Stikk til Putins Russland:

Erter Russland med døde kritikere

De har gjort det i Washington D.C., i Kiev og i Vilnius. Nå vil også Praha «omringe» Vladimir Putins og Russlands ambassade med drepte regimekritikere.

PUTIN-KRITIKER: Bystyret i Praha vil oppkalle plassen utenfor Russlands ambassade etter Boris Nemtsov, den drepte regimekritikeren og en av Vladimir Putins argeste kritikere. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PUTIN-KRITIKER: Bystyret i Praha vil oppkalle plassen utenfor Russlands ambassade etter Boris Nemtsov, den drepte regimekritikeren og en av Vladimir Putins argeste kritikere. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han var ute på spasertur med sin ukrainske modell-kjæreste og krysset Bolsjoj Moskvoretskij-brua nær Kreml og Den røde plass i Moskva da skuddene falt.

Klokka 23.31 27. februar i 2015 ble Boris Nemtsov, én av Vladimir Putins argeste kritikere, skutt flere ganger i ryggen. Den tidligere visestatsministeren og regimekritikeren Nemtsov døde på stedet.

Fem år seinere ønsker politikerne i Praha, hovedstaden i Tsjekkia, å hedre Nemtsov ved å oppkalle et torg etter ham. Men torget som snart kan bære opposisjonspolitikerens navn, ligger ikke hvor som helst.

«Antidiplomati»

Plassen ligger nemlig rett foran Russlands ambassade, en storslått villa brukt av Gestapo under andre verdenskrig og gitt i takknemlighet til Josef Stalin etter krigen.

Like fullt avviser initiativtaker Petr Kutilek, folkevalgt for De grønne i Praha, at tiltaket er en form for «trolle-diplomati».

- Vi gjør dette fordi støtte til menneskerettigheter og demokrati har vært en hovedprioritet i tsjekkisk utenrikspolitikk siden Václav Havel ble president, sier han til The Guardian.

Russland-kjenner Iver B. Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, mener tiltaket knapt kan kalles diplomati.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer