ESA sier nei til å stoppe sukkeravgiften 

EØS-avtalens tilsynsorgan ESA vil vurdere den kraftige økte sukkeravgiften nærmere, men krever ikke at den suspenderes mens saken er til behandling.

AVSLÅR KLAGEN: ESA sier nei til å stoppe sukkeravgiften. Avgiftsøkningen trer dermed i kraft ved nyttår. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AVSLÅR KLAGEN: ESA sier nei til å stoppe sukkeravgiften. Avgiftsøkningen trer dermed i kraft ved nyttår. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

ESAs beslutning kommer etter at NHO mat og drikke i forrige uke klagde sukkeravgiften inn for overvåkingsorganet i Brussel.

NHO krevde midlertidig forføyning, det vil si en beslutning om å stoppe innføring av avgiften mens klagesaken behandles.

Det sier ESA nei til.

- Vi mener det er for usikkert. Det er for mange lag av usikkerhet til at vi vil fatte noen beslutning om midlertidig forføyning, sier ESAs konkurransedirektør Gjermund Mathisen til NTB.

Avgiftsøkningen trer dermed i kraft ved nyttår, bekrefter Finansdepartementet, som utover det ikke har noen kommentarer til saken.

Kraftig økning

Mathisen understreker at ESA tar saken på alvor og vil arbeide videre med den på nyåret.

I den borgerlige budsjettavtalen økes avgiften på sjokolade- og sukkervarer med 83 prosent, mens avgiften på alkoholfrie drikkevarer økes med 42,3 prosent. Avgiftsøkningene vil gi anslagsvis to milliarder kroner til statskassen neste år.

NHOs standpunkt er at den økte avgiften kan være konkurransevridende og utgjøre ulovlig statsstøtte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer