Erobret Berlin

BERLIN (Dagbladet): Erich Honecker snur seg nok av glede i sin grav. Hans politiske arvinger gjorde rent bord i de østlige deler av Berlin under gårsdagens delstatsvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politisk er den tyske hovedstaden mer delt enn noen gang, ti år etter Murens fall.

Den nye muren er ikke laget av betong, men går i folks hoder.

Med 41 prosent av stemmene i de østlige bydelene og tett oppunder 18 prosent for hele Berlin ble Partiet for demokratisk sosialisme (PDS) den store vinneren under valget.

Dominerer i øst

At eks-kommunistene var de egentlige vinnerne, innrømmet også kristeligdemokratene CDU, som med drøyt 40 prosent totalt i øst og vest sikret at Eberhard Diepgen (57) får fortsette som regjeringssjef.

Diepgen ønsker å fortsette den store regjeringskoalisjonen med sosialdemokratene (SPD), som med minus 1,2 prosent og en oppslutning på 22,4 prosent gjorde sitt sletteste valg i Berlin siden krigen.

Like dominerende som PDS er i øst, er CDU i Vest-Berlin med 49 prosent oppslutning. Men eks-kommunistene øker mest.

Jubelen sto i taket i det fullsatte teltet som PDS hadde reist på Alexanderplatz, storstua i den nedlagte arbeider- og bondestatens hovedstad, etter hvert som resultatene strømmet inn i går kveld.

Jubelen gjaldt ikke bare en oppslutning som ville gitt rent flertall dersom Øst-Berlin hadde holdt valg for seg selv, men like mye at partiet nå vinner innpass også i vest. I Vest-Berlin greide PDS nesten fem prosent, som er sperregrensa for å bli representert under tyske valg. I flere arbeiderstrøk i den vestlige delen av Berlin kom partiet over denne grensa med god margin.

Vil etablere seg

- Jeg er stolt, sa Gregor Gysi, som er PDSs parlamentariske fører. Med sin karisma har han hovedæren for partiets uavbrutte framgang under siste års tyske valg.

- Vi har tatt mange skritt på veien, sa PDS-formann Lothar Gisky, som nå satser på at partiet skal etablere seg som venstresidas parti også under vinterens og vårens delstatsvalg i Schleswig-Holstein og Nord-rhein-Westfalen.

Sosialdemokratene trøster seg med at det ikke gikk enda verre i et oppgjør der de i valgkampinnspurten fjernet plakatene med sin egen ordførerkandidat Walter Momper. Han ble en belastning.

- Dette resultatet er skuffende, sa SPDs generalsekretær Franz Müntefering.

I SPDs storhetstid, med ordførere som Ernst Reuter og Willy Brandt, stemte rundt 60 prosent av vestberlinerne på SPD.

At det fortsatt går så dårlig for SPD, får den tidligere partiformannen Oskar Lafontaine skylda for. Boka der han skjeller forbundskansler Gerhard Schröder og andre SPD-ledere ut etter noter, går som føljetong i avisene. Miljøpartiet De grønne fortsatte tilbakegangen og falt under ti prosent.

HONECKER-ARVINGER: PDS-tilhengerne Lutz (t.v) og Daniela syntes det var all grunn til å feire i natt.