ESA: Monopolet strider med EØS-avtalen

EFTAs overvåkingsorgan ESA mener Norsk Tippings omstridte monopol på spilleautomater bryter med EØS-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Annonse

EØS-overvåkerne i Brussel besluttet i ettermiddag å sende et formelt åpningsbrev til norske myndigheter, skriver NTB.

I brevet heter det at stortingsvedtaket om å gi Norsk Tipping monopol på drift av spilleautomater både kan bryte med den frie etableringsretten og den frie bevegelsen av tjenester i det indre marked.

- Vi vil presisere at dette er en henvendelse der de ber om en nærmere redegjørelse for bakgrunnen for det stortingsvedtaket som ble fattet i fjor. ESA vil ha denne redegjørelse innen to måneder, og den vil vi selvsagt gi dem, sier underdirektør Eivind Tesaker i Kulturdepartementet til Dagbladet.no.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) har hevdet at monopoliseringen av sosialpolitiske årsaker ikke strider med EØS-avtalen.

I en dom i EU-domstolen mot Italias tippemonopol i november heter det at statlige monopol bare kan forsvares dersom de tjener spesielle sosiale formål - som å redusere spillemulighetene for å bekjempe spillegalskap.

ESA truer med å bringe saken inn for EFTA-domstolen, om ikke Norge bøyer av.

Samtidig har EU-kommisjonen startet en formell gransking av det danske tippemonopolet. Brussel mener det danske monopolet, som ligner det norske, kan bryte med den frie etableringsretten i EU.

EU-kommisjonens utspill overfor Danmark kan være starten på en serie saker mot tippemonopol i flere EU-land, også Sverige.

- EØS-avtalens regelverk ikke regulerer verken automat- eller tippemonopol spesifikt, sier Eivind Tesaker i Kulturdepartementet.

ESA gjør derfor en skjønnsvurdering av ordningene i de forskjellige landene.

(Dagbladet.no/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer