ESA gjennomfører razzia ved Statoils hovedkontor

- Mistenker at flere selskaper kan ha deltatt i samarbeid om oljepriser.

DÅRLIG NYTT: Mistanken om at Statoil kan være involvert i ulovlig prissamarbeid er dårlig nytt for toppsjef Helge Lund som her taler under kveldens generalforsamling i selskapet i Stavanger. Foto: Marius Vervik
DÅRLIG NYTT: Mistanken om at Statoil kan være involvert i ulovlig prissamarbeid er dårlig nytt for toppsjef Helge Lund som her taler under kveldens generalforsamling i selskapet i Stavanger. Foto: Marius VervikVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EFTAs overvåkingsorgan ESA gjennomfører tirsdag en kontroll ved Statoils hovedkontor i Stavanger. Konkurransetilsynet bistår i kontrollen.

Undersøkelsene utføres på vegne av Europakommisjonen, skriver Statoil i en pressemelding tirsdag ettermiddag. 

De skriver videre at de «samarbeider med myndighetene i forbindelse med kontrollen. Konkurransemyndighetene mistenker at flere selskaper kan ha deltatt i konkurransebegrensede avtaler og/eller samordnet opptreden i strid med EØS avtalens artikkel 53.»

Siden 2002 I tillegg gjelder kontrollen mulig misbruk av potensiell dominerende stilling av en annen part, i strid med EØS avtalens artikkel 54, står det.

«De mulige overtredelsene gjelder Platts' Market-On-Close (MOC) prisvurderingsprosess, som brukes for å rapportere priser særlig for råolje, raffinerte oljeprodukter og biodrivstoff, og kan ha pågått siden 2002,» heter det i pressemeldinga.

Ikke varslet Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil sier til Dagbladet at representantene fra ESA, EU-kommisjonen og Konkurransetilsynet kom uvarslet til Statoils kontorer på Forus klokka 10.00 i dag.

- Vi er gjort kjent med at det handler om mulige konkurransebegrensende avtaler og mulig misbruk av dominerende stilling for et av selskapene som blir undersøkt. Det er ikke Statoil som er mistenkt for å misbruke dominerende stilling, men de foretar også undersøkelser i forbindelse med det.

- Vi er kjent med at mistanken omfatter flere selskaper, men vi vet ikke hvilke eller hvor mange selskaper det gjelder, sier Lindbæk.

Han forklarer at mistanken knytter seg til en prisvurderingsprosess som selskapene begynte å bruke i 2002. Derfor gjøres det undersøkelser helt tilbake til oppstarten.

Lindbæk sier at han ikke vet hvor lenge inspektørene vil bruke på å samle inn informasjon ved kontoret på Forus. Han vet foreløpig ikke om det er aktuelt for konkurransemyndighetene å søke etter informasjon ved andre Statoil-kontorer. - Markedsmanipulasjon - Det de ønsker å undersøke er om det har foregått en form for markedsmanipulasjon med kunstig høy oljepris som resultat, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til Dagbladet.

- Men om det er hold i denne mistanken, aner jeg virkelig ikke, understreker Saltvedt.

Kommunikasjonsrådgiver Ronny Turøy i Konkurransetilsynet sier til Dagbladet:

- Vi bistår ESA og EU-kommisjonen med mannskap. Det er de som sitter på saken og de som skal uttale seg.

Dømt for prissamarbeid i 2005 I februar 2005 ble Statoil dømt for prissamarbeid om bensinpriser i Sverige

Statoil måtte betale 50 millioner svenske kroner i bot, Norsk Hydro måtte ut med sju millioner kroner mens selskapene OKQ8, Shell og Preem måtte betale henholdsvis 25, 20 og ti millioner kroner hver.

Den svenske domstolen mente Statoil både startet og var pådriver i dette prissammarbeidet.

- EFTAs overvåkingsorgan, ESA, kan bekrefte at ESA på anmodning fra EU-kommisjonen i dag gjennomførte en uanmeldt kontroll i Norge relatert til aktiviteter og tjenester innenfor sektorene for råolje, raffinerte oljeprodukter og biodrivstoff, heter det i en pressemelding fra ESA.

EU-kommisjonen etterforsker ESA skriver videre at det er EU-kommisjonen som etterforsker saken.

- EU-kommisjonen ønsker å undersøke om selskapet det gjelder kan ha overtrådt konkurransereglene i EØS-avtalen og i EU traktaten, heter det.

Det bevismaterialet som ESA med bistand fra Konkurransetilsynet innhenter under kontrollen i Norge, vil bli overlevert til EU-kommisjonen. Kommisjonen bestemmer hvordan saken skal følges opp videre, opplyser ESA.

- Uanmeldte kontrollbesøk er et innledende skritt i etterforskningen av mulig konkurransebegrensende atferd eller misbruk av en dominerende stilling. Selv om ESA eller EU-kommisjonen foretar slike kontrollbesøk, betyr det ikke at et selskap har gjort seg skyldig i konkurransebegrensende atferd. Kontrollen foregriper heller ikke utfallet av selve etterforskningen, understreker overvåkingsorganet.

Razzia hos selskaper i to EU-land Ifølge en pressemelding fra den Europeiske kommisjonen er det også blitt gjennomført inspeksjoner hos selskaper i to EU-land.

- Kommisjonen mener at selskapene kan ha samarbeidet om å rapportere uriktige priser for å manipulere prisnivåene for en rekke oljeprodukter. Videre mistenker Kommisjonen at selskapene kan ha hindret andre i å delta i prisvurderingsprosessen, heter det.

Ifølge DN.no er de andre selskapene som er raidet i dag BP og Royal Dutch Shell, samt Platts' London-kontor.

UNDERSØKES: Statoil sitt hovedkontor på Forus utenfor Stavanger blir nå undersøkt av ESA. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix
UNDERSØKES: Statoil sitt hovedkontor på Forus utenfor Stavanger blir nå undersøkt av ESA. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix Vis mer