Ernas valg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Erna Solberg hevder stadig at Høyre er garantisten for at det blir en borgerlig regjering etter neste valg. Hvordan en slik borgerlig regjering skal se ut, hvilke partier som skal med og hva de skal samarbeide om er fortsatt helt i det blå. Hvis man skal ta Venstre og KrF på ordet, må Solberg gjøre et valg mellom sine gamle sentrumskamerater og storebror Frp.

Bondevik II kan bli Solberg I. Det vil uansett være en kjent størrelse i norsk politikk. Partiene har vist at de kan samarbeide tidligere, og det vil bli en regjering hvor Høyre får betydelig gjennomslag for sin økonomiske politikk. Velger Solberg å ta Høyre inn i Jensen I er hun over i ukjent terreng. Mange spår at Høyre vil gå seg vill ute på fløyen og miste syne av sjela si. Det er i alle fall et faktum at de to partiene er grunnleggende uenig i sentrale spørsmål. En ting er at Høyre-folk steiler av Frp’s innvandringsretorikk. Asylpolitikken skal de nok bli enige om å stramme inn, men både når det gjelder den økonomiske politikken og utenrikspolitikk står partiene langt fra hverandre.

Solberg benyttet gårsdagens oppsummering av vårsesjonen til å legge fram en forlenget liste over saker de fire partiene i opposisjonen er enige om, som om hun fortsatt vil ha noen til å tro at sentrum og Frp kan samarbeide i regjering. Det vil ikke skje. Antakelig føler Solberg selv seg mest bekvem med sentrumsalternativet, men Frp’s stødige vekst i meningsmålingene betyr at plan B i øyeblikket er mer realistisk.

Høyre-lederens eneste trøst er at de rødgrønne gjør noe av jobben for henne. Både Solberg og nestleder Erling Lae kunne i går frydefullt sitere Thorbjørn Jaglands sterke kritikk av regjeringen og si seg helt enig. Kanskje ble de også oppmuntret av at stortingspresidenten mente Frp, i motsetning til de rødgrønne, var proffe og godt forberedt i Stortinget.