Bompengespillet:

Ernas tøffeste test

Bomkrisa i regjeringen har utartet til åpen krangel og statsminister Erna Solberg (H) står overfor sin hittil kanskje mest krevende floke.

MÅ LØSE FLOKEN: Erna Solberg har løst krevende floker mellom de fire regjeringspartiene før, men denne gangen står særlig Venstre og Frp steilt mot hverandre i full offentlighet, og striden dreier seg ikke bare om mer penger, men om prinsipper. Foto: Nina Jensen/Dagbladet.
MÅ LØSE FLOKEN: Erna Solberg har løst krevende floker mellom de fire regjeringspartiene før, men denne gangen står særlig Venstre og Frp steilt mot hverandre i full offentlighet, og striden dreier seg ikke bare om mer penger, men om prinsipper. Foto: Nina Jensen/Dagbladet.Vis mer

Konflikten tok en ny vending tirsdag da KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan gikk ut i et intervju med Dagbladet og avviste at Venstre er alene om å ikke ha godtatt bompengeskissen.

- Det foreligger ingen skisse som KrF har tatt stilling til, sier Grøvan.

Og der Frp-leder Siv Jensens insisterer på at forhandlingene er avsluttet, benekter KrF-toppen at så er tilfellet.

- De fire partilederne må fortsette arbeidet for å bli enige. Ingen kan stille ultimatum, sier han.

Tøffe tak

Fra Frp-hold er det flere som har skapt inntrykk av at det kun er Venstre som blokkerer for en enighet om bompengene. En kilde i partiet sier følgende til Dagbladet:

- Det har vært tøffe tak tidligere, men jeg kan ikke huske en prosess der posisjonene har vært så fastlåste i offentligheten, og der ett parti blokkerer. Det gjør saken særdeles krevende.

- Erna må få dette i havn snarest. Frp har forhandlet i tre måneder, mens Venstre har trenert hele tiden. Enten må Venstre piskes på plass, eller så må Venstre gå ut, fortsetter kilden.

Men denne virkelighetsbeskrivelsen protesterer Grøvan imot:

- Det er ingen framforhandlet enighet mellom de tre partiene. Vi har fått referert noen av forslagene, men vi har ikke tatt stilling til noen ferdig skisse. Jeg vil ikke kommentere enkeltheter, men vente på helheten, sier han.

- Frp alene

Der Frp-kilder peker på at Venstre skal være isolert, er tonen en annen i Venstre:

- Hvis det ikke er mer å forhandle om, hva er det da som gjelder? Da er det Granavolden-plattformen. Det er Frp som forsøker å endre den, ikke Venstre, sier vedkommende og fortsetter:

- Slik jeg ser det, sier tre av fire partier at det må forhandles mer. Frp er det eneste partiet som sier noe annet, men de har ikke flertall.

- Vi har alle en interesse av å bli ferdig med dette, det er ikke noe mål å krangle. Men vi har ikke funnet en løsning før alle fire har sagt ja.

For Venstre er skissen problematisk både fordi den vil gi en økning av trafikken inn til byene og fordi de mener den blir for dyr.

- Hvordan ser Venstre på at muligheten for at Frp går ut av regjeringen? Da får dere egentlig den drømmeregjeringen dere ønsker.

- Det ville vært synd, når vi først har fått den flertallsregjeringen og et borgerlig samarbeid. Det vil bli et mer oppstykket og krevende parlamentarisk. Det er ikke noe mål for oss, snarere tvert imot, sier kilden.

- Flaut

KrFU-leder og en av pådriverne for KrFs deltakelse i regjeringen, Martine Tønnesen, setter ord på dramaet som nå utspiller seg for åpen scene:

- Det er flaut om bompenger skal være det som utløser en regjeringskrise. Vi har en enighet på Granavolden som ligger til grunn, og i plattformen ligger det masse god klimapolitikk som er viktig å få gjennomført, sier hun og fortsetter:

- Det spillet regjeringspartiene legger opp til nå, der de driver og skylder på hverandre og gir hverandre svarteper i ett sett, er helt bak mål. Nå må de heller sette seg ned og finne løsninger, sier hun.

Unge Høyres fungerende leder Daniel Skjevik-Aasberg mener regjeringen nå må få på plass en løsning på bomstriden.

- Dette må de finne ut av, og det er Erna Solberg som har ansvaret. Men hun har funnet ut av slike situasjoner før, og jeg har full tillit til at hun klarer å gjøre det igjen.

- Hva synes du om konflikten som nå utspiller seg i regjeringen?

- Dette er ikke mitt ansvar, men noe som regjeringen og de fire partilederne må håndtere. Jeg er helt sikker på at de vil løse dette, slik de har løst andre vanskelige saker tidligere, sier Unge Høyre-lederen.

Siv har satt bom

Søndag gjorde Frp-leder Siv Jensen det klart at partiet ikke har mer å forhandle om. Budskapet gjentok hun på vei ut fra partilederutspørring hos NRK mandag:

- Vi kom til et punkt hvor vi gikk i ring. Da var tiden kommet til å forankre det. Så erkjenner jeg at når partiene har tatt dette bakover, har det vært ulike tilbakemeldinger i partiene. Men det er nå en gang der vi er. Så håper jeg, selv om Venstre så langt har gitt uttrykk for at de er uenige i dette, at de tenker seg om én gang til.

