Coronavirus i Norge:

Ernas største virusfrykt

Statsminister Erna Solberg, helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg er enige om hva de frykter mest framover: Muterte virusvarianter i Norge.

FRYKT: Statsminister Erna Solberg, helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg er enige om hva de frykter mest framover: Muterte virusvarianter i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 74 200 +690
mutantsmittet1 630
døde 633 +1
påvist smittet 116 000 000+447.8K
døde 2 580 000 +10.0K
Se mer

Mandag kunngjorde regjeringen at de i stor grad vil videreføre de nasjonale tiltakene, men at de vil gå tilbake til gult tiltaksnivå på ungdomsskoler og videregående skoler, samt fjerne anbefalingen om å ikke ha besøk. Nå avslører statsminister Erna Solberg hva som er hennes største frykt framover.

- Jeg frykter aller mest at vi får fri flyt av det muterte viruset i det norske samfunnet. Dette fordi at veldig mange land sier at det er det vanskeligste de har håndtert. Derfor er det viktig med de tiltakene som omfatter testing på grensa og karantene. Karantene er det aller viktigste, og kanskje det tiltaket som har mest effekt mot import av det muterte viruset til Norge, sier Solberg til Dagbladet.

BESKYMRET: Camilla Stoltenberg sier det er en skremmende at det dukker opp nye muterte virusvarianter av Covid-19. Vis mer

Muterte virusvarianter

Også helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet trekker fram muterte virusvarianter som det de frykter mest i tida framover.

- En av de store bekymringene vi har, er de nye virusmutasjonene, som vi til dels kjenner, men også ser at kommer i nye varianter i nye land stadig vekk. Og i noen land har vi allerede sett en veldig rask og omfattende smitteøkning på grunn av disse variantene, for eksempel i England og Irland, sier Stoltenberg til Dagbladet.

I en risikovurdering har Folkehelseinstituttet redegjort for både den britiske og den sørafrikanske virusvarianten. Begge disse variantene sies å være betydelig mer smittsomme enn virusene som hovedsakelig har sirkulert i det norske samfunnet hittil, og Folkehelseinstituttet konkluderer med at det er høy sannsynlighet for at disse variantene vil spre seg i Norge, og at dette vil få store konsekvenser.

RUSSETIDEN: Statsminster Erna Solberg sier det blir russetid, men med begrensninger. Video: NTB Scanpix Vis mer

Avtakende smitte

Samtidig har vi sett en nedgang i smittetrykket i Norge den siste uka. Etter at man i uke 1 registrerte flere smittetilfeller i Norge enn noensinne, har smittekurven flatet ut og begynt å peke nedover, noe som kan tyde på at tiltakene som ble iverksatt på nyåret, har hatt effekt.

Guldvog gir Dagbladet svaret på når man kan begynne å gjenåpne Norge.

- Det kan vi gjøre når vi ser at smitten holder seg på et lavt nivå, og når vi har vaksinert tilstrekkelig mange. Det nøyaktige tidspunktet er det veldig vanskelig å si noe om. Det er helt sikkert slik at når vi har fått vaksinert alle i sykehjemmene, så kan vi begynne med en type gjenåpning der. Altså at det kan bli mulig å besøke de gamle og mer skrøpelige ved sykehjemmene, sier helsedirektøren til Dagbladet og fortsetter:

- Men når vi kan begynne å åpne samlet, henger sammen med hvor gode disse vaksinene er til å hindre smittespredning, og det har vi ikke god nok dokumentasjon på ennå. Hvis vi åpner for tidlig, så kan vi, selv om vi har vaksinert dem som har høyest risiko for å dø, få en voldsom smittespredning blant alle oss andre. Blant normalbefolkningen er det også en del personer som kan få alvorlig sykdom, ha behov for sykehusinnleggelse, og i verste fall dø.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Gjenåpning

Helseminister Bent Høie påpeker at regjeringen allerede mandag kunngjorde noen lettelser blant de nasjonale tiltakene.

- Det er jo slik at dagen i dag er en forsiktig åpning for barn og unge, som er viktigst for regjeringen, også er det litt åpning for besøk, selv om man skal holde antallet kontakter nede. Så er det likevel slik at vi nå har for høy smitte i Norge, og vi må betydelig ned før vi kan ha vesentlige endringer i de nasjonale tiltakene, sier Høie til Dagbladet.

- Hvor lang tid tar det?

- Det er avhengig av utviklingen. Det vet vi ikke. Vi vet at vi kan få smitten ned ganske raskt, men vi vet også at den kan øke ganske raskt. Det betyr at vi må leve med den uforutsigbarheten en stund framover fordi vi ønsker ikke å ha strengere tiltak enn nødvendig, men så ønsker vi også å beholde kontrollen, og det betyr at vi fortsatt kan oppleve at vi må åpne og lukke igjen framover.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Utenlandsreiser

Statsminister Solberg kan ikke utelukke at det kan bli aktuelt for nordmenn å reise utenlands allerede i sommer.

- Jeg tenker at Norge er et fint ferieland, men jeg vil ikke si at det ikke vil være mulig å reise utenlands til sommeren. Dersom vi har vaksinert hele den voksne befolkningen i Norge i løpet av den perioden, i tillegg til at andre land i Europa har klart det samme, så vil det nok være en del steder man kan reise til, sier Solberg og fortsetter:

- Men det vil også være mange steder som man ikke kan reise til, og som fortsatt har smittetall som gjør at man ikke kan reise dit. Man bør i hvert fall ha en god avbestillingsforsikring, for i disse dager er det umulig å satse på noe som helst. Dette viruset er krevende å forholde seg til.

Status vaksinasjon Full oversikt

377 566 (7.0%)i Norge har fått dose nr 1
200 675 (3.74%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer