Sp er størst i Dagbladets jule-måling

Ernas siste utvei: Må ramme Vedum

Det holder ikke å bidra til at KrF og Venstre bryter sperregrensen. Erna Solberg og Høyre må også ramme Senterpartiet for å sikre gjenvalg. I Dagbladets partibarometer for desember er Sp største parti, mens Høyre går mest tilbake.

STØRST: For første gang er Senterpartiet største parti i partibarometert som Ipsos utfører for Dagbladet. Om Erna Solberg og Høyre skal ha håp om gjenvalg, må hun stjele borgerlige velgere tilbake fra Trygve Slagsvold Vedum. Her er Sp-lederen hjemme på gården på Ilseng i Hedmark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STØRST: For første gang er Senterpartiet største parti i partibarometert som Ipsos utfører for Dagbladet. Om Erna Solberg og Høyre skal ha håp om gjenvalg, må hun stjele borgerlige velgere tilbake fra Trygve Slagsvold Vedum. Her er Sp-lederen hjemme på gården på Ilseng i Hedmark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ILSENG (Dagbladet): Snøfillene faller lett over mannen som i øyeblikket leder Norges største parti. Hjemme på gården på Ilseng i Hedmark er Trygve Slagsvold Vedum i sitt ess. Det er han på målingene også.

I årets siste partibarometer skjer det som mange har ventet på en stund, og som er bekreftet som tendens av andre målinger: Senterpartiet har gått forbi Arbeiderpartiet og er landets største.

- Jeg tar dette som en arbeidsordre fra folket. Senterpartiet har vært tydelige over tid på å sikre norske arbeidsplasser når denne krisa er over, og å ha tjenester nær folk. Flere og flere ser verdien i det, sier Vedum til Dagbladet.

En framgang på formidable 3,7 prosent gir en oppslutning på 22,3 prosent for Sp. Arbeiderpartiet får ingen opptur fra de svake nivåene de har ligget på den siste tiden, og klokker inn på 21,1, ned 0,4 prosentpoeng fra november.

Likevel mangler de to partiene bare ett mandat på å ha flertall alene på Stortinget. Med SV blir det flertall med klar margin.

AVSLØRT: Det var Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum som skjulte seg bak «Fugleskremselet»-kostymet, og dermed røk ut i lørdagens sending. Video: NRK Vis mer

Trøbbel for Erna

For Høyre og Erna Solberg er partibarometeret svært dårlig nytt. Ikke bare noterer partiet seg for det nest svakeste resultatet siden valget i 2017. Med en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng - størst av alle - blir oppslutningen om Høyre målt til 18,9 prosent.

Høyre har falt jevnt og trutt på målingene siden mai. Desembermålingen er nå godt under valgresultatet fra 2019 og hele 7 prosentpoeng bak forrige stortingsvalg.

Og analysen fra tallknuserne i Ipsos er klar: Det holder ikke lenger for Høyre å få KrF og Venstre over sperregrensa. Også Høyre og Frp må styrke seg - på bekostning av det høytflygende Senterpartiet.

- Hvis vi antar at KrF og Venstre kommer over sperregrensen og oppnår åtte mandater hver, slik de gjorde i 2017, trenger Høyre og Frp til sammen 69 mandater. Det har de ikke hatt siden desember 2018, sier Maria Rosness i Ipsos.

- Høyre og Frp må på velgerjakt, og gitt de dårlige resultatene til Arbeiderpartiet, er Senterpartiet den åpenbare motstanderen, konstaterer hun.

Stjeler flest

Bakgrunnstallene til Ipsos viser at det i absolutte tall er Ap som lekker flest velgere til Senterpartiet. Men denne lekkasjen betyr mindre for selve spørsmålet om regjeringsdannelse, fordi Ap og Sp er alliansepartnere.

Det er velgerne som Senterpartiet har lokket over fra borgerlig side som er de viktige i denne sammenheng. Av høyresidens tapte velgere, går 8 av 10 til Senterpartiet.

Totalt har den borgerlige siden mistet rundt 45 000 velgere til Sp, regnet ut fra et gjennomsnitt av målingene det siste halve året.

Frp og Høyre står sammen for i overkant av 35 000 av disse.

- Både Høyre og Frp mister velgere til fordel for Senterpartiet, men relativt sett er det Frp som lekker mest av de to. Det er viktig for dem å gjenvinne begges tap til Senterpartiet, men isolert sett er det viktigere å gjenvinne Frps tap enn Høyres, sier Rosness.

Også Ap drar noen velgere over fra borgerlig side, men lekker så mye til resten av venstresiden, og da først og fremst til Sp, at det ikke kompenserer for tapet.

Vedum selv vil ikke svare på om Senterpartiets mål nå er å bli landets største parti ved valget neste år, men gjør det klart at han merker trykket:

- Vi merker en forskjell nå på at flere andre partier angriper oss fordi vi gjør det godt på målingene, men statsministeren jo har drevet med angrep på Senterpartiet lenge. Det får de bare holde på med, så kan folk vurdere selv.

Vil dra «Erna-kortet»

Høyres nestleder Tina Bru er ordknapp når hun kommenterer målingen.

- Vi ønsker å ligge høyere, men heldigvis er dette bare en enkeltmåling. På de aller fleste målingene har vi fått høyere oppslutning, sier hun.

Hun svarer på spørsmålet om hvordan de skal klare å stoppe velgerlekkasjen til Senterpartiet ved å trekke fram Erna Solberg.

– Valget neste år blir et valg mellom Erna, Støre eller Vedum som statsminister. Med Erna i spissen skal vi jobbe for å fortjene velgernes tillit. Vi skal vise at vi har de beste løsningene for å ta Norge trygt ut av krisen og skape flere jobber i hele landet, sier hun.

Regjeringsslitasje

Ifølge Rosness skyldes Sps vekst både misnøye med Arbeiderpartiet og misnøye med regjeringens politikk.

- Arbeiderpartiet har ikke klart å konkretisere sin rolle som opposisjonsparti, og dette kan forklare noe av Sps framgang. I befolkningen har det også vært motstand mot flere av regjeringens reformer, og dette er saker Senterpartiet har markert seg som tydelig motstander av, sier hun.

Rosness tilføyer at sju år ved makten dessuten er lang tid i norsk sammenheng. Hun mener å se tydelige spor av regjeringsslitasje.

- Dette kan tære på velgernes oppfatning av samarbeidet. Når det da finnes et opposisjonsparti som klart evner å kritisere den sittende regjeringen, så kan det se ut til at regjeringspartiene kjemper i motvind, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer