- Erstatning til asbestskadde NSB-folk

Norsk Jernbaneforbund tror NSB kommer til å gi erstatning til asbestskadde NSB-pensjonister. Alle ansatte og pensjonister i Jernbaneverket og NSB, i alt 23.400 personer, skal undersøkes for mulige asbestskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen skal gå 20 år tilbake i tid. Årsaken er at det kan ta flere tiår før følgene av å ha vært utsatt for asbest, kan registreres.

I årevis har NSB-ledelsen nektet å gi erstatning, men nå regner Norsk Jernbaneforbund med en minnelig løsning.

Positiv utvikling

- Det har skjedd en positiv utvikling. Vi regner med at de asbestskadde pensjonistene får erstatning, sier leder Ove Dalsheim i Norsk Jernbaneforbund til NTB.

Fem av de åtte som har reist krav om erstatning, er gått bort mens NSB utredet saken, skriver Aftenposten.

NSB brukte tidligere asbest som isolasjon i motorene i lokomotiver og motorvognmateriell. Verkstedene til NSB hadde i mange år dårlig ventilasjon, og arbeidere forteller at de var gule i munnhulen og halsen etter å ha arbeidet med stoffet.

Ny lov gir nytt håp

NSB har tidligere konkludert med at de ikke har et juridisk ansvar for å gi erstatning, men rammevilkårene er blitt forandret med den nye loven om yrkesskade.

- For 2-3 år siden var det motstand mot erstatning i NSB-ledelsen. LOs juridiske kontor arbeider med vår sak og vi tror på en løsning. Dette har vært en svært vanskelig sak, og hvert enkelt tilfelle går rett inn i hjerterota. De asbestskadde er påført store lidelser, sier Dalsheim.

(NTB)