ESA gir grønt lys for CO2-rensing på Kårstø

Tillater statlig finansiering.

KLARSIGNAL FOR RENSEANLEGG: ESA har sagt ja til at staten kan finansiere fangstanlegget på Kårstø - uten at det strider mot EØS-avtalen.er i strid med 
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .
KLARSIGNAL FOR RENSEANLEGG: ESA har sagt ja til at staten kan finansiere fangstanlegget på Kårstø - uten at det strider mot EØS-avtalen.er i strid med Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 EFTAs overvåkingsorgan gir grønt lys for full statlig finansiering av et anlegg for CO2-fangst og - lagring på Kårstø.

Det er statsselskapet Gassanova som skal eie og drive det planlagte anlegget for karbonfangst og - lagring (CCS) ved gasskraftverket StatoilHydro og Statkraft eier.

ESA sier nå ja til at staten skal kunne dekke 100 prosent av utgiftene til utbygging og drift av anlegget, og mener at støtten ikke rammes av EØS-avtalens forbud mot konkurransevridende statsstøtte.

Argumentet er at renseanlegget kommer hele EØS-området til gode, ettersom det vil bidra til å utvikle ny og rimeligere teknologi i kampen mot klimaendringene.

- Investeringen som den norske staten foretar og lærdommene man får ved Kårstø, vil bidra til å vise hvordan og i hvilken grad CCS-teknologi kan bli gjort billigere for investorer, heter det i ESAs begrunnelse.

Konkurransevridningen ansees som liten, siden Gassanova vil dele erfaringene med anleggene med dem som er interessert, og innenfor et rammeverk EU-kommisjonen har tegnet opp.

(NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer