Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Eskil Pedersen kan glemme gjenreising av Utøya. Den øya bør fredes

Utøya-pårørende Trine E. Aamodt vil ikke at andre ungdommer skal «trampe på 69 menneskers grav».

PROVOSERT: Trine E. Aamodt mistet sønnen Diderik Aamodt Olsen (19) på Utøya i fjor. Hun blir provosert av AUFs planer om gjenreisning av Utøya. - AUF og Eskil har brukt mye tid og ressurser på gjenreisning av Utøya. Jeg synes det er naivt av dem å tro at vi som mistet barna våre aksepterer dette, sier Aamodt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PROVOSERT: Trine E. Aamodt mistet sønnen Diderik Aamodt Olsen (19) på Utøya i fjor. Hun blir provosert av AUFs planer om gjenreisning av Utøya. - AUF og Eskil har brukt mye tid og ressurser på gjenreisning av Utøya. Jeg synes det er naivt av dem å tro at vi som mistet barna våre aksepterer dette, sier Aamodt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 22. juli i fjor mistet Trine E. Aamodt sønnen Diderik Aamodt Olsen (19). Han var en av de 69 personene som ble drept på Utøya.

Trine Aamodt reagerer sterkt på Utøya-planene AUF la fram i dag.

- Min beskjed til Eskil Pedersen er at han kan glemme gjenreising av Utøya. Den øya bør fredes. Man kan ikke trampe på 69 menneskers grav. Det går ikke, sier Aamodt til Dagbladet.

- Naivt og respektløst På en pressekonferanse i dag, presenterte AUF sine framtidige planer for øya. Nye Utøya skal stå klar i 2015, og vil ha en kostnadsramme på 60 millioner kroner.

NYE UTØYA: Nytt hovedbygg, og et tårn, sentralt på øya, er del av det nye konseptet. Slik blir torget på øya for framtidige sommerleire. Foto: Illustration by Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS
NYE UTØYA: Nytt hovedbygg, og et tårn, sentralt på øya, er del av det nye konseptet. Slik blir torget på øya for framtidige sommerleire. Foto: Illustration by Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS Vis mer

- AUF og Eskil har brukt mye tid og ressurser på gjenreisning av Utøya. Jeg synes det er naivt av dem å tro at vi som mistet barna våre aksepterer dette, sier Aamodt.

Hun får støtte av Utøya-overlevende Bjørn Ihler. På twitter har han i dag lagt ut følgende melding:

«Orker ikke ta telefonen, sjokkert over hvor raskt AUF ønsker å starte byggearbeidet på åstedet for massedrap, slik politikk er umenneskelig».

-SJOKKERT: Utøya-overlevende Bjørn Ihler skriver på twitter at han er sjokkert over hvor raskt AUF ønsker å starte byggearbeidet på åstedet for massedrap. - Slik politikk er umenneskelig, skriver han. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
-SJOKKERT: Utøya-overlevende Bjørn Ihler skriver på twitter at han er sjokkert over hvor raskt AUF ønsker å starte byggearbeidet på åstedet for massedrap. - Slik politikk er umenneskelig, skriver han. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Ifølge Aamodt er de mange som deler det samme synet:

- Vi er mange som ønsker at øya skal fredes, og opplever dette som respektløst. Jeg tror dessuten ikke det vil være et gjennomførbart sted å ha sommerleir på noe mer, sier hun og legger til at hun synes Eskil Pedersen er en dårlig leder.

- Ikke 22. juli Innledningsvis under dagens pressekonferansen gjorde AUF-leder Eskil Pedersen det klart at AUF vil styre unna datoen 22. juli for framtidige sommerleire.

- AUF har besluttet at det i all overskuelige framtid ikke vil bli avholdt sommerleir på Utøya 22. juli, sa Pedersen.

PÅ ØYA: AUF-leder Eskil Pedersen og Martin Henriksen (t.h.), styreleder i Utøya AS. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
PÅ ØYA: AUF-leder Eskil Pedersen og Martin Henriksen (t.h.), styreleder i Utøya AS. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Bare få uker etter terrorhandlingene som krevde 69 menneskeliv på AUFs sommerleir, ble det opprettet et fond til gjenreisning av øya. I dag er det klart at AUF har fått inn rundt 40 millioner kroner.

- Fine planer Tore Sinding Bekkedal overlevde selv Utøya-tragedien, men mistet flere venner på sommerleiren i fjor. Han synes planene AUF har lagt fram for den videre bruken av øya ser fine ut.

- Jeg synes det ser ut som de treffer stemningen med bygningene, og synes også det er fint at de legger minnesmerket på et litt skjermet område. Det er bedre å sitte og reflektere ved et minnesmerke hvis det ligger på et eget område enn ved en torgallmenning der folk har det gøy.

Sinding Bekkedal mener det er riktig og viktig at Utøya fortsatt skal brukes aktivt til politisk- og sosialt samvær i AUF.

- Noen tolker det som å forlate Utøya som å gjøre det til et minnesmerke for de falne. For meg blir det feil- for meg ville det vært å gjøre øya til et trofe for Breivik, sier han.

- Utøya er en av de klart viktigste arene i vår organisasjon og jeg synes planene som ble lagt fram i dag viser at dette er gjort på en god måte. Jeg tror det er mindre kontrovers rundt dette enn det man har sett utad, sier han.

Støttegruppa fornøyd Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli er i dialog med AUF om planene om minnesmerke på Utøya.

- Vi er i dialog med AUF om planene om minnesmerke på Utøya og synes de ser veldig fine ut, sier leder Trond Henry Blattmann til NTB.

SER FINT UT: Tore Sinding Bekkedal overlevde selv Utøya-tragedien, men mistet flere venner på sommerleiren i fjor. Han synes planene AUF har lagt fram for den videre bruken av øya ser fine ut. Foto: Scanpix
SER FINT UT: Tore Sinding Bekkedal overlevde selv Utøya-tragedien, men mistet flere venner på sommerleiren i fjor. Han synes planene AUF har lagt fram for den videre bruken av øya ser fine ut. Foto: Scanpix Vis mer

Han legger til at støttegruppa setter veldig pris på at AUF har vektlagt minneaspektet og sagt at 22. juli blir en minnedag og ikke en leirdag.

- Dette er AUFs øy, og Landssyret har fattet sin beslutning. Så skal planene gå gjennom en reguleringsprosess. Der vil jo berørte som har meninger om planene kunne legge inn sine tanker om det, sier Blattmann.

STØTTEGRUPPA FORNØYD: - Vi er i dialog med AUF om planene om minnesmerke på Utøya og synes de ser veldig fine ut, sier leder Trond Henry Blattmann til NTB. Foto: Hilde Mesics Kleven
STØTTEGRUPPA FORNØYD: - Vi er i dialog med AUF om planene om minnesmerke på Utøya og synes de ser veldig fine ut, sier leder Trond Henry Blattmann til NTB. Foto: Hilde Mesics Kleven Vis mer
FRA LANDSIDEN: Nye Utøya sett fra landsiden. Foto: Illustration by Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS
FRA LANDSIDEN: Nye Utøya sett fra landsiden. Foto: Illustration by Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media