Drapet som rystet Sverige:

Esmeralda (3) mishandlet til døde av egne foreldre

Nå har Sverige innført nye lover, etter fostermora Melinda Jacobs (38) harde kamp.

I SORG: Melinda Jacobs var fostermor til Esmeralda i nesten tre år. Den lille jenta døde i 2020. Foto: Shad Madian/Dagbladet
I SORG: Melinda Jacobs var fostermor til Esmeralda i nesten tre år. Den lille jenta døde i 2020. Foto: Shad Madian/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

25. april i 2016 kom lille Esmeralda til verden i den svenske byen Norrköping.

Under svangerskapet misbrukte mora en rekke rusmidler, noe som førte til at den lille jenta ble født med store skader.

Mor og datter måtte oppholde seg på sykehuset flere dager enn normalt - og på Esmeraldas niende dag i livet, ble hun forlatt.

Det lille barnet, som plutselig var alene i verden, fikk tilnavnet «Lille hjärtat».

Da Esmeralda var sju uker gammel, ble hun plassert hos fosterforeldrene Melinda Jacobs og Lasse Lundberg under skjult identitet.

Selv om livet var fullt av kjærlighet, omsorg og trygghet, ble det plutselig bestemt at den da tre år gamle jenta skulle tilbake til sine biologiske foreldre - etter godkjenning fra en enstemmig domstol.

Noen måneder før Esmeralda fylte to år, klaget nemlig foreldrene på barnevernets vedtak. Barnevernet nektet å overdra omsorgen til foreldrene, men etter en rettsrunde, fikk foreldrene tilbake datteren sin, ifølge Aftonbladet. Hun hadde da bodd hos Melinda og Lasse i nesten tre år.

- Tanken var alltid at hun skulle vokse opp hos oss. Vi kunne aldri sett for oss at hun skulle flytte vekk. Det var et enormt sjokk og veldig traumatisk, sier en preget Melinda til Dagbladet.

Bare ni måneder seinere, januar 2020, ble tre år gamle Esmeralda funnet død.

I nesten tre år har saken rystet landet, etter hvert som grusomme detaljer ble avdekket.

For fostermor Melinda har det vært viktig at det som skjedde med Esmeralda aldri skal ramme et barn igjen.

- Det skjedde jo feil i hvert eneste ledd. Hver gang det fantes en liten åpning, så ble den oversett, forteller 38-åringen.

- Et stort hat

Melinda har utrettelig kjempet for rettighetene til sårbare barn. Etter at Esmeralda ble funnet død, tok det ikke lang tid før fostermoren innså at treåringen hadde blitt forsømt av flere instanser.

Obduksjonsrapporten beskriver brutal mishandling.

Treåringen lå død i tre dager før hun ble funnet. Obduksjonsrapporten slår fast at jenta hadde hatt «moderate til gode sjanser for å overleve om hun raskt hadde kommet inn til riktig behandling». Istedenfor å få datteren på sykehus valgte imidlertid foreldrene å la Esmeralda ligge død i over to døgn, ifølge rapporten.

DØDE: Esmeralda lå død i flere dager før hun ble funnet. Foto: Privat
DØDE: Esmeralda lå død i flere dager før hun ble funnet. Foto: Privat Vis mer

Da Esmeralda ble tvangsfjernet fra Melinda og Lasse, ble det ikke stilt noen krav til de biologiske foreldrene. Det ble ikke utført rustesting, og familien ble aldri fulgt opp.

- De to første ukene etter Esmeraldas død, satt jeg bare hjemme på sofaen og stirret ut i lufta. I løpet av de to ukene vokste det et sterkt hat mot hele systemet. Et slikt hat som gjør at man kan springe flere mil uten å bli sliten, forklarer hun.

Dødsfallet fikk enorm oppmerksomhet, og etter hvert ble 38-åringen kontaktet av en jevnaldrende, kvinnelig journalist.

- Jeg sa til henne at hun fikk ta saken hvis hun hjalp meg med å komme i kontakt med politikerne.

Avtalen ble holdt og Melinda fikk et møte med sosialdepartementet i Stockholm.

- Jeg la fram alle bildene jeg hadde av Esmeralda. Jeg viste dem fotoalbumene, så de kunne se at dette var en frisk jente som hadde det kjempebra hos oss, men som plutselig ble tvangsflyttet på grunn av uvitenhet.

«Lex Lilla hjärtat»

Etter samtaler med Melinda, la den svenske regjeringen tidligere i år fram forslag om fem nye lovendringer, ved navnet «Lex Lilla hjärtat».

Disse trådte i kraft 1. juli 2022.

- Det som skjedde med «Lille hjärtat» er ekstremt tragisk og er bakgrunnen for at vi nå må stramme inn lovverket, har sosialminister Lena Hallengren tidligere uttalt på regjeringens nettside.

Melinda mener at det fortsatt er mye som gjenstår, men at kunnskapen har økt i Sverige. Nå er hun i Norge for å møte Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

ALDRI GITT OPP: Melinda har fått en rekke lovendringer i Sverige som skal styrke barns rett til en trygg oppvekst. Foto: Shad Madian/Dagbladet
ALDRI GITT OPP: Melinda har fått en rekke lovendringer i Sverige som skal styrke barns rett til en trygg oppvekst. Foto: Shad Madian/Dagbladet Vis mer

- Noe som ikke stemte

Etter at fosterfamilien ble informert av myndighetene, tok det seks måneder før Esmeralda flyttet «hjem». Etter dette fikk ikke treåringen ha noen kontakt med familien hun hadde vokst opp hos.

Faren, som aldri hadde fått lov til å møte Esmeralda, skulle nå fungere som en omsorgsperson.

- Esmeralda spurte jo etter mammaen sin, og hun ville reise hjem til meg. Det likte ikke de biologiske foreldrene, og brøt derfor all kontakt med oss.

Etter dette tok det ikke lang tid før varsellampene hos Melinda begynte å blinke.

- Ingen hadde hørt noe fra Esmeralda og foreldrene. Ingen hadde sett dem. Jeg skjønte at det var noe som ikke stemte.

Det kunne nesten virke som at Esmeralda hadde forsvunnet.

38-åringen forteller at hun flere ganger forsøkte å melde fra til myndighetene.

- Det er helt selvsagt at spesialtjenesten skal ha et oppfølgingsansvar etter at barn har flyttet hjem igjen. At en dysfunksjonell familie slipper unna - når man vet at de har hatt et tungt misbruk tidligere - er helt galt.

Da myndighetene til slutt fant Esmeralda, var hun død. Blodprøver viste at hun hadde flere rusmidler i kroppen, og en rekke fysiske skader.

Aftonbladet skriver at Esmeraldas mor testet positivt for samtlige av de narkotiske stoffene funnet i datterens kropp. Hun stiller seg imidlertid helt uforstående til hvordan datteren kan ha fått i seg stoffene, og nekter konsekvent for at noe straffbart har funnet sted.

DØMT: Han lovet å elske henne, men drepte henne i stedet for. Nå er han dømt. Video: West Yorkshire Police. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- En hån

Foreldrene til treåringen ble pågrepet på stedet. Faren døde i varetekt og rakk aldri å bli dømt.

I juni i 2020 gikk saken for den svenske tingretten. Moren ble dømt til 21 måneders fengsel. Hun ble imidlertid ikke dømt for drap, men for å uaktsomt ha medvirket til jentas død ved ikke å tilkalle medisinsk hjelp.

- Det var en tydelig hån mot Esmeralda, mener Melinda.

Både moren og den svenske påtalemyndigheten anket dommen. Året etter ble moren dømt til åtte års fengsel.

- Jeg føler at jeg har vært Esmeraldas stemme. Dette kan ikke skje igjen. Vi må lære av det som skjedde, så ingen flere barn opplever den samme skjebnen, sier Melinda og legger til:

- Det er i ferd med å skje en forandring i landet, men det kostet Esmeralda livet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer