Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronakritikken

Ernas svar: - Finnes bare én strategi

Statsministeren reagerer på kritikken mot regjeringen, og mener det ikke bør være uklart hvilken strategi som nå råder.

SVARER: Statsminister Erna Solberg fikk kritikk fra opposisjonen i Dagbladet. Hun er ikke enig i framstillingen fra sine politiske motstandendere, ei heller er hun enig i Dagbladets framstilling av saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVARER: Statsminister Erna Solberg fikk kritikk fra opposisjonen i Dagbladet. Hun er ikke enig i framstillingen fra sine politiske motstandendere, ei heller er hun enig i Dagbladets framstilling av saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Statsminister Erna Solberg (H) er ikke enig i Dagbladets framstilling av saken, ei heller kritikken fra politikerne i opposisjonen.

«Under overskriften «Ernas forklaringsproblem» sauser Dagbladet sammen løsrevne sitater fra Folkehelseinstituttets risikorapport og uttalelser fra politikere i Ap og Frp. Hadde avisen bedt om et tilsvar fra meg hadde Dagbladet risikert å få en enkel og grei forklaring», skriver Solberg i en e-post til Dagbladet.

Solberg mener det ikke er noen uklarheter rundt hvilken strategi som nå råder i kampen mot coronaviruset:

«For det finnes bare én gjeldende strategi for bekjempelsen av coronaviruset i Norge, og det er regjeringens strategi. Det er en strategi FHI og Helsedirektoratet har stilt seg bak: Vi skal slå ned spredningen av viruset med sikte på å vinne tid. Tid til arbeidet som nå pågår for fullt for å ruste opp helsetjenesten slik at vi kan behandle mange smittede samtidig dersom det likevel blir behov for det. Tid til å lære mer om behandling og smitteveier, og i ytterste konsekvens på sikt en vaksine», skriver Solberg i sitt tilsvar.

Statsministeren stiller seg også undrende til hvorfor politikerne i opposisjonen etterlyser bedre kommunikasjon om strategien.

«Først og fremst tid til å utvikle mer effektive metoder for å holde spredningen nede med mindre inngripende tiltak enn i dag. Det vil si langt mer testing, bruk av en app for å effektivisere smittesporing og bedre isolering av smittede. Dette har vært formidlet daglig, klart og tydelig, på regjeringens pressekonferanser en rekke ganger».

Hun viser til at regjeringen fatter sine beslutninger etter først å ha mottatt faglige råd.

«Dette er innspill og vurderinger fra ulike hold som ikke alltid trekker i samme retning. De ligger i bunn når regjeringen treffer helhetlige beslutninger hvor vi veier alle samfunnets behov opp mot hverandre. At politiske beslutninger ikke er helt identiske med de faglige anbefalingene skaper ikke et forklaringsproblem, det er normalt i et demokrati», skriver Solberg i e-posten.

«Dagbladet skriver at «FHI mener det er skapt et inntrykk av en urealistisk nullvisjon». Det FHI egentlig skriver, er blant annet dette: «Det er også grunn til å tro at mange enkeltpersoner med bakgrunn i smittefrykt eller pliktfølelse har pålagt seg selv restriksjoner som går videre enn myndighetenes tiltak. Samlet har dette gitt en nullvisjon for arbeidet mot epidemien; ethvert tilfelle ses på som en svikt i arbeidet».

SVARTE TRUMP: Erna Solberg ble intervjuet av CNN, og reporter Christiane Amanpour spurte statsministeren om hva hun tenker om Trumps kritikk av WHO. Video: CNN. 8. april 2020 Vis mer

Hun skriver at regjeringen har vært klar og tydelig på at pandemien innebærer risiko for det norske samfunnet.

«Vi har mange blant oss som er i risikogruppene for alvorlige sykdomsforløp. Ukontrollert spredning vil overbelaste vår helsetjeneste, og gjøre det umulig å gi god behandling både til coronasyke og pasienter med mange andre lidelser. Det er jo begrunnelsen for at regjeringen har innført de mest inngripende tiltak i Norge i fredstid. Foreløpig har tiltakene bidratt til at vår helsetjeneste klarer å gi pasientene god behandling. Det er vi svært glade for. Derfor har vi kunnet starte å endre på noen av tiltakene. Det skal vi skal gjøre sammen, over tid og kontrollert slik at vi unngår ny spredning av smitten», avslutter statsministeren.

ÅPNER: Selv om regjeringen åpner for at folk kan overnatte på hyttene sine, fraråder de reiser som ikke er nødvendige. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!