Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erstatning til Rasool

Polititjenestemenn begikk lovbrudd gjennom telefonsjikane, ulovlig ransaking og styrte lekkasjer mot Shahid Rasool i 1996- 97. Det endte med at Oslo-politiet måtte betale Rasool 17000 kroner i erstatning bl.a. til dekning av advokatutgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kom fram, da Shahid Rasools tidligere forsvarer, John Christian Elden, vitnet i Oslo byrett i går.

Elden trakk seg som forsvarer før jul. Årsaken var episoder som på bakgrunn av Eldens vitneprov gir et sterkt inntrykk av at politiet nærmest for enhver pris ønsket Elden fjernet fra saken.

Politinumre

Telefonnumrene som det ble ringt inn telefonsjikaner fra, tilhører beviselig Majorstua politistasjone. Rasool fikk tre forskjellige numre opp på displayet på sin mobiltelefon. Han viste dem til Elden, som skrev til Oslo-politiets ledelse, for å få en forklaring.

I et brev fra politimester Ingelin Killengreens forværelse ble det benektet at numrene tilhørte politiet.

Det førte til at advokat Elden anmeldte saken. Da fant imidlertid politiet ut at numrene tilhørte Majorstua politistasjon. Men de var hemmelige, og skulle aldri kommet opp på et display...

Rasool ble på et tidligere tidspunkt ransaket på åpen gate foran en rekke mennesker ved Oslo sentralstasjon. Oslo-politiets ledelse måtte bare innrømme etter en henvendelse fra Elden, at aksjonen hadde skjedd uten hjemmel i norsk lov.

Thaiboksing

I samme periode skulle Rasool holde et thaibokserkurs på ei skole i Oslo. Like før åpningen fikk rektor en oppringning fra Oslo-politiet, og ble meddelt negative opplysninger om Rasool, som trolig er taushetsbelagte for polititjenestemenn.

Elden tok saken opp med politiet, som aldri klarte å finne ut hvem som hadde ringt. Kurset ble arrangert, og ifølge Elden deltok det politifolk.

- Det var sjølsagt bare for å lære thaiboksing, la Elden ironisk til i retten.

Grunnløs anmeldelse

- Anmeldelsen var helt grunnløs. Den ble til slutt henlagt av statsadvokaten som intet straffbart forhold. Det var klart så å si fra første stund, men jeg så ikke bort fra at Oslo-politiet ville gå så langt som å sikte meg, for å få meg ut av Rasool-saken, sa Elden.