Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ernas siste oppsummering før valget

Inviterer til pressekonferanse i statsministerhagen.

Statsminister Erna Solberg holder sin halvårlige pressekonferanse. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE FØR VALGET: Statsminister Erna Solberg møter pressen i hagen ved statsministerboligen. Foto: Bjørn Langsem
SISTE FØR VALGET: Statsminister Erna Solberg møter pressen i hagen ved statsministerboligen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg holder i dag sin halvårlige pressekonferanse. I det som blir den siste oppsummeringen før valget, har hun invitert pressen til den vakre hagen ved statsministerboligen bak slottet.

- Det er litt mer enn en vanlig oppsummering fordi det er den siste i denne stortingssesjonen. Jeg håper dere legger merke til at det går bra, jordbærene er norske, Brann er på toppen av tabellen, spøkte Solberg da hun åpnet.

- Mange piler i riktig retning

Ifølge statsministeren er det mange piler som peker i riktig retning .

- Ledigheten er på vei ned, sysselsettingen på vei opp. Nav og SSB sier ledigheten skal mer ned. Nær sagt alle sjefsøkonomer melder at det lysner i Norge, sier hun.

Dette følger av at oljenedturen går mot slutten, og at oljeprisen har stabilisert seg.

- Vi har også opplevd vanskelige tak på veien. Det første var oljeprisfallet. Det hadde større og mer langvarig påvirkning på den norske økonomien enn finanskrisen, sa Solberg.

De andre store utfordringene hun trakk fram var migrasjonskrisen og en endret sikkerhetssituasjon.

Valgflesk

Hun kom også med flere valgløfter.

- Innen 2030 skal 90 prosent av elvene fullføre og bestå vidergående skole. Tre momenter er viktig for å få til dette. Vi er nødt til å beholde fraværsgrensen, vi må satse betydelig på tidlig innsats i skolen. Vi må sikre trygghet og trivsel for elevene og vi må sikre kvalifiserte lærere.

- Hvis vi lykkes med å skape en god skole for alle, lykkes vi med alt annet, sa Solberg.

Kunnskap i skolen, trygg omsorg, flere jobber og styrket forsvar og beredskap vil være Solbergs hovedsatsinger om hun får fire nye år i regjering.

- Vi skal ha nye tiltak for næringslivet, sørge for at skattetrykket går ned, at det bygges infrastruktur og at det forskes og digitaliserer, sa hun blant annet.

Jonas. - Har ikke levert

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Solberg har sviktet på jobbskaping.

- På det viktigste området av alle, arbeid til alle, har Erna Solberg ikke levert. Selv om vi ser lyspunkter i norsk økonomi, er andelen av befolkningen som er i arbeid den laveste på over 20 år. SSB skriver i sin siste konjunkturrapport at nedgangen i arbeidsledighet skyldes først og fremst at arbeidsstyrken har gått ned, sier han.

- I Erna Solbergs regjeringstid er det skapt færre jobber totalt enn det ble årlig under den forrige regjeringen. FrP og Høyre har levert store skattekutt til de med mest fra før, som ikke bidrar til flere jobber, men er svært effektive for å øke forskjellene, mener Støre.

Andre oppsummering

Det er Solbergs andre oppsummering på under en uke. Forrige onsdag sto hun i gründernettverket Mesh sine lokaler og skrøt av hva regjeringen har fått til på arbeid og omstilling – da sammen med regjeringspartner Frp og samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Venstre-leder Trine Skei Grande gikk da langt i å antyde at regjeringen kan komme til å bli sittende etter valget, med støtte fra Venstre. Fra KrF var det mer blandede signaler. Regjeringsprosjektet vil unasett være avhening av borgerlig flertall og Venstre over sperregrensen. Akkurat det ser mørkt ut akkurat nå. På en fersk måling hos TV2 i dag oppnår Venstre bare 2,8 prosents oppslutning.

Hele Norges coronakart