Ernst & Young saksøkes for finanskrisa

- Lurte offentlighetene til å tro at Lehman Brothers økonomi gikk på skinner, mener påtalemyndighetene i USA.

SAKSØKER: Påtalemyndighetene i New York saksøker nå revisorfirmaet Ernst & Young. Statsadvokat Andrew Cuomo mener firmaet var med på å forlede offentligheten til å tro at Leham Brothers hadde en god økonomi, og er dermed er de medskyldige i bankkrisa som oppstod i 2008. (AP Photo/Mary Altaffer, File)
SAKSØKER: Påtalemyndighetene i New York saksøker nå revisorfirmaet Ernst & Young. Statsadvokat Andrew Cuomo mener firmaet var med på å forlede offentligheten til å tro at Leham Brothers hadde en god økonomi, og er dermed er de medskyldige i bankkrisa som oppstod i 2008. (AP Photo/Mary Altaffer, File)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påtalemyndighetene i New York saksøker nå Lehman Brothers revisor, Ernst & Young for deres delaktighet da banken gikk over ende i 2008.  

Statsadvokat Andrew Cuomo hevder at Ernst & Young «satt tause og så på», mens Lehman Borthers opererte med en skakkjørt økonomi.  

- De er medskyldige i en massiv regnskapssvindel, sier Cuomo ifølge BBC.  

Ifølge søksmålet tjente Ernst & Young over 887 millioner kroner fra Lehman Brothers på avgifter mellom 2001 og 2008.

Påtalemyndighetene mener disse pengene nå må betales tilbake til staten New York, som bøte på skaden etter bankkrisen.  

Søksmålet er det første store søksmålet siden bankkollapsen i 2008.  

- Viten og vilje I søksmålet heter det også at Ernst & Young godtok at Lehman Brothers hyppig benyttet seg av verktøyet Repo 105:  

Det gjorde det mulig for banken å selge belastede lån før resultater forelå, og så kjøpe dem tilbake.    

- Repo 105-translaksjonene hadde ingen uavhengig forretningsmessige formål, men var designet ene og alene for å gjøre det mulig for Lehman å administrere selskapets finansielle balanse, heter det i søksmålet.  

Påtalemyndighetene mener at Ernst & Young godtok dette med full viten og vilje om at dette kun var en praksis for å lure investorer:  

- I en tid da det var vanskelig for investorene å fatte informerte beslutninger om hvorvidt man skulle beholde eller å kjøpe Lehman, så hjalp Ernst & Young Lehman å bedra offentligheten.  

- Ikke rettslig grunnlag Ernst & Young selv tilbakeviser påstandene:  

- Vi kommer til å slå kraftig tilbake mot det sivile søksmål, heter det i et svar fra selskapet.  

- Lehmans konkurs er ikke forårsaket ved noen regnskapsmessige spørsmål. Det er ikke et faktisk eller rettslig grunnlag for at et krav skal kunne rettes mot en revisor i denne sammenheng.  

Oppgjør på kammerset Ekspertene spår at parene vil komme til enighet utenfor rettssalen, istedenfor heller enn å begynne på en langdryg og kostbar rettssak.  
- Det pleier å være mindre kostbart for partene å bli enige seg i mellom og få lagt saken bak seg, sier Bruce Pounder fra firmaet Leverage Logic til BBC. 

DEKKET OVER: I over sju år skal Ernst og Young ha dekket over en skakkjørt økonomi for selskapet Lehman Borthers, mener påtalemyndighetene i New York. AFP PHOTO/Nicholas ROBERTS
DEKKET OVER: I over sju år skal Ernst og Young ha dekket over en skakkjørt økonomi for selskapet Lehman Borthers, mener påtalemyndighetene i New York. AFP PHOTO/Nicholas ROBERTS Vis mer