Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ernas tips til «hverdagsintegrering»: - Ta imot flyktningene med folkeskikk

Statsminister Erna Solberg med appell om «hverdagsintegrering». Mener 17 år gamle Ali Al-Jabri fra Stovner er et forbilde.

HVERDAGSINTEGRERING: -Ta imot flyktningene med folkeskikk, var statsminister Erna Solberg appell i nyttårstalen. Utfordringene med integrering av et ekstraordinært stort antall flyktninger var et hovedtema i hennes tale. Hun sa også at omstillingen av norsk økonomi og arbeidet for å skape nye arbeidsplasser er en hovedsak for regjeringen framover. Foto: Scanpix
HVERDAGSINTEGRERING: -Ta imot flyktningene med folkeskikk, var statsminister Erna Solberg appell i nyttårstalen. Utfordringene med integrering av et ekstraordinært stort antall flyktninger var et hovedtema i hennes tale. Hun sa også at omstillingen av norsk økonomi og arbeidet for å skape nye arbeidsplasser er en hovedsak for regjeringen framover. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyktningkrisa og utfordringen med å ta imot og integrere et stort antall flyktninger i norske kommuner, preget statsminister Erna Solbergs nyttårstale.

30 000 mennesker har kommet til Norge som asylsøkere i år. Solberg slo fast at mennesker som har flyktet fra krig og konflikt i sine hjemland, deler de samme ønskene som oss: Ønsket om å kunne forsørge seg og sine. At familien skal leve i sikkerhet og være ved god helse.

- 2016 vil by på utfordringer. Vi må få til hverdagsintegreringen, og vi må skape de nye arbeidsplassene. I Norge har vi, i fellesskap, vist en enestående evne til å finne løsninger. Til å gjøre samfunnet vårt bedre og sterkere. Skritt for skritt. Det er jeg trygg på at vi vil klare også denne gangen, sa Solberg i nyttårstalen.

Må vite hvem som kommer Hun sa at mange som har kommet til landet, ikke har beskyttelsesbehov. Derfor har det vært nødvendig å stramme inn asylpolitikken, forklarte hun.   - Politiets og sikkerhetstjenestenes arbeid er grunnleggende for vår trygghet. Vi må ha kontroll med våre grenser og med hvem som kommer inn i landet, sa Solberg.

Hun slo fast at de som får opphold, skal tas imot i tråd med god, norsk folkeskikk.

- Eller som Solbjørg Mikkola fra flyktningetjenesten sa, da jeg møtte henne i Sør-Varanger: «Med medmenneskelighet, respekt og samarbeid.» Samarbeid er viktig for å få til integrering, sa Solberg.

Ali fra Stovner et forbilde Hun trakk fram en annen som har gått i bresjen for integrering i sitt lokalmiljø: 17 år gamle Ali Al-Jabri fra Stovner i Oslo som sammen med andre unge besøker eldre.

- Besøksordningen er et forbilde for unge fra hele landet. Ali Al-Jabri inviterer folk på besøk for å se hvordan integrering fungerer i praksis. Jeg takker ja til den invitasjonen. Han er en flott representant for mange barn av innvandrere som står frem med evne til å løfte integreringen, sa Solberg.

Dette kan du gjøre Hun slo fast at Norge må holde fast på en politikk som ikke skaper ghettoer hvor unge vokser opp i håpløshet.

- Alle som vokser opp i Norge, må oppleve at vårt samfunn gir de som jobber hardt og står på, mulighet til å lykkes. Stortinget, regjeringen og kommunene kan ikke klare den oppgaven alene. Skal våre verdier vinne, må vi også få til det vi kan kalle «hverdagsintegrering», sa Solberg, som kom med følgende utfordringer til nordmenn i alle aldre og situasjoner:

• Kan skoleklassen ha vennegrupper for at de nyankomne barna får oppleve flere norske hjem?
• Har du et ekstra sete i bilen slik at flyktningbarna også kan være med på fotballtrening?
• Har du noen gode norske barnebøker som du kan gi videre til flyktningfamilien som akkurat er kommet til bygden?
• Har du mulighet til å melde deg som verge eller være fosterforeldre for et barn?
• Kan du som er arbeidsgiver. innkalle personer med utenlandsk navn til jobbintervju?

- Våre hverdagsvalg er det som gir hverdagsintegrering. Alle vil vinne hvis vi lykkes med integreringen. Alle vil tape hvis vi mislykkes, sa Solberg.

Skape nye arbeidsplasser Et annet tema i talen var oljeprisfall, økende arbeidsløshet og behovet for omstilling av norsk økonomi. Solberg sa at arbeidet for å sikre flere en jobb å gå til, vil være regjeringens viktigste oppgave i årene som kommer.

-Flere spør hvordan vi skal mestre dette. Svaret er at vi må skape flere jobber. Vi skal bygge landet i årene som kommer. Vi skal bygge nye veier, ny jernbane, utvikle nye ideer, skape nye produkter og klimavennlige løsninger. Vi skal forske mer, og støtte mer utvikling og nyskaping i bedriftene, sa Solberg.

Hull i CV'n I fjorårets nyttårstale kom hun med en appell til arbeidsgivere om å inkludere mennesker med hull i CV?n. I gårsdagens samfunn gjentok budskapet.

- Et arbeidsliv hvor flere skyves ut vil føre til sosial ulikhet. Et slikt samfunn ønsker ikke jeg. Derfor gjentar jeg oppfordringen til arbeidsgiverne: Gi en flyktning eller noen med hull i CV-en en sjanse. Mange arbeidsgivere har prøvd. Få har angret, sa Solberg. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!