Ullevaal stadion 20211011: Norge - Montenegro. VM-kvalifiseringskamp, fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Ullevaal stadion 20211011: Norge - Montenegro. VM-kvalifiseringskamp, fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

34 grufulle minutter

Klokka 18.13 onsdag kveld kom den første meldingen inn til politiet.

En mann gikk rundt i Kongsberg sentrum med pil og bue.

I løpet av de neste 34 minuttene ble minst fem mennesker drept midt i den fredelige byen.

Espen Andersen Bråthen (37) ble 18.47 pågrepet av politiet og er nå siktet for fem drap.

Dette skjedde på drapskvelden i Kongsberg.

Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Det var først ingenting utenom det vanlige denne oktoberkvelden blant den spredte trehusbebyggelsen og de nyere betongbygningene i den rolige bydelen Vestsiden i Kongsberg sentrum.

Vinmonopolet hadde nettopp stengt for dagen da de første bekymringsmeldingene kom inn til politiet.

Ifølge innringerne gikk en mann rundt i området med pil og bue og skal blant annet ha skutt med den på Coop Extra-butikken.

Et kvarter etter den første meldingen kom inn, meldte politiet om en pågående politiaksjon i Kongsberg sentrum og at en person skulle være skutt etter med pil og bue.

KONGSBERG: - Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas. Video: NTB, Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Politiet ba folk i området om å holde seg innendørs, men alvorlighetsgraden og omfanget av det som skjedde, var ennå ikke kjent.

Det ble raskt tydeligere da politiet plutselig hadde slått jernring rundt hele bydelen vest for elva Numedalslågen i byen med drøyt 25 000 innbyggere.

Natt til torsdag var resultatet fem drepte mennesker og en 37 år gammel mann siktet for drapene. Mannen er Espen Andersen Bråthen. Han har bodd store deler av livet på Kongsberg. Ifølge PST framstår hendelsene i på nåværende tidspunkt som en terrorhandling. Bråthen har erkjent handlingene, men det er uklart hvordan han stiller seg til straffskyld. Han vil bli framstilt for fengsling fredag.

Ifølge politiet er Bråthen konvertitt til islam.

Politiets beredskapstropp, store mengder ambulanser, ambulansehelikopter og politihelikopter kom til stedet

Kongsberg 20201014. 
Politiet gjør undersøkelser i Kongsberg sentrum etter at fem personer er funnet drept.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Kongsberg 20201014. Politiet gjør undersøkelser i Kongsberg sentrum etter at fem personer er funnet drept. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Politiet beskrev hendelsen som pågående og livstruende.

Mannen hadde beveget seg over et stort område og drept flere personer på forskjellige steder

Da politiet kom til stedet, endte det med en konfrontasjon med den mistenkte mannen, hvor han kom seg unna. Politiet ble da beskutt etter med piler og mistet Bråthen.

- Ut ifra det vi vet nå framstår det rimelig klart at noen, trolig alle, ble drept etter at politiet var i kontakt med gjerningsmannen, sa politimester Ole Bredrup Sæverud under en pressekonferanse torsdag.

Litt seinere i aksjonen ble han pågrepet, og politiet skjøt varselskudd under pågripelsen.

Like før hadde to unge studenter som skulle unnagjøre kveldshandelen på Coop Extra, blitt vitne til et grusomt syn. Ifølge Drammens Tidende, som har intervjuet en 20-åring og 21-åring på stedet, skal de ha sett en mann med en pil stående ut fra ryggen gå ut av matbutikken.

- Det sto en pil i ryggen på ham. Det var sjokkerende, forteller vitnet David til avisa.

Mannen skal ha fortalt vitnene at det gikk greit og at han skulle på legevakta.

Politiet har bekreftet at en politimann som var på butikken på fritida er blant de skadde.

Mange ble vitne til de grufulle hendelsene i Kongsberg onsdag kveld.

TRAGISK: Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand beskriver hendelsene i Kongsberg som tragiske. Vis mer

- Dødsskrik

En av dem var Thomas Nilsen, som bor i området. Han hørte skrik han beskriver som «såpass urovekkende at man la merke til dem».

- Ikke mange minutter etterpå, kom det nok en gang noen vanvittige kvinneskrik. Jeg har aldri hørt liknende. Det var dødsskrik, forteller han til Dagbladet.

Han legger til:

- Så hørte jeg stemmen til en mann, før det stilnet hen.

Etter de intense skrikene gikk Nilsen ut for å se hva som foregikk. I gata - som han beskriver som en fredelig gate - var det store politistyrker og flere som drev med livreddende førstehjelp.

- Jeg snakket med en kvinne som hadde sett en stor flenge i låret på en annen. Rundt var det en stor blodpøl. Det gjør inntrykk. Vanvittig inntrykk, sier Nilsen til Dagbladet.

Han omtaler hendelsen i nabolaget som «uvirkelig».

- Det er så uvirkelig at man ikke klarer å ta det innover seg. Dette er noe jeg kommer til å ha med meg hele livet. Jeg kommer aldri til å glemme de skrikene.

- Alarmen gikk

I leiligheten over matvarebutikken, bor Magnus Ledum (64).

- Jeg hørte ikke noe unormalt før brannalarmen gikk i hele bygget. Da kikket jeg ut vinduet, og plutselig var det blålyset overalt nede og uten for her. Og i løpet av kort tid kom det mange flere bevæpnede politifolk her, sier Ledum til Dagbladet ved 23-tida onsdag kveld.

Han antar at klokka var like før 18.30 da han hørte brannalarmen og så blålysene utenfor.

- Jeg ante ikke hva som skjedde før jeg så på nyhetene like etter. Jeg antar at brannalarmen ble utløst i butikken. En ambulanse kom også raskt, men den hadde ikke alarm eller lys som fortalte at det hadde skjedd noe spesielt under her, sier Ledum som selv ikke har vært ute onsdag kveld.

Rundt klokka 20.30 bekrefter politiet at flere er døde og flere er skadd. 23.15 på kvelden kommer bekreftelsen på fem drepte og to skadde.

Ifølge politiet er det flere åsteder der personer har blitt drept eller skadd.

Politiet mener Espen Andersen Bråthen handlet alene.

- Handlet alene

Mannen som ble pågrepet klokka 18.47 onsdag kveld, 34 minutter etter den første meldingen kom inn, skal ha handlet alene.

Siktede i saken er kjent for PST fra tidligere.

Politimester Ole Bredrup Sæverud opplyste også at politiet tidligere har vært i kontakt med mannen. Bakgrunnen var bekymring knyttet til radikalisering. Mannen er konvertitt til islam, ifølge Sæverud.

- Vi har fulgt opp de meldingene og de sporene vi har vi har, og vi har ikke fått noen meldinger i 2021, sa politimesteren.

Han fikk natt til torsdag oppnevnt advokat Fredrik Neumann som forsvarer. Torsdag morgen bekrefter han til Dagbladet at hans klient har vært i avhør. Han samarbeider med politiet og har forklart seg i detalj om hendelsen.

Både PST og politiet etterforsker saken for fullt. Det er foreløpig uklart om de drepte og skadde er tilfeldige ofre.

«Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger.»
Øyvind Aas, politiet

«Meldingene som kommer fra Kongsberg i kveld, er grufulle. Det er en svært dramatisk situasjon som rammer Kongsberg-samfunnet.»
Erna Solberg

«Det er helt grusomt, og det er helt ufattelig.»
Kari Anne Sand, ordfører

Stort arbeid

Samtidig fortsatte politiet et omfattende arbeid på Vestsiden i Kongsberg natt til torsdag og på dagtid torsdag.

- Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sier Aas.

Politiet bekrefter at Bråthen skal ha brukt andre våpen enn bil og bue under drapene.

Området ser ut til å være inndelt i noe som kan minne om ulike soner. Seint onsdag kveld jobbet flere politifolk på ulike steder på innsiden av sperringene.

Kripos ankom onsdag kveld Kongsberg for å bistå i arbeidet, og krimteknikere i hvite beskyttelsesdrakter saumfarte åstedene seint onsdag kveld og natt til torsdag.

Flere som bor i området opplyser til Dagbladet at de har blitt bedt om å holde seg mest mulig innendørs mens politiet driver med åstedsundersøkelser.

Seint onsdag kveld og natt til torsdag var det helt folketomt i gatene. De eneste man kunne se, arbeidet i politiet eller i pressen. Det lå en slags ubehagelig stillhet over Kongsberg.

- Grufulle meldinger

Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Monica Mæland (H) uttalte seg om drapene på en pressekonferanse onsdag kveld.

- Meldingene som kommer fra Kongsberg i kveld, er grufulle. Det er en svært dramatisk situasjon som rammer Kongsberg-samfunnet, sa Solberg.

Hun sa at hennes tanker går til dem som er rammet av hendelsen og deres nærmeste.

Jonas Gahr Støre (Ap), som tar over som statsminister torsdag, har blitt orientert av Mæland.

- Det vi har fått høre fra Kongsberg i kveld, vitner om at en grusom og brutal handling er begått, uttalte Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer