Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stikk til Putins Russland:

Erter Russland med døde kritikere

De har gjort det i Washington D.C., i Kiev og i Vilnius. Nå vil også Praha «omringe» Vladimir Putins og Russlands ambassade med drepte regimekritikere.

PUTIN-KRITIKER: Bystyret i Praha vil oppkalle plassen utenfor Russlands ambassade etter Boris Nemtsov, den drepte regimekritikeren og en av Vladimir Putins argeste kritikere. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PUTIN-KRITIKER: Bystyret i Praha vil oppkalle plassen utenfor Russlands ambassade etter Boris Nemtsov, den drepte regimekritikeren og en av Vladimir Putins argeste kritikere. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Han var ute på spasertur med sin ukrainske modell-kjæreste og krysset Bolsjoj Moskvoretskij-brua nær Kreml og Den røde plass i Moskva da skuddene falt.

Klokka 23.31 27. februar i 2015 ble Boris Nemtsov, én av Vladimir Putins argeste kritikere, skutt flere ganger i ryggen. Den tidligere visestatsministeren og regimekritikeren Nemtsov døde på stedet.

Fem år seinere ønsker politikerne i Praha, hovedstaden i Tsjekkia, å hedre Nemtsov ved å oppkalle et torg etter ham. Men torget som snart kan bære opposisjonspolitikerens navn, ligger ikke hvor som helst.

«Antidiplomati»

Plassen ligger nemlig rett foran Russlands ambassade, en storslått villa brukt av Gestapo under andre verdenskrig og gitt i takknemlighet til Josef Stalin etter krigen.

Like fullt avviser initiativtaker Petr Kutilek, folkevalgt for De grønne i Praha, at tiltaket er en form for «trolle-diplomati».

- Vi gjør dette fordi støtte til menneskerettigheter og demokrati har vært en hovedprioritet i tsjekkisk utenrikspolitikk siden Václav Havel ble president, sier han til The Guardian.

BLOMSTER: Plassen Nemtsov ble drept, er blitt et uoffisielt minnesmerke. Nesten daglig er det blomster på stedet. Her fra en markering på dødsdagen i 2019. Foto: AFP / NTB Scanpix
BLOMSTER: Plassen Nemtsov ble drept, er blitt et uoffisielt minnesmerke. Nesten daglig er det blomster på stedet. Her fra en markering på dødsdagen i 2019. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Russland-kjenner Iver B. Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, mener tiltaket knapt kan kalles diplomati.

- Nei, hva skal man si? De er jo i sin fulle rett, men dette er vel neppe noe tillitsskapende tiltak. Dette er egentlig antidiplomati. Hvis poenget med diplomati er å bygge gode relasjoner, er dette det motsatte. Dette er et stikk til det nåværende russiske regimet, sier Neumann til Dagbladet.

Drapet på Nemtsov

Fem tsjetsjenske menn ble etter hvert tiltalt og dømt for drapet på Nemtsov. Den angivelige skytteren skal ha vært tidligere offiser i Ramzan Kadyrovs, Tsjetsjenias leder, sikkerhetsapparat.

Kadyrov, som i praksis leder Tsjetsjenia på Putins nåde, ble kort tid etter drapet anklaget for å ha stått bak, ifølge nyhetsbyrået Associated Press. Han har selv avfeid anklagene.

TROLIG DREPT: Denne overvåkingsvideoen fra Moskva viser trolig drapet på opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov. Video: Reuters Vis mer

Til dags dato er det ikke kjent nøyaktig hvem som bestilte drapet, men Nemtsovs pårørende tror bestillingen kom fra høyere opp i det russiske statsapparatet, ifølge Radio Free Europe.

Russiske myndigheter har offisielt fordømt drapet på Nemtsov.

I Washingtons fotspor

Det er ikke bare områdene rundt Russlands ambassade i Praha som har vært gjenstand for navneendringer.

Praha følger i fotsporene til både USAs hovedstad Washington D.C. og Litauens hovedstad Vilnius.

STORSLÅTT VILLA: Russlands ambassade var en gang en storslått privat villa, og ble brukt av Gestabo under Nazi-Tysklands okkupasjon under andre verdenskrig. Foto: Google Street View
STORSLÅTT VILLA: Russlands ambassade var en gang en storslått privat villa, og ble brukt av Gestabo under Nazi-Tysklands okkupasjon under andre verdenskrig. Foto: Google Street View Vis mer

Utenfor Russlands ambassade i Washington D.C. ble gata Boris Nemtsov Plaza avduket på regimekritikernes dødsdag i 2018. Samme år oppkalte bystyret i Vilnius et torg utenfor Russlands ambassade etter Nemtsov.

- Det er også andre eksempler på at rom rundt ambassader brukes til permanente demonstrasjoner. Utenfor Japans ambassade i Seoul i Sør-Korea står det en statue av en kvinne, som et symbol på Japans overgrep mot Sør-Korea, sier Neumann.

400 000 sørkoreanske kvinner ble nemlig under andre verdenskrig holdt som sexslaver av Japan, og kalt «trøstekvinner».

Humor og historie

Grunnen til at Tsjekkia, en del av tidligere Tsjekkoslovakia, velger å rette et stikk mot det russiske regimet, er «åpenbar», mener Neumann.

- Tsjekkoslovakia har selv erfaringer med opposisjonspolitikere som blir drept, sier Neumann, og sikter til den sovjetiske invasjonen av Tsjekkoslovakia i 1968 etter den såkalte Prahavåren.

- Minnene om de sovjetiske overgrepene holdes i live både i Tsjekkia og Slovakia, legger Neumann til.

Han mener også at det kommende Nemtsov-torget i Praha føyer seg inn i en tsjekkisk humortradisjon.

- I Praha står det et veldig stygt sovjetisk, stalinistisk minnesmerke, og arkitekten som tegnet dette, testamenterte pengene sine til et hjem for blinde barn. Han mente det var enklest for dem å ta det imot, fordi de slapp å se dette minnesmerket, sier Neumann.

Politkovskaja-stien

Det nye navnet på torget skal etter planen avdukes på Nemtsovs dødsdag 27. februar i år. Nemtsovs datter, Zjanna Nemtsova, ventes å delta på seremonien.

Det eneste som gjenstår, er det formelle vedtaket.

Da ventes bystyret i Praha samtidig å godkjenne ytterligere en navneendring som også kan skape russiske reaksjoner.

I byparken Stromovka et steinkast unna ambassaden, planlegger bystyrepolitikerne å oppkalle en gangsti etter Anna Politkovskaja, den kjente Putin-kritiske forfatteren og journalisten som ble skutt og drept i 2006.

- Dette kommer til å bli påtalt fra russisk side. De er alltid raske med å sette fingeren på det som er fornærmende, og ikke flinke til å la slike ting fare. Her har vi forskjellige stiler, sier Neumann om de eventuelle russiske reaksjonene.

The Guardian har forsøkt å få en kommentar fra Russlands ambassade i Praha uten hell. Hva de russiske reaksjonene kommer til å bli, gjenstår derfor å se.