Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ESA gransker Norge

Er i tvil om norsk arbeidsgiveravgift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EFTAS overvåkingsorgan ESA har åpnet en undersøkelsessak mot Norge som planlegger å innføre en ny differensiert arbeidsgiveravgift fra nyttår.

ESA pålå Norge i fjor å avvikle ordningen med lavere arbeidsgiveravgift i distriktene. Det ble ansett som statstøtte, i strid med EØS-avtalen. Unntaket var for bedrifter i Finnmark og Nord-Troms.

Norge ga etter for ESAs krav. Daværende ordning skulle avvikles over tre år. Men Stortinget ønsket å beholde en form for differensiert arbeidsgiveravgift i Norge, tross ESAs motstand. Derfor pålå stortingsflertallet finansminister Per-Kristian Foss å utarbeide en ny arbeidsgiveravgiftordning.

I regionene med lavere avgift legger Norge opp til at at spesielle bransjer som ikke forutsettes å konukurrere med bedrifter i andre EU-land skulle omfattes av den nye ordningen. F. eks frisører skulle omfattes av de nye reglene, ettersom de ikke konkurrerer med frisørsalonger i andre land.

- Vi er i tvil om den nye foreslåtte ordningen er i tråd med gjeldene regelverk som Norge er forpliktet å følge gjennom EØS-avtalen, sier direktør Amund Utne i ESA til Dagbladet.no.

Organet han arbeider for starter nå undersøkelser av den ordningen Norge har lagt fram. Andre EØS- og EU-land kan komme med sine innspill, som Norge får anledning til å svare på. Deretter er det opp til ESA å avgjøre om den nye arbeidsgiveravgiftordningen er lovlig eller ikke.

- Bør Norge nå vente med å innføre den planlagte ordningen fra nyttår.

- Hvis de iverksetter ordningen tas det en risiko, sier Utne.

Om det viser seg at ordningen ikke er ulovlig statstøtte, så risikeres det ingenting. Er det derimot å regne som ulovlig statstøtte, og den er iverksatt, risikerer bedriftene i ettertid å måtte tilbakebetale det fordelen ved lavere avgift.

Det er nå opp til norske myndigheter om ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift skal iverksettes fra nyttår.

NY AVGIFTSORDNING:</B> Finansminister Per-Kristian Foss presenterte for ikke så lenge siden den nye løsningen til arbeidsgiveravgift, men ESA rynker på nesa over forslaget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media