Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Erstatningskravet er ugyldig

Norsk UD nekter å betale erstatningssummen på 360 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) ble i dag dømt til døden i militærdomstolen i Kisangani. De ble funnet skyldig på alle tiltalepunkter - drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

Ifølge aktoratet og domsslutningen var Moland og French i Kongo som spioner på oppdrag fra Norge. Forsvarets argumenter ble overhodet ikke hørt.

Les referat fra domsopplesningen her.

Slutningen ble underbygd av Forsvars-ID-kortene som ble funnet på dem, samt Molands tid i garden. Moland har gått befalskole og har fenriks grad. I 2007 ble han ansatt i Telemark Bataljon. French har militær bakgrunn fra det britiske forsvaret. I 2006 kom han til Telemark Bataljon. De to har ikke hatt noe engasjement for Forsvaret etter 2007.

Moland og French må betale gigantiske beløp til Kongo, de etterlatte av drapsoffer Kasongo samt fagforeningslederen og arbeidsgiveren hans. I tillegg må de betale én dollar for hver innbygger i Kongo - 68 millioner, eller 405 millioner kroner, for skaden det kongolesiske folket angivelig er blitt påført av affæren.

- Vi må ta opp lån i Lånekassen for å betale gjelda - forhåpentligvis har diplomatiet en lettere løsning, sa French til Dagbladet om erstatningskravet etter at han mottok dødsdommen.

Norge er dømt til å betale 60 millioner dollar - omtrent 360 millioner kroner - i erstatning. Årsaken til det er påstanden om at de dømte skal ha vært i Kongo på oppdrag for staten.

DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år.
Foto: Vegard Vatn / Scanpix
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år. Foto: Vegard Vatn / Scanpix Vis mer

- Vi tar ta sterkt avstand fra at de er dømt for spionasje til fordel for Norge. Vi tar også avstand fra domslutningen om at den norske stat står solidarisk ansvarlig for erstatningen. Norge er ikke part i denne saken, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse i formiddag.

Utenriksdepartementet utdyper overfor Dagbladet at de mener erstatningskravet er ugyldig.

- Norge er ikke part i saken, og dermed er erstatningskravet ugyldig, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad til Dagbladet.

- Vil ikke henrettes
Gahr Støre reagerte sterkt på at de to nordmennene har blitt dømt til døden, og fortalte på en pressekonferanse i dag at Norge er en prinsipiell motstander av dødsstraff.

Både familie, advokater og de to domfelte selv ber nå om at Utenriksdepartementet (UD) skal gripe inn i saken og forsøke å få dem ut av det krigsherjede landet.

Han sier at Norge er gitt forsikringer om at dødsdommen ikke skal settes i verk, så de to nordmennene skal ikke bli henrettet. Denne meldingen skal være formidlet helt til topps i Kongo.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge, stiller store spørsmålstegn ved rettsaken; om den var rettferdig eller ikke.

REAGERER STERKT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerer sterkt på at Kongo-fangene ble dømt til døden i dag.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
REAGERER STERKT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerer sterkt på at Kongo-fangene ble dømt til døden i dag. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Det var først og fremst ikke overraskende fordi det har ligget i kortene. Det bør det ikke gjøre før dommeren har hørt alle i saken, sier Egenæs, som ikke tror de to dømte vil bli henrettet.

- Det er to ankeinstanser igjen, og det er jo alltid en anledning for at saken kan prøves på nytt. Da kan utfallet bli endret, sier han.

- En henrettelse er alltid opprørende. Det er første gang i min tid jeg har sett en dødsdom live over nordmenn. Det er sterk kost, sier Egenæs som videre kritiserer at nordmennene ikke fikk oversettelse, fordi tolken forstyrret dommeren i opplesningen av dommen.

- Det er utrolig opprørende når de dømte får vite om utfallet gjennom et norsk pressekorps. Det er en hel del spørsmål å stille rundt rettsgangen, mener han.

Jonas Gahr Støre avviste overfor Dagbaldet tidligere i dag at Norge vil iverksette sanksjoner i form av bistandskutt i Kongo, som enkelte har tatt til orde for. Norge er en stor humanitær bistandsyter i det krigsherjede landet.

- Norge vil bruke alle de påvirkningskanalene vi har, men jeg mener det er viktig å ikke koble bistand til denne rettsprosessen, sa Støre.

Han skal i ettermiddag snakke med sin kongolesiske kollega.

SETTER SPØRSMÅLSTEGN VED RETTSAKEN: Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, kritiserer rettsgangen i Kongo.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SETTER SPØRSMÅLSTEGN VED RETTSAKEN: Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, kritiserer rettsgangen i Kongo. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling