Ernas oppgjør: - Han bommer

Statsminister Erna Solberg har sett seg lei av Jonas Gahr Støres retorikk. Og hun innrømmer at alle politikere overdriver litt i valgkampen.

ARENDAL: Jonas Gahr Støre, Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum møtes til statsminister-triell i Arendal. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): - Jeg vil si til Jonas at folk flest har det bedre i dag enn de hadde for åtte år siden. Det bør han anerkjenne.

Erna Solberg har fått nok av det hun oppfatter som Ap-leder Jonas Gahr Støres svartmaling av Norge anno 2021.

- Når Jonas Gahr Støre hevder at pilene peker feil vei i Norge, så er det rett og slett ikke riktig. Jeg ble forbauset da jeg hørte Jonas si det, sier Solberg til Dagbladet få timer før hun møter nettopp Støre til statsministerduell fra Arendalsuka.

- Jonas bommer

I forrige statsministerduell, i regi av Civita, påsto Støre at Norge gikk i feil retning under Erna Solberg.

Hun fnyser av påstanden fra Ap-lederen.

- Norge har utfordringer, ja - og vi skal ha færre uføretrygdede i årene som kommer, og vi skal få folk raskere i jobb. For å nevne noe. Men hovedpilene for landet vårt går likevel i riktig retning. Der er tallene helt tydelige, slår Solberg.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Det er svartmaling fra Støre?

- Jonas treffer i alle fall ikke på folks oppfatning av det som skjer, og han treffer ikke på det tallene sier. Det er heller ikke et godt utgangspunkt for å styre landet, for da kan det fort tenkes at Jonas glipper på viktige utfordringer Norge står overfor, sier Solberg.

Høyre-lederen peker på en rekke faktorer hun mener viser at landet har god kurs etter åtte år med borgerlig regjering, blant andre:

  • Rekordmange nyetablerte selskaper og børsnoteringer
  • Sysselsettingen på vei opp
  • Oljeavhengigheten er redusert
  • Inntektsulikheten går ned
  • Reduserte ventetider

Ernas største seier

Men det viktigste positive tegnet for Norge ifølge statsministeren er at flere fullfører videregående skole enn tidligere.

- Tre av fire elever som startet videregående opplæring i 2013 fullførte og bestod innen fem år. Det er den høyeste andelen siden målingene startet. Det vil bety at færre vil ha utfordringer i arbeidsmarkedet seinere, sier Solberg.

Mye er blitt sagt om Norges forhold til olja etter den knusende IPCC-rapporten forrige uke.

Solberg er klar på at Norge er mindre oljeavhengig land i 2021 enn det var da hun overtok styringa i 2013.

- Antall personer som er ansatt i petroleumsrettet virksomhet gikk ned fra rundt 230 000 personer i 2013 til drøyt 158 000 personer i 2019, sier Solberg.

- Vi alle overdriver litt

Statsministeren mener dette viser at resten av norsk økonomi er mindre avhengig av olje.

- Et oljeprisfall nå vil påvirke oss mindre enn tidligere.

- Men Norge bruker mer oljepenger enn før?

- Det er for enkelt å si at oljepengebruk er lik oljeavhengighet. Det holder ikke. Vi er blitt mindre utsatt for svingninger i inntektene fra oljevirksomheten. Måten vi har brukt oljepengene på, har også styrket økonomien, legger hun til.

Hun kommer med en innrømmelse til slutt.

- Vi alle overdriver litt i valgkampen. Alle forteller den historien de selv vil. Men vi opplever en stor grad av optimisme når vi snakker med folk, og tallene understøtter dette. Norge er på vei ut av pandemien på en mye bedre måte enn noen hadde våget å håpe på våren 2020, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer