Dramatisk økning i Europa:

Ernas største frykt

Smittesituasjonen i Norge er nå slik den var i Nederland i begynnelsen av september. Halvannen måned etter at tiltak ble innført der, har ikke smittetrenden snudd.

PÅ BRISTEPUNKTET: I Nederland er intensivavdelingene nå så fulle av coronapasienter at flere av dem blir sendt til Tyskland for å avlaste sykehusene. Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters / NTB
PÅ BRISTEPUNKTET: I Nederland er intensivavdelingene nå så fulle av coronapasienter at flere av dem blir sendt til Tyskland for å avlaste sykehusene. Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I midten av september opplevde Nederland en svært rask økning i smittetilfeller, slik også Norge nå gjør.

Forrige uke ble det registrert over 3 131 meldte tilfeller her til lands - en økning på 79 prosent fra uka før. Den voldsomme utviklingen har gjort at myndighetene nå tar grep, og har kommet med en rekke nye innstramminger for å «sikre liv og helse». For på mange europeiske intensivavdelinger begynner situasjonen å likne mer og mer på det man så i mars.

Advarer

Det er rett og slett ikke tid til å vente og se om tiltakene forrige uke virker, mener myndighetene.

- Vi er nå der Nederland var i begynnelsen av september, hvor de fikk en rask smitteøkning og en rask økning av pasienter på intensivavdeling, sa statsminister Erna Solberg på torsdagens pressekonferanse.

- Hvis dagens smittetempo fortsetter vil antallet innlagt på intensivavdeling øke kraftig de nærmeste ukene. Det vil føre til mindre intensiv-kapasitet for andre alvorlig syke, advarer statsministeren.

EKSPLODERTE: På kort tid strømmet coronasyke pasienter til nederlandske intensivavdelinger. Foto: Foto: Robin Utrecht / Shutterstock / NTB
EKSPLODERTE: På kort tid strømmet coronasyke pasienter til nederlandske intensivavdelinger. Foto: Foto: Robin Utrecht / Shutterstock / NTB Vis mer

For det er akkurat det Solberg advarer om, som nå er situasjonen i Nederland i dag, rundt halvannen måned etter at landet opplevde starten på sin kraftige smitteøkning.

Her ga økningen raskt utslag på antall innleggelser på intensivavdelinger, som økte fra omtrent 50 til 500 fra midten av september til slutten av oktober, skriver Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i sin rapport til regjeringen, hva gjelder anbefalte innstramminger.

FLERE INNSTRAMMINGER: Statsminister Erna Solberg informerer om coronasituasjonen i landet. Video: NTB Vis mer

På bristepunktet

Ifølge Brussel Times var det onsdag innlagt nærmere 3 000 pasienter på nederlandske sykehus - 612 av dem på intensivavdeling.

Sykehuskapasiteten har nådd bristepunktet, og helsepersonell som er coronasmittet, men ikke syke av viruset, får fortsette å jobbe på intensivavdelingene der coronapasientene er innlagt, skriver Washington Post.

Flere pasienter har også blitt overført til sykehus i Tyskland, for å avlaste nederlandske intensivavdelinger.

Ikke hjulpet

Etter smitteøkningen, innførte Nederland i starten av oktober flere innstramminger. Blant annet ble det anbefalt å bruke munnbind på steder der avstand ikke kan overholdes. Treningssentre og serveringssteder ble stengt, og en del «mindre viktige» butikker ble stengt. Det ble også forbud mot sammenkomster innendørs med flere enn fem personer.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

- Foreløpig har ikke tiltakene ført til at trenden er snudd, skriver Helsedirektoratet og FHI, som konkluderer med at erfaringene fra Nederland og andre europeiske land med tilsvarende erfaringer, taler for at det er viktig å innføre tiltak tidlig.

Den stadige økningen førte til at Nederlands statsminister Mark Rutte tirsdag strammet inn ytterligere, skriver The Guardian.

Ifølge statsministeren har de imidlertid begynt å se en liten nedgang i antall tilfeller.

- Antallet nye tilfeller går nedover, men ikke fort nok, sa Rutte, ifølge avisa.

I uke 43 ble det registrert over 67 000 tilfeller, mens det forrige uke var en liten nedgang, med 64 000 bekreftede tilfeller.

- Slår til tidlig

Til tross for at andre land i Europa har sett en voldsom økning, til tross for tiltak, mener ikke helseminister Bent Høie mener at Norge har reagert for seint.

- Jeg opplever at vi i Norge slår til på et tidlig tidspunkt, og vi kom jo med tiltak allerede neste uke. Men utviklingen i Norge nå er på et slikt nivå at vi ikke tar sjansen på at de tiltakene var sterke nok, blant annet basert på erfaringene fra Europa, sier Høie til Dagbladet.

FRANKRIKE: Også i Frankrike har det vært en massiv økning i coronatilfeller, noe som har ført til fulle intensivavdelinger. Foto: Loic VENANCE / AFP / NTB
FRANKRIKE: Også i Frankrike har det vært en massiv økning i coronatilfeller, noe som har ført til fulle intensivavdelinger. Foto: Loic VENANCE / AFP / NTB Vis mer

Også han understreker at det nå er opp til den norske befolkningen om vi lykkes, og unngår situasjonen som nå utspiller seg på sykehusene i mange andre europeiske land.

- Vi har vist før at vi er i stand til å gjøre denne tøffe jobben sammen, og jeg håper at vi kan vise det en gang til.

Dersom smittetallene ikke går ned, truer Solberg med ny «lockdown».

- Det er helt nødvendig for at vi skal unngå en ny nedstengning og kanskje en enda strengere nedstengning, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer