Eskimobrødre mobbes, trues og mishandles

KAUTOKEINO (Dagbladet): I flere år har samisk ungdom mishandlet eskimobrødrene Hans (15) og Quasapi (10). Rasismen er nå kommet til overflaten i all sin grimhet. Quasapi ble mishandlet så kraftig at testiklene hovnet opp. Deretter ble Hans skutt med et skytevåpen i hodet og ansiktet. Nå vil Hans vekk fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld var det folkemøte på Alfreds Kro i Kautokeino. Et femtitall innbyggere møtte opp for å støtte den hardt plagede inuittfamilien (eskimoer).

De siste dagene har brakt avsløring på avsløring om hvor fryktelig ungene til inuittene Elisabeth og Hans Anthonsen har hatt det.

Og hvor jævlig samisk ungdom har vært mot dem.

Truet til taushet

1800 av Kautokeinos om lag 2000 innbyggere er samer. Selv om nordmenn har hundset og harselert med den samiske minoriteten opp gjennom historien, sparker samene videre. I dette tilfellet ned på barna av en inuittfamilie fra Grønland.

- Vi skjønte ikke hva som foregikk de to første åra. Quasapi har vært mobbet og slått av klassekameratene i tre år. Men han sa ikke noe til oss. De truet ham til å holde munn, forteller mor Elisabeth.

Men en morgen for to måneder siden var det umulig å ikke si noe lenger.

Kvelden før gikk Quasapi ut en tur. En gjeng jevnaldrende gutter oppdaget ham. Flere av dem gikk i klassen hans. De løp etter ham. Jagde ham.

- Til slutt nådde gjengen ham igjen. De banket ham opp. Så dyttet de ham, med skrittet først, mot ei jernstang. Da Quasapi kom hjem den kvelden, gikk han og la seg uten et ord. Neste morgen kunne han ikke gå. Han gråt. Testiklene var svulmet kraftig opp. Han måtte på sykehus, forteller mamma Elisabeth.

Skutt i bakhodet

Quasapi har ikke så lett for å sette ord på rasismen han har opplevd i sju av ti leveår. Men mamma kan:

- Alle mine fire barn er blitt mobbet i Kautokeino. Quasapi verst av alle. Han har fått mye juling.

Storebror Hans sier til Dagbladet:

- Quasapi har grått mange ganger.

Om sin egen opplevelse for to uker siden sier Hans:

- Jeg sto og ventet på bussen etter skoletid. Det var kanskje ti ungdommer ved busstoppet. En gjeng på fire gutter tok fram en pistol. To av dem går i klassen min. De siktet på meg fra kort hold, kanskje to meter, og skjøt. Først skjøt de meg i bakhodet. Så skjøt de meg i ansiktet. Det gjorde fryktelig vondt. Etterpå ga de meg juling. Jeg blødde fra tre steder og verket i ryggen.

- Og ingen grep inn?

- Nei, sier Hans stille.

Terrorisert

Lensmann Nils Henriksen opplyser at fire ungdommer er anmeldt for grov legemsbeskadigelse, og at pistolen er beslaglagt. Han beskriver våpenet som en slags luftpistol med fjærmekanisme.

Skjebnen til dem som terroriserte Hans, blir nå avgjort av politijurister i Alta.

- Er du ofte blitt mobbet?

- Noen ganger. Ikke så lenge som lillebroren min. To år kanskje, sier Hans.

Til sommeren flytter den øvrige familien til Karasjok når mora fullfører utdannelsen. Men Hans vil ikke mer:

- Jeg reiser hjem til Grønland. Det er bedre å gå på skole der. Ingen kaller meg «jævla svarting» på Grønland.

- Har voksne samer mobbet deg?

- En kveld i forrige uke var jeg ute og gikk. Da kom det en hvit bil kjørende opp ved siden av meg og stanset. En voksen mann åpnet døra. Han sa: «Jævla eskimo!» Så kjørte han av gårde. Jeg har ikke fortalt det til mamma og pappa, sier Hans.

  • Firebarnsfamilien flyttet fra Grønland til Kautokeino for fire år siden. Mor Elisabeth studerer samisk brukskunst.
MOBBES: Brødrene Quasapi og Hans har blitt mobbet og mishandlet systematisk av samisk ungdom. Her sammen med moren Elisabeth.Foto: INGUN A. MÆHLUM