Erstatning etter bumerangsakene i Bergen

Bergen (NTB): Gulating lagmannsrett har tilkjent erstatning til seks personer som i april i fjor ble frikjent da de såkalte bumerangsakene ble gjenopptatt av retten. Erstatningsbeløpene ligger på mellom 100.000 og 500.000 kroner for hver av de seks, melder NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt sju personer ble frikjent i Gulating lagmannsrett. For den sjuende er erstatningssaken ennå ikke avgjort. Fire personer som hadde sonet fengselsstraffen på seks-sju måneder fikk mellom 300.000 og 500.000 kroner i erstatning, mens de to som ikke hadde sonet fikk 100.000 kroner hver.

For de seks er det en årelang kamp som nå er slutt. De hadde vært kilder for de to voldsforskerne Gunnar Nordhus og Edvard Vogt, som i 1981 utga boken «Volden og dens ofre». Boken beskrev hvordan politiet i Bergen nærmest rutinemessig utøvde vold mot arrestanter.

På oppdrag fra riksadvokaten etterforsket Oslo-politiet påstandene og frikjente Bergen-politiet for alle de alvorligste anklagene. Etter det ble det reist såkalte bumerangsaker mot voldsforskernes informanter for falsk forklaring. I alt ble 13 personer i årene 1988-1990 dømt av lagmannsretten.

Jusprofesor Anders Bratholm sto i spissen for et omfattende arbeid for å få gjenopptatt bumerangsakene. Høyesterett gikk inn for gjenopptagelse, og i fjor kom lagmannsretten i Bergen fram til frifinnelse.