Nytt valgløfte

Ernas megaløfte til politiet

Åtte år med politireformer, men Erna Solberg vil mer. Hun lover et stort utstyrsløft til politet dersom hun vinner valget. Det skal gi et mer synlig politi, både på gata og på data, lover statsministeren.

FRIERFERD: Underveis på valgkampturneen sin i Trøndelag lover Erna Solberg å gi politiet et digert utstyrsløft dersom hun vinner valget. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FRIERFERD: Underveis på valgkampturneen sin i Trøndelag lover Erna Solberg å gi politiet et digert utstyrsløft dersom hun vinner valget. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VERDAL (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) holder ikke tilbake på kruttet - eller på sparepengene.

På dag to av sin valgkampstart lover Solberg å gi politiet et digert utstyrsløft dersom hun vinner valget og blir sittende i sin tredje periode som statsminister.

Solberg forsikrer at dette utstyrsløftet skal sørge for et mer synlig politi, både på gata og på data.

- Du har allerede styrt landet i åtte år, Solberg. Så kommer dette nå?

- Vi trenger et moderne politi som møter folk der folk ferdes. Det betyr at vi trenger mer politi på gata og det betyr også at vi må tørre å tenke nytt når verden, sier Solberg til Dagbladet.

Flere biler, bedre biler

Det store utstyrsløftet innebærer flere nye biler til politiet, bedre IKT-utstyr og skarpere bruk av ny teknologi.

- Politiet skal ha flere patruljebiler som gjør det mulig å gjøre mer av politiarbeidet på stedet, heller enn å måtte reise tilbake til politistasjonen mellom hvert oppdrag, forklarer Solberg.

Hun begynte sin turné i Trondheim og på Frøya i går. Her roste hun lokalbefolkningens forplantningsevner, mens en lokal milliardær klaget på formuesskatten.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Utstyrsløftet inkluderer også flere passbusser, og en stor satsing på økt digitalisering av politiets tjenester.

  • Publikum skal kunne anmelde de fleste forhold på nett og ha muligheten til å kontakte politiet digitalt som første kontaktpunkt.
  • Politiets nettpatruljer skal også utvikles slik at flere kan chatte med politiet enn i dag, blant annet gjennom utviklingen av en sikker chat-løsning.

Ingen falitterklæring

Reformer i politiet er omdiskutert, og særlig Senterpartiet har lovet å gjenåpning lensmannskontor dersom de vinner makta. Vedum og co. har omdøpt regjeringens «Nærpolitireform» til «Fjernpolitireform».

At Solberg og Mæland nå lover mer politi i gata, må ikke tolkes som at regjeringen revurderer egne grep fra tidligere i åtteårsperioden , forsikrer statsministeren.

- Vi mener strategien om å gjenåpne enkelte lensmannskontorer, legge ned Politidirektoratet og kutte i IKT-arbeidet i politiet, er et steg bakover i tid. Da Høyre kom i regjering i 2013 så vi at altfor mange lensmannskontorer var utilgjengelig for publikum store deler av uken, og vi har år for år styrket politiet for å gjøre det mer tilgjengelig for folk, forklarer statsministeren.

Justisminister Monica Mæland (H) bedyrer også at utstyrsløftet fra regjeringen handler om å se framover.

Hun peker på at politidekningen var over to per tusen innbygger ved utgangen av mars i år. Samtidig var det 3500 flere lønnede årsverk totalt i politiet i mars 2021 sammenlignet 2013, da regjeringen tiltrådte.

- Vi har gjort mye. Nå skal vi gjøre mer, sier Mæland til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer