Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Esmeralda ble bare 3 år

Dødsfallet ryster Sverige.

FUNNET DØD: Den 30. januar i år ble Esmeralda (3) funnet død i leiligheten til sine foreldre i Norrköping. Foto: Privat
FUNNET DØD: Den 30. januar i år ble Esmeralda (3) funnet død i leiligheten til sine foreldre i Norrköping. Foto: Privat Vis mer

Hun var bare så vidt kommet til verden, før det ble besluttet at hun ikke skulle bo sammen med sine biologiske foreldre.

Fra hun var sju uker gammel var hjemme for jenta, hos fosterforeldrene Lasse Lundberg og Melinda Jacobs. Der hun fikk leve sine første år i trygghet.

Melinda Jacobs har åpnet hjemmet for barn som har hatt behov for sikkerhet. Hun har sine egne barn, men har også ønsket fosterbarn velkommen i familiens hjem i mange år, skriver Expressen.

HJERTEROM: Melinda Jacobs har åpnet hjemmet for barn som har hatt behov for sikkerhet. Hun har sine egne barn, men har også ønsket fosterbarn velkommen i familiens hjem i mange år. Foto: privat
HJERTEROM: Melinda Jacobs har åpnet hjemmet for barn som har hatt behov for sikkerhet. Hun har sine egne barn, men har også ønsket fosterbarn velkommen i familiens hjem i mange år. Foto: privat Vis mer

- Hun var en naturlig del av familien vår. Hun var utrolig elsket fra første dag. Hun var så liten da hun kom til oss. Vi så henne som vår datter, sier Melinda Jacobs.

Tatt vekk fra tryggheten

Selv om de fulgte henne fra fødsel og til hun tok sine første steg, vet paret lite om den lille jentas siste måneder i livet.

Nesten tre år etter at de fikk ansvaret for henne, bestemte en enstemmig domstol at det ikke var noen «reell risiko» for at noe ville skje med jenta, om hun ble gjenforent med sine biologiske foreldre.

Selv om foreldrene, ifølge DN nektet å teste seg for narkotikamisbruk, og at jenta hadde sin trygghet og tilknytning i fosterfamiliens hjem, ble hun flyttet fra dem hun hadde vokst opp med og til sine biologiske foreldre.

I SORG: - Dette burde aldri skjedd. Vi forstår ikke at retten kunne dømme dette og fullstendig gå imot sosialtjenestevurderingen. Vi føler et stort sinne og tristhet, sier fostermoren Melinda Jacob, ifølge Expressen. Foto: Privat
I SORG: - Dette burde aldri skjedd. Vi forstår ikke at retten kunne dømme dette og fullstendig gå imot sosialtjenestevurderingen. Vi føler et stort sinne og tristhet, sier fostermoren Melinda Jacob, ifølge Expressen. Foto: Privat Vis mer

Nå er hun død, bare tre år gammel. Den 30. januar i år ble hun funnet død i leiligheten til sine foreldre i Norrköping.

Ifølge svenske medier hadde hennes biologiske foreldre hatt mangeårig kontakt med både psykiatrisk pleie og rusbehandling. Faren er også tidligere dømt i flere saker.

Rett etter at jenta ble funnet død, ble foreldrene siktet for å ha forvoldt en annens død. De ble arrestert, og faren ble ifølge Expressen seinere funnet død på cella.

Fosterforeldrene Lasse Lundberg og Melinda Jacobs, har nå et ønske om at det kommer en «lex Esmeralda», altså en ny lov.

Ryster Sverige

Den svenske avisa Dagens Nyheter var de første til å omtale den tragiske saken, som de siste dagene har fått stor oppmerksomhet i svenske medier. Expressen skriver på kommentarplass at saken må bli en vekker.

Dødsfallet er ett i rekken av flere liknende saker i nabolandet vårt den siste tiden.

- Dette burde aldri skjedd. Vi forstår ikke at retten kunne dømme dette og fullstendig gå imot sosialtjenestevurderingen. Vi føler et stort sinne og tristhet, sier fostermoren ifølge Expressen.

Jentas mor er nå pågrepet, siktet for uaktsomt drap ved å ha forvoldt datteras død. Hun nekter straffskyld.

Hennes forsvarsadvokat har sagt at jentas død var en tragisk ulykke i hjemmet.

Aktor ønsket i utgangspunktet å fengsle mora for drap, men fikk ikke medhold av tingretten, som har besluttet å holde henne fengslet for skjellig grunn til mistanke til mistanke om uaktsomt drap.

Svenske politikere, både i opposisjon og i regjering diskuterer nå om det er behov for en ny lov.

Sosialminister Lena Hallengren (S) skriver i et innlegg på Facebook, postet i går, at hun støtter fosterforeldrenes krav om en «lex Esmeralda».

- Jeg tror ikke noen er uberørte av historien om treåringen som ble sendt tilbake til sine biologiske foreldre av retten og døde før hun fylte fire. Det er ingen ord som kan beskrive hvor fryktelig dette er, skriver hun.

Hun mener at loven må endres for å styrke barns rettigheter.

- Jeg vil at prinsippet om barnets beste skal fungere ordentlig. Det handler om å styrke lovene og forskriftene som regulerer hvordan sosialtjenestene og domstolene fungerer,» påpeker Hallengren.

Dagbladet har ikke lykkes å komme i kontakt med fostermora. Vi har fått tillatelse til å bruke bildene av svenske Expressen.

Hele Norges coronakart