Ernas valgkampstrategi

Høyre-leder Erna Solberg vil nå skyve partiet i bakgrunnen og satse mer offensivt på valgkamp for samarbeidsregjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Nå har alle tre regjeringspartiene gjennomført sine landsmøter der egne saker er profilert. I tiden framover må vi fokusere mer på det regjeringsalternativet vi står sammen om, sier Erna Solberg. Hun sier en slik strategi også må synliggjøre hvilke kompromisser de tre partiene har inngått.

Vurderer felles manifest

De tre regjeringspartiene har enda ikke meislet ut noen felles valgkampstrategi, men Solberg sier de vil vurdere å lage et felles valgmanifest og at kandidater, partiledere og statsråder fra alle partier i større grad vil opptre sammen.

- Og ikke minst vil det dreie seg om at statsminister Kjell Magne Bondevik markerer regjeringen på vegne av oss alle og i samarbeid med partilederne, sier Erna Solberg.

Kampen for samarbeidsregjeringen skal også drives ned i partiorganisasjonene og markeres på lokalplanet.

Erna Solberg vil samtidig kjøre hardt mot Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet som hun mener rir to hester:

Utfordring

- De ønsker å være et regjeringsalternativ, men samtidig kjøre valgkamp uavhengig hverandre. De er nødt til å komme med sine fellesløsninger. Det er urimelig overfor velgerne å ikke avklare hvor kompromissene i deres regjeringsalternativ ligger, mener Erna Solberg.

Høyre har foreslått i brevs form tre fjernsynsdebatter mellom de to regjeringsalternativene. Ifølge Solberg har hun ikke fått noe svar på utfordringen.

- Vi har gjennom Sem-erklæringen og fire år i regjering tydeliggjort hva vi står for i felleskap. Vi skal gjøre dette enda tydeligere i valgkampen. Jeg utfordrer det andre alternativet til å gjøre det samme, sier Solberg.

Samtidig er det klart at Høyre kommer til å holde en meget lav profil overfor Frp. Under landsmøtet i helga, ble Frp ikke nevnt med ett ord i talene til partiledelsen. Før landsmøtet åpnet også Erna Solberg for muligheten for samarbeid med Frp dersom det må til for å sikre borgerlig flertall.

Vil bli større

Erna Solberg gjør samtidig klart at det fins grenser for hvor mye Høyre vil dempe seg i forhold til den felles valgkampen med Krf og Venstre.

- Vi er tre partier med noe ulike standpunkter og vi kan selvsagt ikke legge dette til side. Vårt primære mål er større oppslutning for Høyre.

- Er målet også flere statsråder i en eventuell ny samarbeidsregjering?

- Selvsagt ønsker vi større tyngde i regjeringen, men det må like selvsagt balanseres i forhold til at alle tre partier skal ha en rimelig representasjon i den nye regjeringen, sier Solberg.