Coronakrisa

Ernas store forklaringsproblem

FHI mener det er skapt et inntrykk av en urealistisk nullvisjon. - Det ser ut til at strategien er at vi alle skal bli smittet, sier Frp. Også Ap er kritisk til regjeringens smittekommunikasjon.

KRISETILTAK: Erna Solbergs kommunikasjon rundt strategien for å komme seg gjennom coronaviruset høster kritikk. - Det virker som strategien er at alle skal bli smittet sakte, sier Frp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRISETILTAK: Erna Solbergs kommunikasjon rundt strategien for å komme seg gjennom coronaviruset høster kritikk. - Det virker som strategien er at alle skal bli smittet sakte, sier Frp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Regjeringen har ikke lykkes med å kommunisere strategien sin godt nok, sier Ap's helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, til Dagbladet.

Mens Folkehelseinstituttet (FHI) mener nordmenn må forberedes bedre på at hovedbølgen av epidemien fortsatt ligger foran oss, sa regjeringen før påske at coronaviruset nå var «under kontroll». Målet var fortsatt å slå ned viruset, ble det sagt.

- En nullvisjon vil bety lockdown i lang, lang tid. Det vil gi store negative konsekvenser også for folkehelsa, sier Kjerkhol.

Les Erna Solbergs svar på kritikken her.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

FHI med kritikk

Også Folkehelseinstituttet mener situasjonen Norge står i nå - etter første bølge med coronavirus - må kommuniseres bedre ut til befolkningen.

De sier mange fortsatt vil bli syke.

KRITISK: Ingvild Kjerkol (Ap) mener regjeringen ikke har lykkes sin kommunikasjon. Foto: AP
KRITISK: Ingvild Kjerkol (Ap) mener regjeringen ikke har lykkes sin kommunikasjon. Foto: AP Vis mer

«Risikokommunikasjonen om denne epidemien må styrkes, og befolkningen må forberedes på at epidemien vil komme, og mange vil da bli syke og noen alvorlig syke», skriver FHI i sin nyeste risikorapport.

Ifølge estimatene fra Folkehelseinstituttet ligger smittetoppen bak oss bare dersom vi greier å holde reproduksjonstallet nede.

Dét er det likevel få som tror er mulig uten å opprettholde svært strenge tiltak over svært lang tid. Når barnehager åpner 20. april, og småskolen uka etter, medfører det risiko for økt smittespredning.

Kjersti Toppe (Sp) er også hard i kritikken av regjeringen.

- Når FHI har en strategi - en bremstrategi - og regjeringen går for å slå ned viruset og så løse litt opp på tiltakene, og vi vet ikke helt hva det er for noe, så skjønner ikke folk det lenger. Jeg mener regjeringen har vært utydelige i rådene, når de sier at de skal slå ned, men så viderefører de en bremstrategi. Skal de slå ned, skal det ikke være kontakt i så og så lang tid, da rimer det dårlig med å åpne skolene. Da blir det uforståelig argumentasjon for folk, sier Toppe til Dagbladet.

LAVERE SPREDNING: Tiltakene for å unngå smittespredning i Norge ser til å ha fungert, forteller helse- og omsorgsminister Bent Høie. Video: Celina Morken. 6. april 2020 Vis mer

Mange år uten vaksine

En undersøkelse i forrige uke viste at 38 prosent av norske foreldre synes det er utrygt å skulle sende barna tilbake på skolene 27. april, ifølge NTB.

«I beste fall kan vi vaksinere folk fra høsten 2021; i verste fall vil det ikke foreligge noen vaksine på mange år», skriver FHI i sin risikovurdering.

Samtidig har Helsedirektoratet slått fast følgende:

«Uten vaksine vil noe av fundamentet for slå ned-strategien være borte».

På spørsmål fra Dagbladet var Erna Solberg før påske klar på at faren for oppblussing av coronaviruset er reell.

- Ja, vi må regne med at det kan blusse opp. Derfor må vi holde disse smittevernstiltakene våre i hevd veldig lenge. Men hvor sterke de er vil avhenge av hvor god kontroll vi har i de neste trinnene på det vi skal gjøre, sa statsministeren.

- Utilsiktet virkning

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sa før påske at viruset nå er under kontroll, men han ville ikke ta ordene «full kontroll» i sin munn.

Ingvild Kjerkol advarer mot forvirrende kommunikasjon rundt statusen for viruset i Norge.

- Det er stor sannsynlighet for at vi må leve med dette viruset blant oss i lang tid framover. Åpen, enhetlig og ærlig kommunikasjon er viktig i krisetid, også når krisa går over i en annen fase.

- Uttalelser som av vi har «bekjempet» eller «lyktes med å slå ned viruset» kan gi utilsiktet virkning. Vi må fortsatt ha beredskap for at smitten kan gi press på helsetjenesten selv om våre dyktige fagfolk nå har gjort en enorm innsats for at sykehusene våre skal håndtere dette, fortsetter Ingvild Kjerkol i Ap.

Dersom smittetallet i Norge stiger til 1,15 vil epidemien øke sakte utover våren og sommeren og nå en topp i oktober, anslår FHI i risikovurderingen.

AHUS: Jan Erik Berdal som er leder ved infeksjonsmedisinske avdeling på Ahus forteller hva det er viktig å tenke på om man har symptomer. Vis mer

- Alle skal bli smittet

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) oppfatter at myndighetenes strategi nå er at «alle» skal bli smittet.

- Mens vi venter på vaksinen ser det ut til at strategien er at vi alle skal bli smittet, men i et lavt tempo, slik at helsevesenet til enhver tid skal ha kapasitet til å behandle dem av oss som måtte trenge det, sier Frp's helsepolitiske talsperson til Dagbladet.

ETTERLYSER TYDELIGHET: Åshild Bruun-Gundersen i Frp.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ETTERLYSER TYDELIGHET: Åshild Bruun-Gundersen i Frp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Bruun-Gundersen legger til at pandemien «nok ikke over før vi har fått en effektiv vaksine», og hun sier hjulene i samfunnet må i gang.

- Regjeringen bør være tydelige når de kommuniserer. Jeg ser en tendens hvor folk ilegger seg selv strengere restriksjoner enn det FHI og regjeringen har anbefalt, og det vil jeg advare mot. Hjulene i samfunnet må i gang, og helsemyndighetene og regjeringen tar ulike avveininger for å få det til. Det er ikke nødvendig å pålegge seg selv strengere restriksjoner enn det helsemyndighetene ber oss om, sier Bruun-Gundersen.

Ernas strategi

Ifølge Folkehelseinstituttets risikovurdering er signaleffekten av regjeringens strenge tiltak et inntrykk av en nullvisjon for arbeidet mot epidemien.

En slik nullvisjon er urealistisk, ifølge FHI.

FHIs bekymring er at en slik nullvisjon kan bli vanskelig å riste av seg. FHI frykter at enhver smittefarlig situasjon og ethvert nytt smittetilfelle oppleves som en svikt i innsatsen, og at foreldre derfor kan ende med å ta barn ut fra skoler og at bedrifter nekter å åpne.

NORSK SOMMER: Monica Mæland, Bent Høie og Bjørn Guldvog er forberedt på å tilbringe sommeren innenlands. Video: NTB Scanpix Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer