Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erotisk spill på sykehuset

Kvinnelige leger opplever at sykepleiere behandler dem dårligere og med mindre respekt enn mannlige leger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av de kvinnelige legene tror forskjellsbehandlingen skyldes at det er et «erotisk spill» mellom mannlige leger og kvinnelige sykepleiere.

Det noe anstrengte forholdet mellom kvinnelige leger og sykepleiere avdekkes i en hovedfagsoppgave hvor forsker Elisabeth Gjerberg på Folkehelsa har dybdeintervjuet 15 kvinnelige leger.

- Årsaken til forskjellsbehandlingen kan man bare spekulere i. Et erotisk spill mellom kvinnelige sykepleiere og mannlige leger kan være en grunn. Årsaken kan også være at sykepleierne føler seg mer likestilte og på samme nivå statusmessig som de kvinnelige legene, sier førsteamanuensis Lise Kjølsrød ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi til Dagbladet.

Kjønnsavhengig

- De kvinnelige legenes inntrykk er subjektive, men ganske entydige. At de opplever en forskjellsbehandling samsvarer dessuten i stor grad med det man fant i den landsomfattende legekårsundersøkelsen hvor 3500 leger deltok.

Resultatene viser at mange leger opplever at forholdet til sykepleiere er påvirket av legens kjønn, sier Kjølsrød, som har vært Gjerbergs veileder i hennes hovedfagsarbeid.

Får mindre respekt

I 1997 utgjorde kvinnene 29 prosent av alle aktive leger i Norge og andelen kvinnelige leger øker i dag i alle vesteuropeiske land.

Påfallende nok var det de kvinnelige legene selv som uoppfordret trakk fram samarbeidsproblemene i dybdeintervjuene med Gjerberg.

Foruten å føle at sykepleierne behandler mannlige leger med mer respekt og tillit, oppga de kvinnelige legene at de ikke i samme grad får assistanse og konkret hjelp av sykepleierne som mannlige kolleger.

- Nesten alle de kvinnelige legene i undersøkelsen trakk fram disse problemene. Det viser ikke bare at deres forhold til sykepleierne opptar dem. Det forteller også at dette er et felt det bør forskes videre på, sier Kjølsrød.

Gjør jobben selv

Flere av de kvinnelige legene tolker forskjellsbehandlingen dithen at sykepleierne ønsker å redusere forskjellene i status mellom de to yrkesgruppene, og at dette blir mest tydelig i forholdet til kvinnelige leger.

- Sykepleierne ønsker å minske avstanden og få legene «ned på bakken». Dette klarer og våger de kanskje i større grad overfor kvinnelige leger, sier Kjølsrød.

Ifølge undersøkelsen takler de kvinnelige legene samarbeidsproblemene ved å gjøre mest mulig av arbeidet selv.

Andre takler problemet ved å forsøke å etablere et vennskap med sykepleierne.

<B>GODT SAMARBEID:</B> Nevrolog Sigrid Svalheim (35) og spesialsykepleier Lise Brenna Haugen (45) på Rikshospitalet samarbeider godt når de er på vakt sammen. Men problemet med forskjellsbehandling er ikke så ukjent for dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!