Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ernas siste ord fikk opposisjonen til å rase

Det kokte over da statsministeren refset retorikken til Sylvi Listhaugs motstandere på Stortinget. Audun Lysbakken lurer på om Erna Solberg har forstått noe som helst av Listhaug-saken.

SISTE ORD: Erna Solberg tok først talerstolen for å oppfordre til en «debatt uten karakteristikker». Statsministeren ba om ordet én gang til for å refse debattnivået hun nettopp hadde vært vitne til. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er en pinlig opptreden av landets statsminister.

Slik oppsummerer SV-leder Audun Lysbakken Erna Solbergs innsats fra Stortingets talerstol i dag.

Statsministeren var synlig forbannet på en opposisjon som fortsatt hamret løs mot Sylvi Listhaug, selv om mistillitsforslaget mot henne ikke ble noe av.

Ernas oppfordring

Solberg manet først politikerne til å vise «anstendighet», men tok ordet på nytt da hun mente de ikke hadde lyttet til henne. Statsministeren sa at flere i salen burde ta en kikk på sine bemerkninger fra talerstolen og vurdere om de hadde bidratt til et anstendig debattklima.

- Jeg har tidligere oppfordret til debatt basert på saklighet og anstendighet, uten karakteristikker av hverandre. I ettertid er det kanskje fint om enkelte ser på innleggene sine på nytt, sa Solberg.

Lysbakken sier han hadde forventet en helt annen tone fra Solberg på en dag hvor hennes justisminister gikk av etter å ha mistet Stortingets tillit - på grunn av ordbruk.

- Dette kommer i en uke hvor Solberg har vist at hun ikke har kontroll på egen regjering, og hvor Solberg har akseptert lefling med ytterliggående retorikk. Og så skal statsministeren gå på talerstolen og belære opposisjonen om hvordan man skal snakke. Jeg reagerer veldig på det, sier han til Dagbladet.

TØFF MOT SYLVI: Også Jonas Gahr Støre kritiserte Sylvi Listhaug fra talerstolen, men var tilfreds med at statsråden gikk av. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TØFF MOT SYLVI: Også Jonas Gahr Støre kritiserte Sylvi Listhaug fra talerstolen, men var tilfreds med at statsråden gikk av. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Har Erna forstått?

SV-sjefen innrømmer at det var en «tøff debatt» i Stortinget, men sier det er noe han mener rikspolitikere og regjeringer skal tåle. Fra talerstolen sa Lysbakken blant annet dette:

- Sylvi Listhaug har for all verden viste at unnskyldningen hun kom med til Stortinget var tom og verdiløs. I dag er det alle andre sin skyld, ifølge Listhaug. I dag gjør hun dette til et selvmedlidende sirkus. Og la meg bare si det: Sylvi Listhaug er ingen martyr, hun har skapt denne situasjonen selv. Hun representerer ikke vanlige folk i landet, hun er en svært mektig og privilegert person.

- Har ikke Solberg rett til å påpeke at du var tøff i tonen, Lysbakken?

- Hele utgangspunktet for denne saken er at Erna Solberg ikke har hatt kontroll over ordbruken til sin egen regjering. Når hun går på talerstolen og kritiserer opposisjonens ordbruk, så må en spørre seg om Erna Solberg fortsatt ikke forstår hva denne saken handler om, sier Lysbakken.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Dagbladet vet at flere i opposisjonen ristet på hodet over Erna Solbergs utfall mot retorikken i Stortinget i dag, spesielt tatt i betraktning av hvilke ord Sylvi Listhaug hadde brukt om sine motstandere like før.

Barnehage og heksejakt

​Etter at hun gikk av som statsråd i tirsdag morges, beskrev Sylvi Listhaug norsk politikk som «en barnehage» og hun mente seg utsatt for «en heksejakt». Hun kalte også KrF et parti «uten ryggrad» og sa at Jonas Gahr Støre er «uskikket» til å være statsminister. Etter disse angrepene, slo Listhaug likevel fast at denne saken viser at «ytringsfriheten knebles» av Arbeiderpartiet.

I intervju med Dagbladet tirsdag ettermiddag sier Erna Solberg at hun ikke synes norsk politikk er en barnehage, og at alle hennes statsråder må huske på at de uttaler seg på vegne av tre partier, ikke seg selv.

Tirsdag kveld sier Solberg til Dagbladet at hun opplever at regjeringen fortsatt har tillit på Stortinget.

Hun forteller også at hun tror «vi alle har lært» av saken.

- Særlig i form av hvordan en sånn tøff debatt påvirker folk som er berørt av terror. Så vi må ha større følsomhet for hvor vanskelige disse sakene fortsatt er, sier Solberg.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Drapstrusler

Tirsdag fikk Dagbladet bekreftet fra kilder i Arbeiderpartiet at de oppfatter at det skal ha blitt rettet drapstrusler mot Jonas Gahr Støre.

Den direkte årsaken, er etter det Dagbladet erfarer, Sylvi Listhaugs angrep mot Støre. De særdeles ampre angrepene i kommentarfeltene i sosiale medier mot Ap-lederen skal ha fått PST til å reagere.

Dagbladet skrev også at KrF-leder Knut Arild Hareide har mottatt drapstrusler.

Erna Solberg mener ikke Listhaug har noe ansvar for drapstruslene.

- Jeg har selv fått drapstrusler, og flere mennesker er blitt dømt for dem, og jeg kommer aldri til å pålegge noen andre ansvaret for de truslene jeg har fått, sier Solberg.

Også Sylvi Listhaug har hatt politibeskyttelse de siste to årene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!