En kilde i Frp sier det slik:

- Siv kan ikke komme tilbake til sitt landsstyre med noe mindre enn det hun har fått nå.

Kilden påpeker at valgkampen er i god gang, folk står på stand, og de tillitsvalgte trenger svar på bompengesaken. Også Høyre blør velgere til bompengepartiene, og trenger løsning raskt.

- Venstre har sagt at de ikke har en eneste krone å gi for å få ned bompengene. Enten må de gå tilbake på det, eller så må de kaste kortene og gå ut av regjeringen, sier kilden.

«Alle var enige»

I Frp er strategien nå å samle seg rundt den skissen Siv Jensen la fram for landsstyret i helga, og kaste skylden for den fortsatte striden på Venstre. En Frp-versjon av hendelsesforløpet er slik:

Søndag før Arendalsuka var de fire partilederne enige om å si at de nærmet seg en løsning på bompengestriden. Dette sa både Erna Solberg og Siv Jensen. Solberg sa at bompengebelastningen har blitt for høy, og at man må finne en balanse mellom lavere bompengebelastning og økt satsing på kollektivtrafikk. Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sa også at løsningen var like rundt hjørnet, og at det handlet om å finne denne balansen.

At Trine Skei Grande ikke varslet at løsningen var nær, som avtalt, vakte sinne i Høyre, fordi statsministeren ble satt i forlegenhet, forteller en kilde. Under sin partitime i Arendal imøtegikk Grande endatil kraftig mot at de fire partiene nærmet seg bompengeløsning.

Dermed var striden i full gang, i full åpenhet.

Fra Frp-hold beskyldes Grande dels for å trenere forhandlingene, dels for å mangle legitimitet i egne rekker.

- Noen spiller høyt for enten å bli kvitt Frp i regjering, eller for å bli kvitt Trine Skei Grande som partileder, lyder en analyse.

Men kilder i Venstre sier de aldri har godtatt skissen som Frp nå har vedtatt.

I Venstre er analysen at Frp har vært trengt inn i et hjørne i bompengedebatten og derfor framstiller det som det finnes en avtale.

- De later som det finnes en avtale, og at Venstre er problemet for å legge press på oss. Det er en ganske uryddig måte å drive forhandlinger på internt i en regjering, sier en, som mener dette «ikke gjør det lettere å få til en avtale, snarere vanskeligere.».

Alarmen gikk

I Venstre fikk lekkasjer om skissen i Aftenposten alarmen til å gå, ifølge kilder.

Aftenpostens lekkasjer inneholdt det Venstre-folk oppfattet som et angrep på nullvekstmålet og byenes mulighet til å regulere trafikken med bompenger som virkemiddel.

Bekymringen for at Venstre-lederen hadde sagt ja til noe i regjering som brøt med partiets «no-go»-linje på å stå opp for miljøsaken ble ytterligere forsterket da Trine Skei Grande onsdagen ble intervjuet av NTB.

- Jeg har ikke noe ønske om at noen skal gå ut av regjering. Jeg har et ønske om at vi skal fikse miljøet, sa Grande til NTB og åpnet samtidig opp for å endre Granavolden-plattformen.

Bekymringen internt i Venstre skal ha blitt kommunisert til Trine Skei Grande.

Deadline røk

Dagbladet får også bekreftet fra regjeringskilder at det samtidig var en deadline for partiene for å komme til enighet.

Statsminister Erna Solberg måtte ifølge kilder til slutt skjære gjennom og be partiene om å forholde seg til skissen Høyre hadde utarbeidet.

- Vi har hatt denne skissen på plass i en uke. Venstre har halt det ut, til stadig større frustrasjon, og nå kunne vi ikke vente lenger. Men det er jo en utfordring, når tre partier sier ja og ett parti sier nei. Da har vi ingen avtale, og samtalene må naturligvis fortsette, sier en sentralt plassert kilde i et av regjeringspartiene.

Etter at Siv Jensen og Trine Skei Grande har vist for all verden at de står steilt mot hverandre, mens KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ligger lavt, er det Erna Solberg som må få partene sammen og enige fortest mulig. Høyre-kildene ønsker ikke å eskalere situasjonen, og sier minst mulig.

- Samtalene fortsetter, ingen kan stille ultimatum, sa også Erna Solberg søndag.

Selv om situasjonen i øyeblikket ser fastlåst ut, peker kilder både i Høyre og KrF på et mulighetsrom: Frp har beveget seg langt og realitetsorientert seg siden landsstyremøtet i vår med knallharde krav. Samtidig har Trine Skei Grande uttrykt vilje til å forhandle. Det er der Erna Solberg må finne løsningen, sies det.

- Det gis nå ulike beskrivelser eksternt. Det tjener ikke saken om vi skal gi støtte til den ene eller den andre, sier en Høyre-kilde