ESA sier ja til månelandingen på Mongstad

Regjeringen er strålende fornøyd med at EFTAs overvåkingsorgan ESA sier ja til «take off» for regjeringens månelanding på Mongstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ESAs kollegium avgjorde onsdag formiddag at organet ikke vil sette i gang en formell undersøkelse av statsstøtten til testsenteret for CO2-rensing på Mongstad. ESA godkjenner dermed statsstøtte for det såkalte testsenteret på inntil 80 prosent.

- Vi kan ikke se at denne statsstøtten medfører konkurransevridning, sa ESA-president Per Sanderud på en pressekonferanse i Brussel onsdag.

Sanderud understreket at Mongstad-prosjektet har klare miljømessige fordeler.

- Dette har et miljømessig formål. Det er viktig å få utviklet ny teknologi som kan redusere utslippet av klimagasser, sa Sanderud. Ett hinder passert

Den norske regjeringen er naturlig nok svært fornøyd med ESAs avgjørelse.

- Vi er veldig glad for at det var mulig å klarere dette uten å sette i gang en formell undersøkelse, sier statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Olje- og energidepartementet til NTB. Onsdagens avgjørelse gjør at de formelle hindringene for den planlagte investeringsbeslutningen i fjerde kvartal er ryddet av veien, og markerer et viktig skritt «på veien til månen» for regjeringen.

- Det har vært viktig både for staten og våre private samarbeidspartnere med en ESA-klarering av prosjektet. Jeg er glad for at vi har fått en avklaring nå, slik at vi kan holde våre tidsrammer, sier Stubholt.

Staten står for inntil 80 prosent av investeringen i testsenteret, mens StatoilHydro går inn med 20 prosent. I tillegg er Vattenfall, Shell og det danske energiselskapet Dong med på planene. Tett tidsplan

Testsenteret er ment å kartlegge teknologien som skal brukes for fullskalarensingen for hele Mongstad-gasskraftverket. Etter planen skal testsenteret stå klart i 2011 og fullskalaanlegget i 2014.

- Betyr ikke det at erfaringene fra testsenteret kommer for sent når det gjelder valg av teknologi for fullskalaanlegget?

- Erfaringene fra testsenteret begynner fra dag én, fra man begynner å bygge. Det er en misforståelse å tro at erfaringen først kommer etter at testsenteret settes i drift, sier Stubholt.

Hun legger likevel ikke skjul på at tidsplanen som er lagt opp kan by på problemer.

- Det blir et tett tidsløp, og vi har satt oss ambisiøse mål, men jeg mener det vil la seg gjøre, sier Stubholt. (©NTB)