Erstatning for et ødelagt liv: 275 000

I 1947 ble 14-åringen kastrert. Åtte år seinere ble han lobotomert. Nå skal Stortinget avgjøre om den nå 65 år gamle mannen skal få 275 000 kroner i billighetserstatning for et ødelagt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mannen har ikke hatt ereksjon på 51 år etter at begge testiklene hans ble fjernet. Lobotomeringen i 1955 kuttet forbindelsen mellom frontallappen og resten av hjernen. Dette dempet aggresjonen, men mannen ble samtidig sløv og hjelpeløs. Inngrepet førte også til epileptiske anfall. Mesteparten av livet har han vært på institusjon.

I dag er ekspertene enige om at det ikke fantes medisinsk begrunnelse for noen av inngrepene.
I 1992 ble det søkt om en million kroner i billighetserstatning for mannen. To år seinere fikk han 125 000 kroner for lobotomeringen. Ny søknad om erstatning for kastreringen havnet på bordet til Billighetserstatningsutvalget i fjor. Helsetilsynet går inn for å gi ham ytterligere 150 000 kroner. I så fall vil mannen få over 200 000 kroner som er øvre grense for billighetserstatninger. Derfor må Stortinget ta den endelige avgjørelsen om beløpets størrelse.

- Symbolsk

Er 275 000 kroner en anstendig erstatning for et ødelagt liv?

- Alle sakene om billighetserstatning gjelder utrolig tragiske skjebner. De fleste erstatningene blir symbolske i forhold til de lidelsene søkerne har vært igjennom, sier Kristin Krohn Devold (H), leder av Stortingets justiskomité.

Komiteen har nettopp fått overlevert saken, men hun vil ikke uttale seg om enkeltsaker.

Helsetilsynet konkluderer med at søker «har kommet spesielt uheldig ut i sitt møte med helsevesenet». Der i gården mener man 65-åringen bør få pengene.

Omstreifere

Mannen kom til verden i 1933. Som ettåring ble han og åtte søsken tatt ifra sine omstreifende foreldre. 14 år gammel havnet han på Bastøy skolehjem. Der ble han sett på som opposisjonell og vanskelig. Før han fylte 15 ble han kastrert, trolig på Horten militære sykehus. Ifølge sykehusjournalen gjaldt operasjonen brokk. Ikke før i 1993 fastslo en lege at han mangler begge testiklene.

- Mannen var akkurat som en grønnsak. Han var mager og apatisk og ute av stand til å gjøre rede for seg, sier legen.
Ingen kan forklare hvorfor den da 14 år gamle gutten ble kastrert.

«Det foreligger ingen beskrivelse i dokumentene om at søker hadde en seksuelt avvikende adferd. Inngrepet synes derfor å blitt foretatt på et ikke-medisinsk grunnlag,» heter det i vurderingen fra Billighetserstatningsutvalget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer