Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ernas store dilemma: Kaste Sylvi eller sprenge regjeringen?

Erna Solberg må velge mellom å gå av eller å sprenge regjeringen, hvis KrF stemmer for mistillit mot Sylvi Listhaug.

ALT STÅR PÅ SPILL: Erna Solberg har mange vanskelige valg å ta, både før og etter KrF eventuelt går inn for mistillit mot Sylvi Listhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ALT STÅR PÅ SPILL: Erna Solberg har mange vanskelige valg å ta, både før og etter KrF eventuelt går inn for mistillit mot Sylvi Listhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag klokka 12 starter KrFs landsstyremøte på Stortinget, der spørsmålet om mistillit til Sylvi Listhaug avgjøres.

I går besluttet Senterpartiets stortingsgruppe at de vil støtte Rødts mistillitsforslag, som også SV og Ap har varslet tilslutning til.

- Vi freder ikke Sylvi Listhaug som justisminister, uttalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Partileder Knut Arild Hareide kommer trolig til å ha kontakt med statsminister Erna Solberg i løpet av helga for å skissere hvilke scenarioer som er aktuelle. Han vil neppe få forsikringer om at regjeringen blir sittende hvis KrF skaper flertall for å felle Sylvi Listhaug. Erna stiller seg ganske sikkert bak sin omstridte justisminister, selv om den siste ukas hendelser har tæret på tålmodigheten.

STØTTER MISTILLIT: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier at Senterpartiet vil stille seg bak mistillitsforstaget mot Sylvi Listgaug. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Henning Lillegård Vis mer

Sparke Sylvi?

Ingen ting tyder på at Sylvi Listhaug selv trer av. Da Dagbladet snakket med henne torsdag, var Listhaug opptatt av å legge Facebook-runden bak seg for å kunne fokusere på politiske oppgaver igjen.

Hvis Erna Solberg skulle bestemme seg for å sparke Sylvi Listhaug, må Siv Jensen være enig. Er hun ikke det, vil regjeringen sprekke. Da trekker Frp seg ut.

Hvis Siv Jensen stiller seg bak at Erna kvitter seg med Sylvi, er konsekvensene for Frp dramatiske. Da sprenges partiet, med Sylvi Listhaug som en markant politiker på Stortinget backet av støttespillere over hele landet.

Listhaugs tusenvis av fans i Frp vil aldri akseptere at partileder Jensen gir etter for opposisjonen. I stedet for at lojale Frp-tillitsvalgte er stolte over regjeringen, vil de vende seg mot den.

MISTILLITSFORSLAG: Rødt har fremmet et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, men hva skjer egentlig videre nå? Vi forklarer saken på under to minutter. Video: Frida Andersen Vis mer

To fløyer

På Stortinget vil det raskt kunne utvikle seg to fløyer, der den ene vil være langt mindre samarbeidsvillig overfor regjeringen enn dagens stortingsgruppe som i stor grad har evnet å opptre samlet.

For KrF er ikke konsekvensene mindre dramatiske dersom landsstyret gir stortingsgruppa fullmakt til å felle Sylvi Listhaug, med stor sjanse for regjeringskrise.

Hareides parti sliter under sperregrensa med strekk i laget. En betydelig del av KrF-velgerne ønsker samarbeid med Ap, mens et flertall foretrekker borgerlig side. Spørsmålet nå er om Listhaugs holdning til kirkeasyl og Facebook-saken har ført til forskyvninger i KrF.

Mistillit i KrF

Toril Kristiansen, leder i Oppland KrF, sier Sylvi Listhaug mangler viktige kvalifikasjoner som kreves av en justisminister. Hun ønsker å stemme for mistillit mot statsråden.

- Hun er ikke samlende nok, og hun er veldig populistisk. Det virker som om hun fortsatt drive valgkamp, men nå er hun i regjering hvor det er hard og seriøs jobbing som gjelder, sier Kristiansen til Dagbladet.

Arne Willy Dahl, leder i Akershus KrF, lener også mot mistillit.

- Dersom Hareide går inn for mistillit mot Listhaug, så har han min støtte, sier Dahl til Dagbladet.

PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE: Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger for å unnskylde seg for Facebook-innlegget sitt under debatten på Stortinget. Video: Stortinget Vis mer

Peke på Støre?

Knut Arild Hareides kritikk mot Listhaug er knallhard, flere av fylkeslederne har varslet at nok er nok. Men tar KrFs landsstyre sjansen på å skape regjeringskrise?

Hvis mistillitsforslaget får flertall, vil Erna Solberg gå av og peke på Jonas Gahr Støre. Ap-lederen har da valget mellom å danne en rødgrønn mindretallsregjering eller å varsle at han takker nei fordi han ikke har Stortingets flertall bak seg.

Da er det mest sannsynlige scenarioet at Erna Solberg danner en rein Høyre-regjering. Frp-mantraet om aldri å støtte en regjering partiet ikke er en del av, vil være mulig å se bort fra så lenge Frp slipper å støtte en blågrønn regjering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling