Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg møtte Donald Trump

Ernas stikk til Trump:
- Den beste tilnærmingen hun kunne ha valgt

Norges statsminister får skryt for hvordan hun tok opp miljø og klima med verdens mektigste mann.

PRESIDENTMØTE: Onsdag 10. januar møtte Erna Solberg den amerikanske presidenten Donald Trump i Det hvite hus, der de blant annet diskuterte handelen mellom landene. Video: CNN/NTB/Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C./OSLO: (Dagbladet): De hadde hyllet hverandres folk, historie og felles målsettinger.

Så kom tampen av pressekonferansen i Washington D.C., og øyeblikket der forskjellen mellom Donald J. Trump og Erna Solberg kom til syne.

Der presidenten trakk fram hvordan Parisavtalen var urettferdig mot amerikanske forretninger, og at det var en dårlig avtale for det olje- og gassrike USA, la Solberg vekt på mulighetene ved avtalen.

- Det er forretningsmuligheter i dette. Som vi snakket om tidligere, så har tiltakene Norge har iverksatt for å følge opp vår del av avtalen bidratt til at USA nå tjener på å handle med oss.

- Gå aldri glipp av en god mulighet, fulgte Solberg opp.

GOD TONE: Erna Solberg og Donald Trump var positive til hverandre under kveldens møte. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GOD TONE: Erna Solberg og Donald Trump var positive til hverandre under kveldens møte. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Får miljøskryt

Innspillet fra Norges statsminister ble møtt med anerkjennende nikk fra verdens mektigste statsleder. Samtidig får Solberg også solid attest fra miljøvernorganisasjonen ZERO og dens daglige leder Marius Holm.

KLIMAFORKJEMPER: Marius Holm ( i midten) er daglig leder i ZERO. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KLIMAFORKJEMPER: Marius Holm ( i midten) er daglig leder i ZERO. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Å appellere til forretningsmulighetene er den beste tilnærmingen hun kunne ha valgt. Han har jo sagt at han ikke er interessert i klimaendringer, og da er det lurt å trekke fram mulighetene for arbeidsplasser, og på den måten bevisstgjøre, sier Holm til Dagbladet.

Under pressekonferansen brukte Solberg mye tid på å snakke om mulighetene innen grønn energi.

På spørsmål om ikke statsministerens vektlegging av dette kan tolkes som et stikk mot Trump, svarer han «åpenbart».

- Det er en analyse hun deler med store deler av amerikansk næringsliv. Hvis Trump får gjennom sin agenda, risikerer USA å miste sin posisjon som ledende innen utvikling av grønn økonomi, og havne i bakleksa, mener Holm.

HUMORISTISK: Trump spøker med Solberg på pressekonferansen i Det hvite hus. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Appellerte til forretningssansen

Overfor Dagbladet bekrefter Erna Solberg at hun også brukte tid på temaet under selve samtalene med Donald Trump.

- Jeg appellerte til forretningssansen. Han var så opptatt av handelsunderskuddet, og jeg forklarte at en av bidragene til handelsunderskuddet er at vi har en veldig sterk klimapolitikk hvor amerikanske selskaper som Tesla får solgt ganske mye biler, og som bidrar til dette underskuddet vi nå har.

- Var Parisavtalen et tema i det hele tatt?

- Mitt poeng var å forklare hvorfor Norge er opptatt av disse utfordringene, og dermed også appellere til denne sansen for at det ligger store næringsmuligheter i dette i framtida. Min oppfatning er et Trump er mest opptatt av at USA ikke hadde en god «deal» i Parisavtalen, sa Solberg, for så å tilføye:

Positiv til USAs bidrag

GJESTET TRUMP: Statsminister Erna Solberg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GJESTET TRUMP: Statsminister Erna Solberg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Han er egentlig for at de skal nå målene sine om reduksjoner, men at selve modellen ikke var god. Men kanskje det vokser på ham. Kanskje det vokser en forståelse om at han skal gjøre mer på disse områdene som gir klimakutt.

Solberg mener at USA, på tross av bruddet med Parisavtalen, har levert på klima under Donald Trump.

- Noe av det viktigste, og det vi var redde for med Parisavtalen da USA sa at de ville trekke seg ut, var at det skulle få en smitteeffekt. Det har det ikke fått. Det har faktisk fått litt av det motsatte, mener Norges statsminister.

SKRYT: Donald Trump brukte anledningen til å skryte av Erna Solberg og gratulere henne med fire nye år som statsminister. Video: CNN Vis mer

Mener Norge kan bidra mer

Samtidig håper Marius Holm i ZERO at også Norge vil øke sine bidrag til en grønnere verden. Han mener at det er mye som er bra med Norges klimapolitikk, men at landet er for beskjedent.

- Vi tar for gitt at Norge kommer til å oppfylle sitt Paris-mål, men vi bør ha større ambisjoner. Norge har et mål om å slippe ut førti prosent mindre, til dels hjemme og til dels i samarbeid med EU. Det er snakk om noen millioner tonn CO₂. Jeg mener vi kan bidra i flere milliarder tonn.

Her viser Holm til Norges betydelige økonomiske kapital, og følgelige mulighet til å påvirke flere sektorer innen næring og industri.

Ikke bare på hjemmebane, men i hele verden.

- Har Erna Solberg den viljen som skal til for å skape globale endringer?

- Ja, jeg oppfatter Erna som interessert i det, og har forhåpninger om mer trøkk fra Norges side.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!