Eskil Pedersens følge stoppet før minne­guds­tjeneste, ble ikke gjenkjent av politiet

Måtte si fra at følget var den tidligere AUF-ledelsen.

GRUNDIG KONTROLL: Eskil Pedersen og den øvrige tidligere ledelsen i AUF-ble stoppet av politiet på vei inn til gudstjenesten, men slapp raskt inn da de opplyste om hvem de var. Foto: Benjamin Ward
GRUNDIG KONTROLL: Eskil Pedersen og den øvrige tidligere ledelsen i AUF-ble stoppet av politiet på vei inn til gudstjenesten, men slapp raskt inn da de opplyste om hvem de var. Foto: Benjamin Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Minnegudstjenesten for 22. juli-ofrene i Oslo domkirke ble avsluttet like før kl. 13. Det var stort sikkerhetsoppbud rundt domkirka midt i Oslo sentrum, og politiet overlot ingenting til tilfeldigheten.

Sikkerheten var såpass grundig at da Eskil Pedersen og den øvrige tidligere ledelsen i AUF ankom domkirken rett før kl. 12, ble det stoppet av en polititjenestemann på vei inn i forkant av gudstjensten, og de fikk ikke gå videre før han forklarte at de var tidligere ledere i AUF.

- Ikke alltid vi kjenner dem igjen - Veldig mye av sikkerheten er synlig. Vi har også sivile politi og en del andre tiltak. Vi har en del ressurser i bakhånd, også uniformerte som kan bistå raskt. Det er gjort en trusselvurdering fra PST. Vi har et bombeteam som har vært her og et politihelikopter i lufta. I tillegg er sikkerhet for VIP-personer og livvakttstjenesten i sving, sier innsatsleder Rune Bjørsvik til Dagbladet.

Om at Eskil Pedersens følge ble  stoppet sier innsatslederen:

- Ja, der er noen kjente personer som har fått instrukser om en spesiell inngang, med det er ikke alltid vi kjenner dem igjen, sier han.

- En merkedag Gudstjenesten ble ledet av Oslo-biskop Ole Christian Kvarme.

- 22. juli er en merkedag på linje med 9. april og 8. mai. Disse dagene er ikke bare datoer på tidslinjen, men står i dobbelt lys: Vi glemmer ikke våre tap. Samtidig viser de oss viktige verdier for veien videre, med rettferdighet, frihet og fred, sier biskop Ole Christian Kvarme.

Oslo domkirke hadde satt overskriften «Fredstanker, fremtid og håp» på gudstjenesten.

- Kjærligheten til de drepte og skadde for fire år siden, den er her fortsatt. Derfor kjenner vi også i dag på sorg og hedrer dem vi mistet, og alle med sår på kropp og sjel, sa Kvarme.

Hareide takket AUF og Pedersen KrF-leder Knut Arild Hareide leverte en hilsen etter Kvarme, og han takket AUF for å ha stått oppreist i tiden etter 22. juli og minnet om at sorgen fortsatt er til stede hos de pårørende.

- 22. juli er en dag vi alltid vil forbinde med det grusomme og utenkelige som skjedde for fire år siden. Vi husker redselen, usikkerheten og kaoset som fulgte. En helt vanlig fredag ble til en av de mørkeste dagene i vår historie, sa Hareide.

Han sier han har tenkt mye på hvordan AUF taklet tragedien.

- Mens hele verdens søkelys var rettet mot dere, sto dere oppreist. Jeg vil takke AUF for måten de håndterte tiden etter 22. juli. Jeg vil også takke tidligere AUF-leder Eskil Pedersen, sier Hareide, som fortsatte:

- I månedene etter tragedien ble vi bedt om å ta ekstra vare på de berørte og pårørende. Det gjelder fortsatt i dag. Sorgen har ingen datostempling, sier han

Leder for Støttegruppa etter 22. juli-hendelsene i regjeringskvartalet, John Hestnes, satte stor pris på gudstjenesten og Krf-leder Hareides tale.

- Den talen han holdt var så fin, sier Hestenes til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer