DEMONSTRERTE:
Mange titalls tusen grekere samlet seg på Syntagmaplassen i Aten for å demonstrere mot EU-kreditorene i kveld.
Vrisiis (4) sitter på pappa Grigoris' skuldre. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
DEMONSTRERTE: Mange titalls tusen grekere samlet seg på Syntagmaplassen i Aten for å demonstrere mot EU-kreditorene i kveld. Vrisiis (4) sitter på pappa Grigoris' skuldre. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

ESB-styremedlem åpner for «grexit»

- Kan dessverre ikke lenger utelukkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå mulig at Hellas kan ende opp med å forlate eurosonen, sier et styremedlem i Den europeiske sentralbanken (ESB) mandag kveld.

- En gresk uttreden fra eurosonen, som hittil har vært en teoretisk problemstilling, kan dessverre ikke lenger utelukkes, sier styremedlem Benoit Coeure til den franske finansavisa Les Echos.

Innrømmelsen omtales som den mest direkte fra toppsjiktet i ESB etter at Aten avbrøt forhandlingene med kreditorene om reformer og kutt i bytte mot nye lånemidler. Den greske regjeringen arrangerer i stedet folkeavstemningen om forslaget fra ESB, EU og Det internasjonale pengefondet IMF.

Dersom grekerne stemmer «ja» i folkeavstemningen, er det «ingen tvil» om at eurosonens ledere vil finne en måte å overholde forpliktelsene overfor Hellas på, mener Coeure.

Dersom flertallet sier «nei», vil det derimot bli svært vanskelig å gjenoppta noen politisk dialog med Aten, ifølge ESB-styremedlemmet.

Han mener markedets reaksjon på den greske folkeavstemningen hittil har vært forholdsvis mild, men understreker at sentralbanken vil bruke alle tilgjengelige midler dersom det trengs.

(NTB)