Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erobrer nytt Taliban-territorium

Opposisjonen rykker mot Kandahar og tvang i dag 80 Taliban-soldater til å overgi seg ved flyplassen. USA tror de vet hvor bin Laden er, og mulla Omar forteller sine menn at det er på tide å bli martyrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

al-Qaida-leder er arrestert

Røde Kors avbryter arbeidet i afghansk fort

USA vil vente med sikkerhetsstyrker

Afghanistans kvinner krever rettferdig behandling

Det seineste Taliban-nederlaget kom da pashtun-soldatene rykket mot flyplassen utenfor Kandahar tidligere i dag. De omringet rundt 80 soldater og beordret dem til å kaste våpnene.

- De ga seg uten kamp, sier pashtun-leder Abdul Jabbar.

Opposisjonsstyrkene overtok Talibans fem stridsvogner, fire pick-up-biler, luftskyts og en rakettkaster. Taliban kjemper en håpløs kamp i Sør-Afghanistan hvor kommunikasjonslinjene mellom ledelsen og fotsoldatene er brutt slik at de gjenværende styrkene kjemper i små lommer, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Vi har ytterligere snevret inn området i Afghanistan der bin Laden kan føle seg trygg, sier visepresident Dick Cheney til ABC News.

Ørneredet

Det har den siste tiden kommet meldinger om at bin Laden og hans nærmeste skjuler seg øst i landet i gruvegangene ved Tora Bora. Dette fortet inne i fjellet blir kalt ørneredet.

- Jeg tror bin Laden fortsatt er i Afghanistan og at han oppholder seg nettopp i dette området, sier Cheney.

Amerikanske krigsfly retter i dag nye kraftige angrep mot Talibans siste skanse av betydning. Kampene raser i utkantene av Kandahar som er omringet av rundt 1000 amerikanske marinesoldater, Nordalliansen og lokale pashtun-soldater.

- Det er kamper utenfor byen, men jeg vet ikke akkurat hvor, sier Waisuddin Salik i Nordalliansen.

Han er talsmann for vise-forsvarsministeren som i går kveld fortalte at det var kraftige sammenstøt i den østlige utkanten av byen, og at lokale pashtun-soldater angrep Taliban-stillingene. Lite tyder så langt på at den avgjørende offensiven mot Kandahar er startet.

- Kamphandlingene pågår nå like utenfor Kandahar, og jeg regner med at byen vil være erobret om en uke eller muligens tidligere, sier vise-forsvarsminister Bismillah Khan i Nordalliansen.

Klar for martyr-døden

- Stå imot fiendens styrker. Gi dem en lærepenge, sier Taliban-leder mulla Omar.

I en radiotale onsdag ba han soldatene om å stramme seg opp og ikke overgi mer territorium.

- Krigen har startet. Nå har vi de beste mulighetene til å bli martyrer, fastholder mulla Omar.

Med tanke på styrkeoppbygginga i området, tyder alt på at Omar har rett i martyr-spådommene. Amerikanerne har rundt 1000 marineinfanterister ved en framskutt base rundt 130 kilometer sør for Kandahar, og flere tropper og utstyr blir fløyet inn kontinuerlig. I tillegg kommer flere hundre amerikanske og allierte spesialstyrker som har operert i området i ukevis.

Pentagon bekreftet i går kveld at Nordalliansen er på vei inn i Talibans provinser i sør, men at dette til nå ikke har dreid seg om et større antall soldater. Talibans største fiende er for tida lokale pashtun-styrker som ønsker å kaste regimet som har forskanset seg i fire provinser i Sør-Afghanistan. Disse styrkene har lenge omringet området rundt Kandahar, og de siste dagene har flere kommandanter tatt med seg soldatene og rykket nærmere byen.

- Amerikanerne bomber og vi avventer. Situasjonen her er rolig, sier Khalid Pashtoon til nyhetsbyrået Reuters.

Han er talsmann for den tidligere Kandahar-guvernøren Gul Agha, og 3000 av hans soldater står seks kilometer sør for flyplassen utenfor Kandahar.

- Byen er så godt som omringet av opposisjons-styrker, bekrefter kontreadmiral John Stufflebeem ved Pentagon.

Araberne slåss tilbake

Den viktigste oppgaven til de amerikanske marinestyrkene i området er å sperre fluktrutene til Iran og Pakistan. Det kommer stadig meldinger om nye avhoppere fra Taliban, og mange forsøker å rømme før den en avgjørende offensiven blir satt inn. Ikke alle ønsker å følge mulla Omars ordre om å kjempe til døden.

Det gjelder ikke mange av de arabiske bin Laden-tro krigerne. 300 av disse skal være på vei til Takhta Pull utenfor Kandahar. Landsbyen ble overtatt av opposisjonen forrige helg, og troppeforflytningen tyder på at Taliban ønsker å gjenerobre den.

Det skal også være kamper i ingenmanns-land mellom sentrum av Kandahar og flyplassen. Ifølge lokale afghanere som nylig har forlatt området, er det stadige trefninger på den tre kilometer lange strekningen. Dersom de lokale Taliban-motstanderne ikke lykkes, vil amerikanske styrker fullføre jobben, skriver nyhetsbyrået AP.

Pentagon bekrefter at det foregår samtaler mellom lokale stammeledere og Taliban om overgivelsen av Kandahar. Dette blir offisielt avkreftet av Taliban.

Nordalliansen bekrefter at de har arrestert en av Osama bin Ladens nærmeste medarbeidere.
Nettet snører seg sammen

Pentagon vil foreløpig ikke ha en internasjonal sikkerhetsstyrke i Afghanistan. De frykter at en slik styrke kan hindre USAs militære operasjoner.

Les mer om USAs motvilje mot andre lands soldater.

Den internasjonale Røde Kors-komitéen har avbrutt arbeidet med å registrere drepte etter at det på ny ble løst skudd i et fort i Nord-Afghanistan.

Les mer om sammenstøtene i Masar-i-Sharif.

Afghanistans kvinner krever å bli tatt på alvor. Men de har problemer med å bli hørt: Forhandlingene om landets framtid føres først og fremst av menn, og på menns premisser.

Les mer om kvinnenes kamp mot årelange tradisjoner i Afghanistan.

En av de fremste representantene for Afghanistans pashtunere har forlatt Bonn-konferansen i protest mot at hans folkegruppe er underrepresentert, ifølge andre utsendinger.

Les mer om fredsforhandlingene i Bonn.

LYSETS BUDBRINGERE: - Mørket er over, sier religionsminister Ataullah i Nordalliansen på en pressekonferanse i et Hindu-tempel i Kabul i dag. De nye sjefene har opphevet Talibans religiøse restriksjoner.Foto: SCANPIX/EPA
VOKTER FLUKTVEIENE: Marineinfanteristene er her på vei til en av stillingene sine i ørkenen utenfor den framskutte basen i Sør-Afghanistan.Foto: SCANPIX/EPA
BOMBER VIDERE: I dag fortsatte amerikanerne bombetoktene mot Kandahar. Her prater piloten Mitch med mekanikerne om bord i USS Theodore Roosevelt etter å ha kommet tilbake fra oppdrag.Foto: SCANPIX/EPA

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!