Kongsberg-drapene:

Espen Andersen Bråthen siktet for fem drap

Espen Andersen Bråthen (37) ble pågrepet i Kongsberg onsdag kveld, siktet for å ha drept fem mennesker. PST opplyser at drapene så langt framstår som terror.

KONGSBERG: Siste nytt om den alvorlige hendelsen i Kongsberg, hvor fem personer har blitt drept og to skadd. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Det var Espen Andersen Bråthen som onsdag kveld ble pågrepet for fem drap i Kongsberg. 37-åringen vil framstilles for varetektsfengsling fredag. Han har erkjent å ha utført drapene.

Bråthens mor er dansk, og han har dansk statsborgerskap. Utover det skal han ikke ha noen tilknytning til Danmark.

SIKTET: Espen Andersen Bråthen er siktet for det PST kategoriserer som terror, etter at fem personer ble drept i Kongsberg onsdag. Foto: Privat
SIKTET: Espen Andersen Bråthen er siktet for det PST kategoriserer som terror, etter at fem personer ble drept i Kongsberg onsdag. Foto: Privat Vis mer

PST opplyser torsdag at hendelsene i Kongsberg framstår som en terrorhandling. Etterforskningen, som ledes av Sør-Øst politidistrikt, vil avklare nærmere hva hendelsene var motivert av, heter det i en pressemelding.

37-åringen skal nå vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige.

Konverterte til islam

Siktede i saken er kjent for PST fra tidligere, men de ønsker ikke å utdype i hvilken grad de har vært i kontakt med mannen som nå er siktet for å ha tatt livet av fem personer.

Politiet opplyste torsdag at 37-åringen har konvertert til islam. Seinest i 2020 fikk de bekymringsmelding om mannen.

Bråthens forsvarer, advokat Fredrik Neumann, vil ikke kommentere identifiseringen av siktede. Flere norske medier har torsdaggått ut med navn og bilde av mannen.

- Jeg vil ikke uttale meg om det. Det jeg har å si om saken, er at han forklarer seg i detalj og svarer på spørsmål, sier Neumann.

PLOMBERT: Politiet har sperret av den siktede mannens bolig i Kongsberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PLOMBERT: Politiet har sperret av den siktede mannens bolig i Kongsberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Truet med å drepe far

Bråthen var så seint som i fjor idømt besøksforbud mot sine foreldre. Det kommer fram av rettsdokumenter Dagbladet har fått tilgang til.

Bakgrunnen for besøksforbudet var blant annet at mannen hadde tatt seg inn i boligen til foreldrene, selv om han ikke var velkommen. I dommen fra slutten av juli i fjor, kommer det også fram at mannen opptrådte truende overfor sine foreldre.

- Det er opplyst at han den 29. mai 2020 tok seg inn i foreldrenes hus selv om de ba ham forlate stedet og at han truet med å drepe sin far, heter det i dommen.

TRAGISK: Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand beskriver hendelsene i Kongsberg som tragiske. Vis mer

La revolver på sofaen

I politiets anmeldelse fra samme hendelse står det blant annet at mistenkte tok seg inn i huset til sine foreldre, og at han gikk rundt i boligen selv om de ba ham forlate stedet.

- Videre står det at mistenkte skal ha kommet med trusler og at han la igjen en revolver på foreldrenes sofa før han gikk, noe de opplevde som truende, står det videre i dommen fra Kongsberg og Eiker tingrett.

Mannen i 30-åra ble ilagt besøksforbud i et halvt år.

TRUSLER: Mannen ble i fjor dømt for trusler mot foreldrene i deres bolig. Foto: Victoria Løvik / Dagbladet
TRUSLER: Mannen ble i fjor dømt for trusler mot foreldrene i deres bolig. Foto: Victoria Løvik / Dagbladet Vis mer

Dømt til fengsel

Også i 2012 ble mannen dømt, den gang i Kongsberg tingrett. Ifølge dommen brøt han seg da inn i Norsk Bergverksmuseums lokaler ved å knuse flere vinduer.

Her stjal han ifølge dommen en nøkkel.

I samme rettssak ble han også dømt for å ha kjøpt og brukt en mindre mengde hasj. Straffen ble satt til 60 dagers betinget fengsel med ei prøvetid på to år.

Fredag vil 37-åringen framstilles for varetektsfengsling. Han erkjenner å ha utført de fem drapene han er siktet for.

Dagbladet får bekreftet den siktedes identitet.

- SLUTT: Politimester Ole Bredrup Sæverud har en klar oppfordring til de som deler dramatiske bilder og videoer fra Kongsberg. Video: NTB. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

Politiet ble beskutt

Politiet informerte torsdag at også deres patruljer ble de beskutt med piler i forkant av pågripelsen. På grunn av dette mistet de kontakt med gjerningsmannen, som kom seg unna.

- Ut ifra det vi vet nå framstår det rimelig klart at noen, trolig alle, ble drept etter at politiet var i kontakt med gjerningsmannen, sa politimester Ole Bredrup Sæverud under en pressekonferanse torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer