Erstatter «Siv»

Regjeringen kjøper nytt Hercules-fly etter ulykken i Nord-Sverige.

KJØPET NYTT: Tidligere i år styret luftforsvarets C130J Hercules «Siv» i Nord-Sverige. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
KJØPET NYTT: Tidligere i år styret luftforsvarets C130J Hercules «Siv» i Nord-Sverige. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

  (Dagbladet):  - Det er nødvendig å anskaffe et nytt transportfly så snart som mulig for å unngå operative konsekvenser, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.
Som følge av flyulykken i Nord-Sverige tidligere i år foreslår regjeringen å gjenanskaffe et Hercules transportfly. Dette vil koste 720 millioner kroner, melder Finansdepartementet.

- I den tragiske ulykken mistet vi fem dyktige offiserer og ett transportfly. De omkomne vil alltid være dypt savnet, sier Eide.

Kriser og ulykker
Som Dagbladet har fortalt tidligere i morges, foreslår regjeringen å stramme inn livreima og kutter 6 milliarder i oljepengebruken på årets statsbudsjett. 

Regjeringen har likevel funnet det riktig å drysse millioner over noen utvalgte formål.

Flere av disse forslagene skyldes at regjeringen ser seg nødt til å bøte på skadene etter ulykker, terror og ekstremvær. 

Terrortiltak
En rekke av forslagene i Revidert nasjonalbudsjett 2012 er ikke uventet knyttet til terrorangrepene 22. juli. Disse forslagene kommer i tillegg til bevilgningene Stortinget allerede har vedtatt: 

• Bevilgningen til Statsbygg foreslås økt med 455 millioner kroner til sikringstiltak i regjeringskvartalet og til leie og tilpasning av midlertidige departementslokaler.

• Videre foreslås 148 millioner kroner til bygningstekniske og sikkerhetsmessige tilpasninger i forbindelse med flyttingen av Statsministerens kontor inn i Forsvarsdepartementets bygning ved Akershus festning og flyttingen av deler av Forsvarsdepartementet og Forsvarsstaben til andre lokaler i nærheten.

• Også utgiftene til vakt og sikring i departementene er økt, særlig fordi departementene er spredt over et større område enn før. Sammen med økte driftsutgifter gjør dette at bevilgningen til Departementenes servicesenter foreslås økt med 154 millioner kroner for å dekke utgifter som følge av angrepet 22. juli 2011.

• Politiets Sikkerhetstjeneste får dessuten 21 millioner ekstra, og det blir opprettet et sivilt situasjonssenter i Justis- og beredskapsdepartementet, som bevilges 10 millioner kroner.

• Blant de mindre bevilgningsforslagene nevner regjeringen minnemarkeringer og merutgifter til 22. juli-kommisjonen.

 Stormer og flom 
Regjeringen foreslår også en tilleggsbevilgning på 200 millioner kroner til drift og vedlikehold av jernbane og 140 millioner til vei for å bøte på skader etter flom og ras, særlig som følge av stormene ved årsskiftet.

Regjeringen foreslår også å øke skjønnstilskuddet til kommunene og fylkeskommunene med 145 millioner kroner som bidrag til å dekke ekstraordinære utgifter etter uværet «Dagmar» og annet ekstremvær.