Ertesuppe drepte to

To svenske pensjonister er døde og over 60 er blitt syke etter at det ble servert dårlig ertesuppe på et sykehjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Suppen ble servert til 140 pensjonister i kommunen Tierp torsdag 14. februar, skriver Aftonbladet. Allerede samme kveld begynte kraftig diaré og andre symptomer på matforgiftning å vise seg.

Totalt ble 66 personer syke. To døde, og to er fortsatt alvorlig syke.

Analyser påviste bakterien clostridium perfringens både i suppen og hos de syke. Suppen ble kokt ved sentralkjøkkenet på en skole i kommunen, og det vil nå bli undersøkt nærmere. Ledelsen ved kjøkkenet avviser påstander om at dårlig håndvask blant de ansatte kan være årsaken til smitten.

- Men noe er gått galt. Det som har hendt er forferdelig. Det er forferdelig for pasientene og det er forferdelig for personalet, sier kostsjef Eva Strid til Expressens nettutgave.

Formerer seg under nedkjøling

Clostridium perfringens-bakterien produserer et giftstoff som påvirker tarmene. Symptonene på smitte er kolikk, diare, magemserter og illebefinnende. De fleste blir friske etter et døgn, og dødsfall er sjeldne. Sykdommen sprer seg ikke mellom mennesker.

Bakterien finnes i jord, på grønnsaker og i dyretarmer. Hvis den overlever matlagingen og maten så kjøles ned langsomt kan den formere seg i stort antall. Den katastrofale ertesuppen i Tierp ble lagd tirsdag. Da ble den servert til skolebarn. Resten ble fryst ned og servert pensjonistene to dager etterpå. Da gikk det galt.

FARLIG GODT: Dårlig nedkjølt ertesuppe kan ha kostet to svensker livet.