påtroppende statsministeren.

Høyre-lederen advarte fredag Venstre og KrF om at den desidert størst innflytelse befinner seg på innsiden av regjeringsdøra. Hun viste til oljeboring i Lofoten og Vesterålen som en sak de to sentrumspartiene har større mulighet til å få et avgjørende ord dersom de sitter ved kongens bord.

- Mange prøveballonger Også i Venstre tas advarselen med sindighet.

- Jeg skjønner godt at Lofoten og Vesterålen får mye fokus, det er en viktig sak - særlig for Venstre. Nå ser jeg ikke for meg at det er så viktig for verken Høyre eller Frp å sette borreklørne i matfatet der oppe, sier Sveinung Rotevatn.

Unge Venstre-lederen, som etter mandagens valg er inne på Stortinget, legger til:

- Det er mange prøveballonger som sendes opp nå.

Han peker på at også Høyre mangler flertall for flere av sine saker:

- Jeg skjønner godt at Høyre vil ha oss med i regjering. En del spørsmål Høyre er for, som å fjerne pappapermen og gi femteklassinger karakterer, er det heller ikke flertall for i Stortinget.